Co-ouderschap over de kinderen

Nu jij en je partner uit elkaar zijn, willen jullie beiden natuurlijk de kinderen blijven zien. Jullie hebben ook dat recht. Sterker nog: jullie zijn verplicht om contact te hebben met je kinderen. Zij hebben immers recht op omgang met beide ouders.

In het ouderschapsplan nemen jullie een omgangsregeling op. Die regeling omvat de afspraken over de omgang met de kinderen. Jullie kunnen hierbij kiezen voor co-ouderschap als omgangsregeling.

Wat is co-ouderschap?

Als jullie kiezen voor co-ouderschap, wonen de kinderen om en om bij jou en je ex. Co-ouderschap is geen wettelijke term en daarom zijn jullie vrij het op je eigen manier vorm te geven. Veel ouders zorgen ervoor dat zij beiden ongeveer hetzelfde aandeel hebben in de opvoeding en verzorging van hun kinderen. Bovendien verdelen ze de kosten van de kinderen. Het kan hierbij wel betekenen dat degene met het hoogste inkomen een stukje kinderalimentatie moet betalen aan degene met het laagste inkomen.

Hoe maken we een keuze?

Als jullie je afvragen of co-ouderschap een goede keuze is, doe je er goed aan onze keuzehulp te bekijken. In de keuzehulp vind je antwoorden op praktische vragen en de voor- en nadelen. Op deze manier kan je een keuze maken of het iets voor jullie is. Wil je jullie situatie aan iemand voorleggen? Onze juridische medewerkers zijn op werkdagen ook telefonisch te bereiken op het telefoonnummer 088-6002804 ( gebruikelijke belkosten ).

Welke afspraken maken we over co-ouderschap?

Hoe je het co-ouderschap invult, bepalen jullie zelf. Wel is het handig over een paar vragen na te denken:

  • Bij wie zijn jullie kinderen op welke dagen?
  • Op welke dagen gaan je kinderen weer terug naar je ex-partner? En op welke tijden?
  • Blijven jij en je ex bij elkaar in de buurt wonen? (dit is bij co-ouderschap eigenlijk wel nodig)

Wat moeten we doen als we het oneens zijn?

Aarzel niet en schakel hulp in als jij en je ex-partner problemen hebben bij het vormgeven van het co-ouderschap. Wij geven je vrijblijvend advies en kunnen je in contact brengen met een mediator.

Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet kom je in aanmerking voor een bijdrage in de kosten van de hulp. Vraag onze deskundigen je te helpen bij het verkrijgen van die bijdrage. Wij helpen jou graag verder.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll