Wie mag er in de huurwoning blijven als jullie uit elkaar gaan? Het antwoord op die vraag hangt af van de omstandigheden. Ben je medehuurder of niet? Dat bepaalt of jij recht hebt om in de woning te blijven of niet.

Eén huurder

Staat het huurcontract alleen op naam van jouw ex-partner? In dat geval ben je geen officiële medehuurder. Het gevolg is dat jij moet verhuizen en je ex-partner in de woning mag blijven. Je hebt nergens recht op. Een vervelende situatie waar je helaas niet aan kunt veranderen.

Medehuurder

Als ook jouw naam in het huurcontract staat, ben je wel medehuurder. Als medehuurder heb je dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Jullie hebben dus allebei evenveel recht om in de woning te blijven wonen. Dat betekent dat jullie samen zullen moeten bepalen wie van jullie in de woning blijft en wie er weg gaat. Krijgen jij en je ex ruzie over de huurwoning? Vraag ons om advies en voorkom dat de situatie uit de hand loopt.

Eén van jullie vertrekt

Zeg je als vertrekkende (mede)huurder de huur niet op? Je blijft aansprakelijk voor de huurbetaling en eventuele schade, zelfs als je de huurwoning hebt verlaten! Wil je in de woning blijven, maar heb je daarvoor een woonvergunning nodig? Vraag die op tijd aan bij de gemeente.

Overige belangrijke zaken

Houd rekening met de volgende belangrijke zaken:

  • Hebben jullie een samenlevingscontract? Controleer goed welke afspraken hierin staan.
  • Neem altijd contact op met je verhuurder. Want wat er bij het vertrek van een bewoner precies mag en kan, kan per verhuurder verschillen.
  • Moet je in je eentje de huur gaan betalen? Ga na of je in aanmerking komt voor huurtoeslag (voorheen huursubsidie).
  • Regel medehuurderschap als je samenwoont in een huurwoning.