Ouderlijk gezag

Gaan jij en je partner uit elkaar? Het ouderlijk gezag over de minderjarige kinderen gaat, indien jullie niet getrouwd zijn, automatisch naar de moeder. Als vader kan je ook ouderlijk gezag aanvragen. Dit kan pas nadat je de kinderen hebt erkend bij de gemeente. Als je als vader bij de geboorte van het kind het ouderlijk gezag niet hebt aangevraagd, dan kun je dit later eventueel alsnog aanvragen bij de rechtbank. Als jullie vervolgens uit elkaar gaan blijft het ouderlijk gezag bestaan. Het gezag eindigt als een kind 18 jaar wordt.

Werkt je ex niet mee aan het verkrijgen van gezamenlijk gezag? Voorkom veel ellende en schakel onze hulp in. Wij adviseren je en als je wilt leggen we het eerste contact met een deskundige.

Rechten en plichten

Bij gezamenlijk ouderlijk gezag beslissen jij en je ex samen over de kinderen. Jullie hebben dan beiden bepaalde rechten en plichten:

  • Je moet je kinderen opvoeden en verzorgen.
  • Je bent verantwoordelijk voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van je kinderen. Je beslist bijvoorbeeld of je kind een bepaalde operatie ondergaat en naar welke school het gaat.
  • Je moet de band van je kinderen met de andere ouder bevorderen.

Kinderen erkennen

Wil je als vader ouderlijk gezag krijgen over je kind? Je moet dan eerst je kinderen erkennen bij de burgerlijke stand van de gemeente. Dat kan tijdens de zwangerschap, tijdens de aangifte van geboorte of als het kind al ouder is. Voor de erkenning gelden de volgende regels:

  • Voor het erkennen van kinderen tot en met 11 jaar is toestemming van de moeder vereist.
  • Voor het erkennen van kinderen van 12 tot en met 15 jaar is toestemming van de moeder én het kind vereist.
  • Voor het erkennen van kinderen van 16 jaar of ouder is de toestemming van alleen het kind voldoende.

Gezamenlijk ouderlijk gezag aanvragen

Na de erkenning dienen jullie een verzoek tot gezamenlijk ouderlijk gezag in bij de rechtbank. Je vult dan een speciaal formulier in. Dat formulier lever je in, samen met enkele aanvullende papieren:

  • een origineel afschrift van de geboorteakte van je kinderen (gedateerd, gewaarmerkt en niet ouder dan drie maanden) waarop de vermelding van de erkenning staat
  • een kopie van jullie geldige identiteitsbewijzen
  • een origineel uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie (gedateerd, gewaarmerkt en niet ouder dan drie maanden) van jullie beiden

Vervolgens maakt de griffier een aantekening in het gezagsregister. Dat doet hij alleen als jullie aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moeten jullie allebei meerderjarig zijn en mag er niet een derde zijn belast met het ouderlijk gezag.

Voogdij

Veel mensen verwarren de term voogdij met gezag. Van voogdij is sprake als jou als ouders iets overkomt. Kom je te overlijden, dan wil je natuurlijk dat er goed voor je kinderen wordt gezorgd. Door de voogdij te regelen kun je zelf bepalen wie er voor jouw kinderen gaat zorgen als jij er niet meer bent. Regel je dit niet, dan bepaalt de rechter wat er met de kinderen gebeurt. Het regelen van de voogdij loopt via de notaris.

Schakel hulp in

De aantekening in het gezagsregister is heel belangrijk. Want zonder die aantekening is het voor de vader vaak lastig een omgangsregeling met de kinderen te regelen. Wil de moeder niet meewerken aan het verkrijgen van gezamenlijk ouderlijk gezag? Je kunt dan naar de rechter stappen. Neem contact op met onze deskundigen, zij helpen je hierbij.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll