Keuzehulp co-ouderschap of omgangsregeling

Vinden jullie het lastig om te bepalen of co-ouderschap als omgangsregeling wel de beste keuze is? In deze keuzehulp vind je de voor- en nadelen van co-ouderschap en antwoorden op praktische vragen.

Verzorgende of niet-verzorgende ouder

De wet maakt verschil tussen een verzorgende en niet-verzorgende ouder. Ex-partners die beiden verzorgende ouder willen zijn, kiezen vaak voor co-ouderschap. Als je ex geen co-ouderschap wil, kun je dit niet afdwingen. Ook niet via de rechter.Co-ouderschap kan ook eigenlijk alleen succesvol zijn als jullie je er allebei goed in kunnen vinden en er ook goed overleg tussen jullie mogelijk is. Co-ouderschap is dus geen wettelijk recht, maar een keuze. Ook als je voor een gewone omgangsregeling kiest, kun je zo veel verzorgende taken blijven uitvoeren als je wilt. Want jullie vullen de regeling naar eigen wens in.

Je keuze voor co-ouderschap of een gewone omgangsregeling geeft meer aan hoe je je naar instanties presenteert: als twee verzorgende ouders (je kinderen hebben twee hoofdverblijven) of als één verzorgende en één niet-verzorgende ouder (je kinderen hebben één hoofdverblijf). Als niet-verzorgende ouder heb je minder verantwoordelijkheid. Zo moet je de verzorgende ouder de alledaagse beslissingen laten nemen en moet je zijn of haar zorgtaken accepteren.

Zeggenschap niet-verzorgende ouder

Heb je als biologische vader je kinderen erkend en het ouderlijk gezag aangevraagd? Je behoudt dan je zeggenschap, ook al ben je de niet-verzorgende ouder. Hierdoor blijven belangrijke beslissingen over bijvoorbeeld opvoeding en schoolkeuze een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarnaast moet je samen met je ex formele zaken voor je kinderen afhandelen. Denk daarbij aan het aanvragen van een paspoort of inschrijven bij de gemeente.

Als een van jullie emigreert of als jullie echt niet meer door een deur kunnen, wijst de rechter het gezag aan één ex-partner toe. Meestal raadpleegt hij de Raad voor de Kinderbescherming. Ook de mening van kinderen boven de 12 jaar telt. De andere ouder behoudt wel het recht geïnformeerd te worden over de kinderen. Daarnaast moet zijn of haar mening worden gevraagd bij belangrijke beslissingen. Uiteindelijk neemt de ouder met gezag de beslissingen.

Instanties en co-ouderschap

Omdat niet alle instanties co-ouderschap erkennen, is een gewone omgangsregeling administratief eenvoudiger. Kiezen jullie voor co-ouderschap? Dat maakt het aanvragen van bijvoorbeeld de inkomensafhankelijke combinatiekorting en het kindgebonden budget ingewikkelder. Hieronder leggen we je uit hoe verschillende instanties omgaan met co-ouderschap.

Co-ouderschap en kinderbijslag

Om te bepalen hoeveel kinderbijslag jullie allebei krijgen, kijkt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) naar de afspraken in bijvoorbeeld het ouderschapsplan. Hebben jullie niets afgesproken? De SVB betaalt dan aan jou en je ex de helft van de kinderbijslag.
LET OP:
Co-ouderschap en de bijstand
Heb je recht op een bijstandsuitkering? Ga er dan vanuit dat je na de breuk met je ex een bedrag krijgt dat tussen de norm van alleenstaanden en die van eenoudergezinnen ligt. Je krijgt niet het volledige bedrag voor een eenoudergezin, omdat je kosten voor je kind met je ex deelt.
LET OP:
Co-ouderschap en de belasting
De Belastingdienst kijkt bij wie je kind meer dan zes maanden per jaar staat ingeschreven in het bevolkingsregister. Die ouder ontvangt de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Zowel jij en je ex krijgen het kindgebonden budget. Voorwaarde is wel dat jullie allebei aanvrager zijn van de kinderbijslag.
LET OP:
Co-ouderschap en tegemoetkomingen
Van de Dienst Uitvoering Onderwijs (afgekort DUO, voorheen de IB-Groep) krijg je de tegemoetkoming ouders. Die bestaat uit de tegemoetkoming schoolkosten en de tegemoetkoming les- en cursusgeld. De ouder bij wie jullie kind op 1 augustus van het nieuwe schooljaar staat ingeschreven, kan de tegemoetkomingen aanvragen.
LET OP:

Hebben jij en je ex-partner twee of meer kinderen? ‘Verdeel’ ze dan. Schrijf bijvoorbeeld je dochter in op jouw adres en je zoon op dat van je ex. Zo kun je allebei de nodige tegemoetkomingen aanvragen.
TIP:

En verder

Sta in je keuze ook bij de volgende overwegingen stil:

  • Realiseer je dat jullie bij elkaar in de buurt moeten wonen als je kiest voor co-ouderschap. Want dan is de school altijd goed bereikbaar voor je kinderen.
  • Bij co-ouderschap is meer contact nodig met je ex dan bij een gewone omgangsregeling.
  • Co-ouders vinden vaak dat ze ook de kleine dagelijkse beslissingen over de kinderen samen moeten nemen. Besef je dat jullie hiervoor communicatief stevig in je schoenen moeten staan.
  • Ook als je kiest voor een gewone omgangsregeling, kun je je kinderen geregeld zien. Jij en je ex bepalen immers welke afspraken jullie maken, want de wet schrijft niet voor hoe een omgangsregeling eruit moet zien.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll