Tijdens het huwelijk gebruiken veel mensen de achternaam van hun partner. Ze doen dat bijvoorbeeld omdat ze de naam mooi vinden, omdat ze dezelfde naam als hun kinderen willen, of omdat het in het dagelijks leven makkelijker is. Na de scheiding kiezen veel mensen ervoor om weer hun eigen achternaam te gebruiken. Maar wat als je juist wel de achternaam van je ex-partner wilt behouden?
Wanneer mag je de naam blijven gebruiken?
Je mag na een scheiding nog steeds de achternaam van je ex gebruiken, bijvoorbeeld in het dagelijks leven of op een brief. Dit betekent niet dat je achternaam in je paspoort verandert. Alleen het gebruik van je naam in het dagelijks leven mag anders zijn, zoals op een visitekaartje of bij de school van je kind.
Een voorbeeld:
Mevrouw Houtwal is getrouwd met meneer De Brug. Ze is de naam De Brug-Houtwal gaan gebruiken. Ze hebben samen kinderen gekregen met de achternaam De Brug. Na de scheiding wil mevrouw de naam De Brug-Houtwal blijven gebruiken. De wet heeft haar het recht gegeven om die naam te blijven gebruiken. Meneer De Brug kan dit niet tegenhouden, omdat zij samen kinderen hebben gekregen.
Wat als er geen kinderen zijn?
Zijn er geen kinderen uit het huwelijk geboren? Dan heeft de ex-partner de mogelijkheid om aan de rechter te vragen of zijn naam niet meer gebruikt mag worden. De rechter staat dit alleen toe als daar een goede en duidelijke reden voor is. Bijvoorbeeld als jij kunt laten zien dat het gebruik van je naam problemen veroorzaakt of schade oplevert.
Wanneer mag je de naam van je ex niet meer gebruiken?
Je mag de naam van je ex niet meer gebruiken als je hertrouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat.
Advies nodig?
Wil je weten of jij de naam van je ex mag blijven gebruiken na de scheiding? Of wil je juist dat je ex stopt met het gebruiken van je achternaam? Neem contact met ons op. Je kan ons bellen op 088-6002804 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in. We helpen je graag verder en geven advies over jouw situatie.