Helaas is het niet altijd even makkelijk om afspraken te maken over het verdelen van de spullen. Over dit onderwerp ontstaat regelmatig ruzie. Het is ook lastig, want jullie hebben natuurlijk ook tegenstrijdige belangen. Maar hoe kun je nou voorkomen dat je hier ruzie over krijgt. Wij geven je een paar goede tips!

Maak een lijst!

Het is belangrijk om te weten waar het nou precies over gaat. Maak een duidelijke lijst van alle bezittingen die verdeeld moeten worden. Dit geeft je een duidelijk overzicht. Gaat het om jullie spullen, geef dan allebei op de lijst duidelijk aan wat jullie graag zouden willen hebben. Zo kom je er al snel achter wat de knelpunten zijn. Vervolgens is het een kwestie van onderhandelen of misschien zelfs loten.

Waarde van bezittingen

Jullie spullen zijn geld waard. En dat zorgt vaak voor problemen. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de één alle dure dingen meeneemt en dat de ander met allerlei waardeloze spullen wordt opgezadeld. Dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk en kan ervoor zorgen dat de boel escaleert.

Om dit helder te krijgen kan het slim zijn om een waarde te koppelen aan alle spullen op jullie lijst. Wees hierbij wel realistisch. Een auto die jullie al vijf jaar hebben, is niet meer hetzelfde waard als toen jullie hem kochten. Om de waarde te bepalen zou je bijvoorbeeld kunnen kijken wat een auto van dit bouwjaar nu op Marktplaats doet. Zo ga je na wat de waarde is van de spullen die jij graag wil hebben en wat de waarde is van de spullen die de ex graag mee zou nemen. Is dit ongeveer gelijkwaardig, dan is dat heel mooi. Zo niet, dan kun je hier weer over onderhandelen. Daarbij geeft deze methode je ook de mogelijkheid om een verschil met geld te compenseren.

Let op:
Het kan best lastig zijn om de waarde van jullie spullen te bepalen. Heb je hier hulp bij nodig, dan helpen onze taxateurs jullie graag verder. Vul je gegevens in en er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen!

Een mediator kan helpen

Ondanks bovenstaande tips kan het nog steeds lastig zijn om er samen uit te komen. Kunnen jullie nog wel enigszins met elkaar overleggen, maar lukt het maar niet om afspraken te maken? Dan kan mediation een oplossing zijn. Een mediator gaat samen met jullie om tafel. Hij/zij begeleidt jullie gesprekken en leidt alles in goede banen. Ook zorgt de mediator ervoor dat overal aan gedacht wordt en dat alles uiteindelijk ook goed op papier staat. Zo maak je eerlijke afspraken en kun je de verstandhouding goed houden. Dat is natuurlijk wel zo prettig.

Advocaat

Komen jullie er niet uit? Wil de ex nergens aan meewerken of wil jij voor jouw eigen belang opkomen? Dan kun je het beste terecht bij een advocaat. Een advocaat gaat jouw belangen behartigen en probeert ervoor te zorgen dat jij hier zo goed mogelijk uit komt. Meestal zal de ex ook een eigen advocaat in de arm nemen en kunnen deze advocaten in overleg een heel eind komen. Zo niet, dan zal uiteindelijk de rechter de knoop doorhakken.

De juiste hulp

Vind je het lastig om te bepalen wie jou nou het beste kan helpen of ben je op zoek naar een goede advocaat of mediator? Onze juridische medewerkers helpen je hier graag bij. Aan de hand van jouw verhaal kunnen zij goed inschatten wie jou het het beste bij zou kunnen helpen. Zij geven je dan ook gratis advies en kunnen je ook eventueel in contact brengen met de juiste specialist. Je kan hen bereiken op 088-6002804 (gebruikelijke belkosten). Wil je liever dat zij jou even bellen? Laat dan je gegevens achter op het contactformulier.