Helaas brengt de omgangsregeling soms problemen met zich mee. Ouders houden zich er niet aan of misschien zijn de kinderen wel helemaal niet blij met de regeling. In goed overleg kun je dit soort dingen vaak wel oplossen, maar ook dat lukt niet altijd. Komen jullie er samen niet uit, maar kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen? Dan kan een mediator misschien helpen om een goede oplossing te vinden. Wil de ex nergens meer aan meewerken, dan is het verstandig om een advocaat in te schakelen.

De ex houdt zich niet aan de omgangsregeling

Een van de meest voorkomende problemen is een ex die zich niet houdt aan de gemaakte afspraken. Komt dit incidenteel een keer voor, dan kan dat gebeuren. Maar gebeurt dit vaker, dan wordt het wel heel vervelend. Niet alleen voor jou, maar ook voor de kinderen. Dit gedrag kun je alleen aanpakken als jullie de afspraken ook officieel op papier hebben gezet in een officieel ouderschapsplan. Hiermee kun jij namelijk aantonen dat jullie inderdaad deze afspraak hadden en dat hij/zij zich er niet aan houdt. Je zou dan naar de rechter kunnen stappen om het nakomen van de afspraken af te dwingen. Een rechter kan hier een dwangsom voor opleggen. Iedere keer dat de ex zich niet houdt aan de afspraken moet hij/zij dan een x bedrag aan jou betalen als boete. Om dit voor elkaar te krijgen zul je echter wel een advocaat in de arm moeten nemen en moet je dus ook kosten maken. Soms is mediation dan ook een betere oplossing.

Een mediator pakt het anders aan. De mediator gaat kijken waarom de ex zich niet aan de afspraken houdt. Bevallen de afspraken niet, of zijn er andere problemen. Misschien is het beter om een andere omgangsregeling af te spreken. De mediator zal hier dan bij helpen.

Tip:
Ouderverstoting gaat nog een stapje verder. Bij ouderverstoting houdt één van de ouders de kinderen opzettelijk van de andere ouder weg of zet ze tegen hem/haar op. Uiteindelijk is het doel dat de kinderen de andere ouder helemaal niet meer willen zien. Helaas kun je hier maar heel weinig aan doen. Vaak is het een kwestie van afwachten tot het moment komt dat de kinderen zelf gaan inzien dat er iets niet klopt.

De kinderen zijn niet blij met de omgangsregeling

Natuurlijk kan het ook zijn dat de kinderen niet blij zijn met de omgangsregeling die jullie hebben afgesproken. Misschien brengt de regeling teveel onrust of kunnen ze niet zo lang zonder hun moeder. Wat ook vaak voorkomt is dat er problemen ontstaan als er bij één van de ouders een nieuwe partner komt. De kinderen kunnen niet goed met de nieuwe partner overweg en willen daarom niet meer naar die ouder toe. Ben jij de andere ouder en moet jij iedere keer het gemopper van de kinderen aanhoren, dan is dat heel vervelend. Het is echter wel belangrijk om de kinderen te blijven stimuleren om toch naar de andere ouder toe te gaan. Wordt het heel vervelend, dan is het misschien slim om eens met de ex om tafel te gaan om het probleem te bespreken en misschien een andere omgangsregeling af te spreken. Heeft de ex totaal geen begrip voor de situatie, dan is het misschien beter om een advocaat in de arm te nemen om een verandering van de omgangsregeling af te dwingen.

De ex zorgt niet goed voor de kinderen

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat jij vraagtekens zet bij de manier waarop de ex voor de kinderen zorgt. Misschien is er wel sprake van een onveilige situatie, waardoor jij liever niet hebt dat zij nog naar de ex toe gaan. In dat geval kun je de rechter vragen de omgangsregeling stop te zetten. Hier moet je wel een hele goede reden voor hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat er sprake is van mishandeling, dat de ex drugs gebruikt waar de kinderen bij zijn of dat er andere dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen. Bij dit soort zaken heb je altijd een goede advocaat nodig. Neem gerust contact met ons op voor advies!