“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ouderschapsplan

 • In het ouderschapsplan staan alle afspraken over de kinderen.
 • Juridische hulp nodig? Wij helpen je graag!
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Lees voor

Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie kinderen? Dan zijn jullie in de meeste gevallen verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit ouderschapsplan komen alle afspraken over de kinderen te staan. Download gratis ons ouderschapsplan en pas hem aan.

Ouderschapsplan verplicht

Maar wanneer ben je nou eigenlijk verplicht om zo’n ouderschapsplan op te stellen. Een ouderschapsplan is verplicht als jullie minderjarige kinderen hebben en:

 • als jullie gaan scheiden;
 • bij een scheiding van tafel en bed;
 • bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap;
 • als jullie uit elkaar gaan en allebei gezag hebben.

Inhoud ouderschapsplan

In het ouderschapsplan komen alle afspraken te staan die jullie maken over jullie minderjarige kinderen. Hier kun je heel ver in gaan, door bijvoorbeeld ook afspraken te maken over de opvoeding. Maar dit hoeft niet. Een aantal punten zijn verplicht:

 • De omgangsregeling en de verdeling van de vakanties.
 • De afspraken over de kosten van de kinderen (kinderalimentatie).
 • De verdeling van de zorg- en opvoedtaken.
 • De manier waarop jullie elkaar op de hoogte houden over bijvoorbeeld de ontwikkeling van de kinderen.
 • De manier waarop jullie met elkaar overleggen als er belangrijke beslissingen genomen moeten worden.

Daarnaast is het slim om alvast afspraken te maken over bijvoorbeeld de schoolkosten. Het ouderschapsplan wordt uiteindelijk toegevoegd aan het echtscheidingsconvenant en ingediend bij de rechter.

Betrek je kind erbij

Het is belangrijk en verplicht om je kind te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan. Door het plan samen te bespreken krijgt je kind de mogelijkheid om te praten over de scheiding en zich te uiten. Ook is het belangrijk om je kind de kans te geven aan te geven wat hij/zij belangrijk vindt. Zo voelen ze zich gehoord. Pas wel op dat je het kind niet betrekt in de strijd of laat kiezen tussen de ouders. Ook kan een minderjarig kind echt nog niet zelf bepalen hoe de omgangsregeling eruit komt te zien. Jullie bepalen de afspraken, maar kunnen daarbij wel rekening houden met de wensen van de kinderen.

Hoe maak je een ouderschapsplan?

Maar hoe maak je nou eigenlijk zo’n ouderschapsplan? Je kan natuurlijk samen om tafel gaan zitten en alles op papier zetten, maar het moet wel in de juiste vorm gegoten worden. Daarnaast moet je er op letten dat het document aan alle eisen voldoet. Een mediator of advocaat kan jullie hier ook bij helpen. Maak gebruik van ons gratis plan. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke zaken vergeet.

Juridische hulp

Heb je de hulp nodig van een advocaat? Of heb je juridische vragen? Neem dan contact op met onze medewerkers. Tussen 9.00 en 17.15 zijn zij ook bereikbaar op 088-6002804 (gebruikelijke belkosten). Zij helpen je graag verder. 

Meer informatie