Of je het nu al een tijdje zag aankomen of totaal verrast bent: het einde van je relatie is een enorme schok. Probeer toch te bedenken dat elk einde ook een nieuw begin is. Om je goed voor te bereiden op je nieuwe leven, is het belangrijk dat je aandacht schenkt aan de emotionele verwerking van het einde van je relatie. Hieronder vind je nuttige verwerkingstips.

Zorg goed voor jezelf

Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Eet gezond en houd in de gaten dat je voldoende nachtrust krijgt. Zorg ook voor voldoende beweging. Het geeft niets als je niet van sporten houdt, een dagelijkse wandeling doet ook wonderen. Maak tijd vrij voor je hobby’s en vrienden of vriendinnen.

Neem de tijd voor je emoties

Het is van belang dat je je verdriet durft te voelen. Het heeft geen zin het weg te stoppen. Laat je emoties de vrije loop: praat, schrijf en teken er desnoods over. Ga niet te snel op zoek naar een nieuwe liefde. Je hebt tijd nodig om je verbroken relatie te verwerken.

Zoek steun

Vertel vrienden en familie wat je dwarszit. Misschien kun je ze vragen of ze je wat vaker willen bellen of bezoeken. Neem ook zelf initiatief en ga erop uit. Sluit je aan bij een club of vereniging zodat je meer onder de mensen komt.

Kijk niet te ver in de toekomst

Leef van dag tot dag, van uur tot uur. Verwacht niet te snel vooruitgang. Gun jezelf de tijd om de rit in de achtbaan van emoties uit te zitten. Er zijn verschillende stadia van rouw: ontkenning, boosheid, verdriet, berusting en acceptatie. Deze ellendige toestand heeft dus niet alleen een begin, maar ook een einde!

Ga gewoon naar je werk

Om goed in een ritme te blijven, is het belangrijk dat je blijft werken. Je werk is bovendien een prima afleiding.

Lees onze tips voor kinderen

We geven je waardevolle tips om je kinderen te vertellen van jullie breuk. Omdat het belangrijk is je kinderen goed te blijven ondersteunen. Wij schreven een pagina speciaal voor kinderen. Misschien kan hen dat helpen om hier goed door te komen.

Hulp bij verwerking

Kom je er zelf niet uit? Vraag je huisarts om advies. Eventueel kan hij je doorverwijzen naar een psycholoog. Die kan je begeleiden bij het verwerken van je verdriet en het vormgeven van je nieuwe toekomst.