Rechten en plichten co-ouderschap

Wat zijn mijn rechten en plichten bij co-ouderschap over onze kinderen?
Jij en je ex moeten de afspraken over de omgang met jullie kinderen vastleggen in het ouderschapsplan. Jullie kinderen hebben immers het recht jullie te blijven zien. Daarnaast is het jullie recht en plicht omgang te hebben met de kinderen. Jullie moeten daarom een omgangsregeling opstellen, waarbij je kunt kiezen voor co-ouderschap.

Wat is co-ouderschap?

De bedoeling van co-ouderschap is dat jullie allebei ongeveer evenveel voor de kinderen zorgen. Hoe jullie dit co-ouderschap verder vormgeven mogen jullie zelf bepalen. Hier zijn geen wetten voor. Vaak wordt de zorg ongeveer fifty/fifty verdeeld. Dit kun je doen door de kinderen de ene week bij moeder te laten wonen en de andere week bij vader, maar je kan ook voor een andere indeling kiezen. Hierbij kunnen jullie zelf bekijken wat het beste bij jullie zou passen.

Welke afspraken maken we over co-ouderschap?

Jullie bepalen zelf welke afspraken je maakt. Wel is het handig om over wat zaken na te denken, zoals bij wie de kinderen zijn op welke dagen en hoe lang de afspraken gelden. De afspraken over opvoeding, ontwikkeling en verzorging leg je vast in het ouderschapsplan.

Co-ouderschap afdwingen

Co-ouderschap kan eigenlijk alleen goed werken als er goed overleg tussen de ouders mogelijk is. Is dit niet het geval en is een van beide ouders het er niet mee eens, dan is co-ouderschap niet aan te raden. Ook is het in zo’n geval bijna onmogelijk om dit af te dwingen via de rechter. Denk goed na voor je eenco-ouderschap aangaat en dit ook laat bekrachtigen door de rechter. Alsje eenmaal een co-ouderschap hebt is het heel moeilijk om hier weer vanaf te komen als het toch niet blijkt te werken.

Wat als we het oneens zijn?

Roep onze vrijblijvende hulp in als het jullie niet lukt het co-ouderschap vorm te geven. Wij adviseren je en kunnen contact leggen met een mediator.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll