Zijn jullie er al uit wat voor omgangsregeling er gaat komen? Soms kan die keuze behoorlijk lastig zijn. Wil je weten of co-ouderschap in jullie geval een goede keuze is? In deze keuzehulp vind je de voor- en nadelen van co-ouderschap en antwoorden op praktische vragen.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap betekent dat jullie de zorg voor de kinderen gelijk verdelen. De kinderen zijn dus evenveel bij jou als bij de ex. Doordat jullie allebei evenveel zorg hebben, is het belangrijk dat jullie goed met elkaar kunnen overleggen. Gaat het overleg nog goed, dan is co-ouderschap zeker een goede optie. Is overleggen nu al lastig, dan is het misschien verstandiger om geen co-ouderschap aan te gaan.

Voordelen van co-ouderschap

Co-ouderschap heeft zeker een aantal voordelen ten opzichte van andere regelingen. Hier een aantal voordelen op een rijtje:

  • De kinderen zijn evenveel bij beide ouders en krijgen niet het gevoel dat zij moeten kiezen. Hierdoor is er geen sprake van een loyaliteitsconflict. Dit maakt het voor de kinderen heel prettig.
  • Door de gelijke verdeling vervreemden de kinderen niet van één ouder.
  • Jullie verdelen de dagen, waardoor er een gelijke belasting van de kosten, zorg- en opvoedingstaken komt. Hierdoor kun je niet meer spreken van een ‘zorg-ouder’ en ‘weekend-ouder’. Dit scheelt frustraties.
  • Vader en moeder kunnen allebei kwalitatieve tijd doorbrengen met de kinderen, maar kunnen daarnaast ook allebei betrokken zijn bij de doordeweekse activiteiten zoals school, sporten, vriendjes etc.

Nadelen van co-ouderschap

Co-ouderschap is zeker niet in iedere situatie geschikt. Hier ook de nadelen van co-ouderschap op een rijtje:

  • Er is veel contact tussen de ouders. Dit is alleen verstandig als jullie goed met elkaar kunnen overleggen.
  • Het kan lastig zijn om een co-ouderschap te combineren met je werk.
  • De kosten van een co-ouderschap zijn hoger, omdat veel spullen dubbel aangeschaft moeten worden. Denk hierbij aan kleding e.d. bij de andere ouder.
  • Soms kunnen de vele wisselmomenten te veel zijn voor kinderen. Zij vinden het te onrustig.
  • Het is belangrijk om bij elkaar in de buurt te blijven wonen, omdat school vanuit beide woningen goed bereikbaar moet blijven.
  • Veel instanties gaan verschillend om met co-ouderschap, waardoor het invloed kan hebben op toeslagen, subsidies e.d.

De mening van de kinderen

De belangrijkste factor in de overweging of jullie een co-ouderschap aan moeten gaan of niet is het belang van de kinderen. Wat zouden zij het prettigst vinden? Dat is eigenlijk de vraag die hierin voorop zou moeten staan. Wat oudere kinderen zou je kunnen betrekken in het vaststellen van de omgangsregeling. Zij kunnen over het algemeen wel duidelijk aangeven wat voor hen de ideale regeling zou zijn. Vinden zij het lastig om hier een besluit in te nemen, dan zou je ook kunnen afspreken om het co-ouderschap eens uit te testen. Probeer het een tijdje uit en bekijk na die tijd hoe het is bevallen.

Tip:
Wanneer jullie voor co-ouderschap kiezen kan je bij ons een gratis ouderschapsplan downloaden. Dit ouderschapsplan is opgesteld door advocaten, zo ben je altijd verzekerd van een rechtsgeldig plan.

En verder…

Sta in je keuze ook bij de volgende overwegingen stil:

  • Realiseer je dat er ook bij co-ouderschap wel degelijk sprake is van kinderalimentatie. Het co-ouderschap heeft wel invloed op het bedrag.
  • Co-ouders vinden vaak dat ze ook de kleine dagelijkse beslissingen over de kinderen samen moeten nemen. Besef je dat jullie hiervoor communicatief stevig in je schoenen moeten staan.
  • Ook als je kiest voor een gewone omgangsregeling, kun je je kinderen geregeld zien. Jij en je ex bepalen immers welke afspraken jullie maken, want de wet schrijft niet voor hoe een omgangsregeling eruit moet zien.
  • Hebben jullie eenmaal een co-ouderschap, dan kun je dit niet zomaar weer opbreken. Je zit er dus voor lange tijd aan vast.

Hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit of heb je vragen? Bel ons dan op 088-6002804 (gebruikelijke belkosten). Onze juridisch medewerkers geven je graag juridisch advies.