“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Co-ouderschap over de kinderen

  • Is co-ouderschap een goede omgangsregeling voor jullie?
  • Wist je dat er bij co-ouderschap vaak ook alimentatie moet worden betaald?
  • Vragen of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op.
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Lees voor

Nu jij en je partner uit elkaar zijn, willen jullie natuurlijk allebei de kinderen zoveel mogelijk blijven zien. En dat recht hebben jullie ook. Sterker nog: jullie zijn verplicht om contact te hebben met je kinderen. Zij hebben namelijk recht op omgang met beide ouders.

Om dit goed te regelen is het belangrijk om een goede omgangsregeling op te nemen in het ouderschapsplan. Willen jullie de zorg voor de kinderen gelijk verdelen, dan heb je het over een co-ouderschap.

Wat is co-ouderschap?

Als jullie kiezen voor co-ouderschap, wonen de kinderen om en om bij jou en je ex. Co-ouderschap is geen wettelijke term en daarom zijn jullie vrij dit op je eigen manier vorm te geven. Veel ouders zorgen ervoor dat zij allebei ongeveer hetzelfde aandeel hebben in de opvoeding en verzorging van hun kinderen. Bovendien verdelen ze de kosten van de kinderen. Het kan wel zo zijn dat degene met het hoogste inkomen een stukje kinderalimentatie moet betalen aan degene met het laagste inkomen om de situatie in beide huishoudens een beetje gelijk te trekken.

Hoe maken we een keuze?

Als jullie je afvragen of co-ouderschap een goede keuze is, doe je er goed aan onze keuzehulp te bekijken. In de keuzehulp vind je antwoorden op praktische vragen en de voor- en nadelen. Zo kun je bepalen of co-ouderschap iets voor jullie zou kunnen zijn. Wil je jullie situatie aan iemand voorleggen? Onze juridische medewerkers zijn op werkdagen telefonisch te bereiken op het telefoonnummer 088-6002804 ( gebruikelijke belkosten ). Zij beantwoorden je vragen en geven je gratis advies.

Welke afspraken maken we over co-ouderschap?

Hoe je het co-ouderschap invult, bepalen jullie zelf. Wel is het handig om over een paar vragen na te denken:

  • Bij wie zijn jullie kinderen op welke dagen?
  • Op welke dagen gaan je kinderen weer terug naar je ex-partner? En op welke tijden?
  • Blijven jij en je ex bij elkaar in de buurt wonen? (dit is bij co-ouderschap eigenlijk wel nodig)

Het is belangrijk om alle afspraken die jullie maken goed op papier te zetten. Dit kan in een co-ouderschapsplan.

Wat moeten we doen als we het oneens zijn?

Aarzel niet en schakel hulp in als jij en je ex-partner problemen hebben bij het vormgeven van het co-ouderschap. Wij geven je vrijblijvend advies en kunnen je eventueel in contact brengen met een mediator of advocaat die hierbij kan helpen.

Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet kom je in aanmerking voor een bijdrage in de kosten van de hulp. Vraag onze deskundigen je te helpen bij het verkrijgen van die bijdrage. Wij helpen jou graag verder.

Meer informatie