Omgangsregeling voor de kinderen

Wat zijn mijn rechten en plichten bij een omgangsregeling voor onze kinderen?
Jij en je ex hebben het recht en de plicht om contact te hebben met jullie kinderen. Omgekeerd hebben jullie kinderen het recht om jullie allebei te blijven zien.De afspraken over de omgang vormen de omgangsregeling. Samen met je ex leg je die regeling vast in het ouderschapsplan. Overigens kunnen jullie ook  kiezen voor co-ouderschap als omgangsregeling.

Wat is een omgangsregeling?

Een omgangsregeling is een verzameling afspraken over wanneer en hoe vaak de kinderen bij de ouders verblijven. De verzorgende ouder is de ouder bij wie de kinderen het meeste zijn. Als jullie je er allebei in kunnen vinden en als jullie kinderen tevreden zijn, is de omgangsregeling passend.

Welke afspraken staan in de omgangsregeling?

In de omgangsregeling wordt beschreven wanneer de kinderen waar zijn. Hoeveel en op welke dagen zijn de bij de ene ouder en hoeveel en welke dagen bij de ander. Door een goede omgangsregeling op papier te zetten weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Dit geeft een stukje rust. Er zijn veel verschillende omgangsregelingen mogelijk. Vroeger was de moeder meestal de verzorgende ouder en gingen de kinderen eens in de twee weken een weekend naar hun vader. Tegenwoordig is er steeds vaker sprake van co-ouderschap. Jullie kunnen zelf bekijken wat past bij jullie levensstijl, jullie werk en bij de kinderen. In de omgangsregeling worden ook afspraken gemaakt over de invulling van de schoolvakanties. Deze worden over het algemeen eerlijk verdeeld.

Wat als we het oneens zijn?

Lukt het jullie niet om samen tot goede afspraken te komen over de omgangsregeling, dan kan het zinvol zijn om een mediator in de arm te nemen. De kan jullie begeleiden bij hem maken van de nodige afspraken en zal hierbij de belangen van de kinderen voorop stellen.  Voorkom dat de situatie uit de hand loopt en schakel deskundige hulp in. Als je wilt brengen we je in contact met een bemiddelaar, die je omgangsbemiddeling of omgangsbegeleiding kan bieden.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll