“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Toeslagen van de Belastingdienst

  • Ga je uit elkaar? Kijk altijd of je recht hebt op toeslagen of andere tegemoetkomingen van de overheid.
  • Op toeslagen.nl kun je een goed beeld krijgen van jouw toekomstige financiële situatie.
  • Heb je vragen? Wij helpen je graag!
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Lees voor

Nu jullie niet langer samenwonen en jij alleen gaat wonen (met je kinderen), daalt misschien je inkomen. In zo’n situatie is wat extra geld welkom. Misschien kom je in aanmerking voor toeslagen van de Belastingdienst. Hierbij kun je denken aan huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Daarnaast verleent de Belastingdienst heffingskortingen. Dat zijn kortingen op de belasting die je moet betalen.

Toeslagpartner

Toen jullie nog samenwoonden kwam je misschien niet in aanmerking voor de toeslagen. Jullie gezamenlijke inkomen was toen te hoog, want je had een toeslagpartner. De Belastingdienst telt het inkomen van je toeslagpartner mee om te kijken of je recht hebt op de bijdragen. Nu je geen toeslagpartner meer hebt, kom je misschien wel in aanmerking voor de regelingen.

Let op:
Kiezen jullie voor co-ouderschap? Hieraan verbindt de Belastingdienst een aantal consequenties. Lees in de keuzehulp hoe de Belastingdienst hiermee om gaat.

Fiscaal partnerschap

Wellicht kozen jullie tijdens het samenwonen voor een fiscaal partnerschap. Bij de belastingaangifte worden dan bepaalde inkomsten en aftrekposten optimaal tussen jullie verdeeld. Nu jullie uit elkaar zijn, mag je elkaar nog als fiscaal partner opvoeren in de aangifte van het laatste jaar, waarin jullie samenwoonden. Gingen jullie bijvoorbeeld in april 2017 uit elkaar? Jullie mogen dan kiezen voor fiscaal partnerschap over heel 2017.

Toeslagen.nl

Heb je besloten de relatie te beëindigen, dan is het verstandig om alvast even naar jouw toekomstige financiële situatie te kijken. Op www.toeslagen.nl kun je precies zien waar je straks recht op hebt als je alleenstaand bent.

Meer informatie