“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Koophuis

  • Onze financieel scheidingsexperts legt uit wat jouw opties zijn.
  • Kom je er samen niet uit of ligt de ex dwars? Bel ons voor hulp!
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Lees voor

Hebben jullie samen een koophuis en gaan jullie uit elkaar, dan kan het een ingewikkeld verhaal worden. Want wat doen jullie met de woning? Het is belangrijk om op een rijtje te zetten wat de mogelijkheden precies zijn. Alleen dan kun je goed zien wat voor jullie het verstandigst zou zijn. Een mediator kan hier goed bij helpen.

NBGDaarnaast is het mogelijk om een oriënterend gesprek aan te vragen met een van de financieel scheidingsexperts van NBG. Zij geven advies op maat. Door de quickscan wordt snel mogelijk wat jouw mogelijkheden zijn. Vaak zijn er meer mogelijkheden dan je denkt. Vul jouw gegevens in op het contactformulier en zij bellen je vrijblijvend terug.

Willen jullie allebei in de woning blijven wonen en komen jullie er niet uit? Dan zou een advocaat je verder kunnen helpen. Wil jij weten wat jij het beste kunt doen? Onze juridische medewerkers staan je graag te woord en geven je gratis advies waar je mee verder kunt.

Let op:
Moet de woning verkocht worden maar werkt jouw ex je op alle fronten tegen? Het is goed om te weten dat je vervangende toestemming kan krijgen van de rechter. Wanneer je deze toestemming hebt is het toch mogelijk om het huis te verkopen.

Eén eigenaar koopwoning

Wil je in het koophuis blijven wonen, maar staat het huis op naam van je ex? Je bent dan geen mede-eigenaar en hebt geen enkele woonzekerheid. Dat betekent dat je op straat komt te staan, want je ex-partner heeft het recht om in het huis te blijven. Ben jij de eigenaar, dan kun je de ex eruit zetten wanneer jij dat wil.

Twee eigenaren koopwoning

Zijn jullie beiden eigenaar van de koopwoning en hebben jullie een samenlevingscontract? Lees dit contract goed door. Misschien staat er in afgesproken wat jullie met het huis moeten doen als jullie uit elkaar gaan.

nbg
Let op:
De financieel scheidingsexperts van NBG zoeken uit wat jouw persoonlijke mogelijkheden zijn. NBG biedt een gratis oriënterend hypotheekgesprek aan. Vul het contactformulier in en zij nemen vrijblijvend contact met je op. Zo weet je precies wat in jouw situatie mogelijk is en kan je de juiste vervolgstappen ondernemen.

Staan er in het samenlevingscontract geen concrete afspraken over de woning, dan gelden de normale regels. Als jullie allebei eigenaar zijn van de woning en de hypotheek op beiden namen staan, dan zijn jullie qua mogelijkheden grotendeels afhankelijk van de hypotheekverstrekker. Deze is namelijk degene die besluit of één van jullie de woning zelfstandig op naam kan krijgen of niet. Zo ja, dan is uitkopen een optie. Zo nee, dan is de enige mogelijkheid verkopen of jullie moeten het maken van een besluit over de woning uitstellen tot een later tijdstip.

De één koopt de ander uit
Je kunt je ex uitkopen, uiteraard met zijn of haar toestemming. Hierbij ga je uit van de marktwaarde van het huis. Breng daarop de nog openstaande hypotheekschuld in mindering. Als het huis een flinke overwaarde heeft, moet je de helft daarvan aan je partner betalen. Misschien heb je nog ergens een spaarpotje. Of misschien biedt de bank je de mogelijkheid om je hypotheek te verhogen. De rente over die verhoging is fiscaal aftrekbaar.

Je kunt de uitkoopsom ook (deels) betalen door je ex goederen uit de inboedel toe te wijzen. Realiseer je wel dat je ex-partner geen enkele verplichting meer heeft bij de bank- of verzekeringsmaatschappij zodra je hem of haar hebt uitgekocht. Dat betekent dat je de hypotheekkosten in het vervolg helemaal zelf moet opbrengen.

Let op:
Meer weten over het uitkopen? Bereken de uitkoopsom in onze berekenmodule.

Akte van verdeling
Blijft een van jullie in de woning wonen, dan moet er een akte van verdeling komen. In de akte van verdeling wordt geregeld dat degene die in het huis blijft wonen ook verantwoordelijk is voor de betaling van de hypotheek. De partner die het huis verlaat kan hier dan niet meer voor aansprakelijk worden gesteld. Het opstellen van de akte van verdeling wordt gedaan door een notaris.

Jullie verkopen het huis
Is uitkopen geen optie? Verkoop het huis dan. Jij en je ex hebben allebei recht op de helft van de (over)waarde. Eventuele onderwaarde moet ook worden verdeeld.

Bijleenregeling
Besluit je te vertrekken en koop je een nieuw huis? Je krijgt dan te maken met de bijleenregeling. Dat betekent dat je de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van de oude woning moet gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Doe je dat niet? Dan mag je geen rente aftrekken over het leningbedrag ter grootte van die overwaarde.

We laten het zo
Kan geen van jullie de hypotheek op naam krijgen, dan kun je er ook voor kiezen de hypotheek op beide namen te laten staan. Een van de twee blijft in de woning nodig en betaalt zelf alle vaste lasten, maar de ander blijft medeverantwoordelijk voor de betalingen. Na een paar jaar kun je bekijken of het dan wel mogelijk is de hypotheek op naam te krijgen. Nadeel hiervan is dat degene die het huis verlaat al een hypotheek op naam heeft staan en dus geen nieuwe hypotheek kan afsluiten. Daarnaast kan het feit dat je eigenaar bent van een huis er ook voor zorgen dat je geen bijstandsuitkering kunt krijgen.

Mijn ex-partner ligt dwars

Stel: jullie zetten je huis te koop. Het huis en de hypotheek staan op beider naam. Je ex blijft in het huis wonen, totdat hij of zij iets anders heeft. Je ex betaalt netjes de hypotheek en andere woonlasten. Zodra er echter kopers verschijnen, zorgt hij of zij ervoor dat het rommelig is in huis en dat de tuin er onverzorgd bij ligt. Met als resultaat dat er geen schot komt in de verkoop van het huis.

De situatie frustreert jou tot en met. Je kunt praten als Brugman, maar je ex doet niets. Aarzel in zo’n geval niet en schakel vrijblijvend onze hulp in. Wij helpen je verder met vakkundig advies en leggen vrijblijvend het eerste contact met een deskundige.

Ook als jij wel wil verkopen, maar de ex niet is het mogelijk om hulp in te schakelen. Je kan namelijk vervangende toestemming van de rechter krijgen voor de verkoop van het huis.

Wij regelen de juiste hulp! Bij deze situaties is wel hulp nodig van een advocaat. Wij regelen een advocaat voor jou met de juiste expertise.

Hulp makelaar nodig?

Wij werken ook samen met de ervaren makelaars van Makelaarsland. Zij bieden verschillende soorten pakketten aan zodat er altijd iets is wat bij je past. Ook kunnen zij helpen met zowel de aankoop als verkoop van een woning. 

Wil je meer weten? Vul dan het contactformulier in. Zij bellen je dan terug om uitleg te geven over hun diensten. Je weet dan direct of de diensten van Makelaarsland bij je passen en wat de mogelijkheden zijn.

Meer informatie