Bezittingen verdelen
Na jullie relatiebreuk moeten jullie de bezittingen gaan verdelen, zoals jullie eigen huis, spullen en het geld.
Inboedel
Hebben jullie een samenlevingscontract? Lees dat goed door. Misschien staan er afspraken in over de inboedelverdeling. Beschikken jullie niet over een samenlevingsovereenkomst? Je hebt dan geen recht op elkaars spullen. Wel moeten jullie de gezamenlijke bezittingen eerlijk verdelen. Dat gaat in vier stappen:
- Maak een lijst van de te verdelen spullen.
- Geef per bezitting aan wat de waarde ervan is.
- Geef per bezitting aan wie het krijgt.
- Tel de waarde van de spullen per persoon op.
Een erkende taxateur kan de inboedel voor jullie taxeren. Tevens geeft een taxateur advies over hoe jullie de bezittingen het beste kunnen verdelen. Lopen jij en je ex-partner tegen problemen aan? Laat de situatie niet uit de hand lopen en schakel vrijblijvende hulp in.
Verzekeringen
Breng jullie verzekeringen in drie stappen op orde:
- Maak een lijst van de verzekeringen met een geldwaarde en de overige verzekeringen.
- Zoek uit hoe de verzekeringen geregeld zijn.
- Verdeel de verzekeringen en bijbehorende afkoopwaarden.
Bankrekening
Het geld op je eigen bankrekening of girorekening blijft gewoon van jou. Tenzij in jullie samenlevingscontract staat dat je de verdiende inkomsten eerlijk verdeelt. Er zijn drie mogelijkheden als jullie de gezamenlijke en/of rekening verdelen:
- Een van jullie zet de rekening voort.
- Jullie zeggen samen de rekening op.
- Jullie zetten samen de rekening nog even voort.
Schulden
Onderdeel van het verdelen van bezittingen is het verdelen van de schulden. Hebben jullie in de samenlevingsovereenkomst vastgelegd dat alle schulden ook gezamenlijke schulden worden? Houd er dan rekening mee dat de schulden van je ex ook op jouw naam komen te staan. Dat probleem heb je niet wanneer je geen samenlevingscontract hebt. Maar let op: je bent altijd medeverantwoordelijk als je hebt getekend voor een lening van je ex!