“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Inkomsten na einde relatie

  • Hoe zit het met jouw inkomen na het uit elkaar gaan?
  • Kun je goed rondkomen of kun je aanspraak maken op tegemoetkomingen?
  • Op zoek naar hulp? Vraag ons vrijblijvend om advies!
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Lees voor

Het einde van je relatie betekent ook dat jouw financiële situatie zal veranderen. Van twee inkomens val je terug naar één inkomen. Je zult voortaan zelf je hypotheek of huur en de vaste lasten moeten betalen en zelf jouw eigen kosten van levensonderhoud en die van jouw eventuele kinderen moeten opbrengen. Dit kan nogal wat impact hebben. Hoe ga je rondkomen en welke tegemoetkomingen zijn er mogelijk? Misschien heb je recht op alimentatie, bijstand of toeslagen van de Belastingdienst. Zorg er in ieder geval voor dat je weet waar je aan toe bent, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

De woning

Een van de grootste kostenposten is meestal de woning. Kun jij blijven wonen in jullie gezamenlijke huis, zal de ex hier blijven of moet de woning worden verkocht? Kunnen jullie nog enigszins met elkaar overleggen, dan is het misschien slim om hiervoor bij een hypotheekadviseur langs te gaan. Deze kan samen met jullie bekijken wat de mogelijkheden zijn en wat voor effect dit heeft op jullie financiële situatie. Zo weten jullie zeker dat jullie hier een goede beslissing in nemen. Wil jij de woning verkopen, maar wil de ex hier niet aan meewerken? Dan kun je hiervoor vervangende toestemming aan de rechter vragen. Neem voor meer informatie hierover gerust even contact op met onze juridische medewerkers. Zij kunnen je hier alles over vertellen.

Alimentatie

Hebben jullie samen kinderen en zijn de kinderen voornamelijk bij jou? Dan heb je recht op kinderalimentatie. Hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden is van veel factoren afhankelijk. Wil je hier een beeld van krijgen, vul dan onze berekenmodule in. Zijn jullie getrouwd geweest, was er een geregistreerd partnerschap of hebben jullie in een samenlevingscontract afspraken gemaakt over partneralimentatie, dan zal ook dit berekend moeten worden.

Tip:
De website van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) biedt hulp bij het plannen van je inkomsten en uitgaven.

Tegemoetkomingen overheid

Val je ineens flink terug qua inkomen, dan kun je vaak gebruik maken van verschillende tegemoetkomingen van de overheid. Misschien heb jij wel recht op een (aanvullende) bijstandsuitkering of kun je de nodige toeslagen aanvragen. Dit kunnen belangrijke factoren zijn die bepalen of je na het uit elkaar gaan wel of niet rond kunt komen. Verdiep je hierin, zodat je weet waar je aan toe bent en alles ook op tijd kan regelen.

Juridische kosten

Uit elkaar gaan, gaat niet altijd zonder problemen. Soms heb je hulp nodig om alles goed te regelen. Heb je een laag inkomen, dan kan het zijn dat je opziet tegen de kosten die dit met zich meebrengt. Toch valt dit meestal mee, want ook op dit gebied kun je wellicht aanspraak maken op de nodige tegemoetkomingen. Heb je een laag inkomen, dan kun je namelijk gebruik maken van een toevoeging (pro-deo advocaat of mediator). Dit betekent dat je zelf alleen een eigen bijdrage betaalt en dat de overheid de verdere juridische kosten op zich neemt. Zo kun je bijvoorbeeld de alimentatie toch goed regelen, zonder dat je daar heel veel geld aan kwijt bent.

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een advocaat of mediator die je kan helpen op basis van een toevoeging? Dan mag je ons altijd vrijblijvend even bellen. Dat kan op 088-6002804 (gebruikelijke belkosten). Een berichtje achterlaten kan ook via het contactformulier. Wij bellen je dan zo snel mogelijk even terug.

Meer informatie