“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ouderschapsplan

  • In het ouderschapsplan komen alle afspraken te staan over de kinderen.
  • Met duidelijke afspraken voorkom je discussies.
  • Kom je er niet uit? Wij helpen je graag!
9,2
Klanten vertellen

266 beoordelingen

Het ouderschapsplan is eigenlijk het hele pakket aan afspraken dat jullie maken over de kinderen als jullie uit elkaar gaan. Zijn jullie getrouwd geweest, was er een geregistreerd partnerschap of hebben jullie samen het ouderlijk gezag, dan zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan te maken. Wonen jullie alleen samen en heeft alleen de moeder het gezag over de kinderen, dan is een ouderschapsplan niet verplicht. Toch is het ook dan verstandig om al jullie afspraken wel goed op papier te zetten.

Afspraken over de kinderen

De bedoeling van het ouderschapsplan is dat jullie goed nadenken over de gevolgen van de breuk voor jullie kinderen. Jullie bepalen zelf welke afspraken je maakt. Wel zijn jullie verplicht in ieder geval afspraken te maken over:

  • de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken
  • de verdeling van de omgang (omgangsregeling)
  • de uitwisseling van informatie over jullie kind
  • de kinderalimentatie

In de praktijk staan in het ouderschapsplan ook nog afspraken over de verdeling van de vakanties, schoolkeuze en schoolkosten, het beheer van een spaarrekening, het halen en brengen van het kind en de huisregels die jullie gaan hanteren. Het opstellen van zo’n ouderschapsplan kan best lastig zijn. Daarom maakten wij alvast een checklist voor je. Zo weet je zeker dat je niets belangrijks vergeet!

Tip:
Vergeet geen afspraken te maken over de schoolkosten. Dit is nu misschien nog een ver van je bed show, maar als je kind gaat studeren is het wel prettig als het duidelijk is wie dat gaat betalen.

Als jullie er niet uitkomen

Zijn jij en je ex het oneens over het ouderschapsplan? Lukt het jullie niet om een goede omgangsregeling af te spreken of is de kinderalimentatie een lastig punt? Voorkom een gang naar de rechter en schakel een mediator in. Die bemiddelt tussen jou en je ex en lost jullie problemen op. Wil de ex nergens aan meewerken, dan kan een advocaat er voor zorgen dat er toch een goede regeling komt.

Vind je het lastig om hier een keuze in te maken of heb je andere vragen over het ouderschapsplan? Je kunt met al je vragen terecht bij onze juridische medewerkers. Zij luisteren naar je verhaal en helpen je op weg. Ook kunnen zij je eventueel in contact brengen met een specialist die je kan helpen. Je kunt ons bereiken op 088-6002804 (gebruikelijke belkosten) of via het contactformulier.

Meer informatie