Je kunt samenwonen met of zonder samenlevingscontract. In een samenlevingscontract maken jullie afspraken over de tijd dat jullie samenwonen. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken wie wat betaald. Daarnaast staan er in een samenlevingsovereenkomst ook afspraken voor het geval jullie uit elkaar gaan. Wat gebeurt er dan met het huis of met schulden en spaargeld? En hoe worden jullie gezamenlijke spullen verdeeld? Dit zijn allemaal vragen waar een samenlevingscontract antwoord op kan geven.

Tip:
Het is verstandig een notaris te vragen het document op te maken. Want een notarieel samenlevingscontract wordt soms als voorwaarde gesteld om in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen, zoals partnerpensioen. Vind je het lastig om een notaris te zoeken? Wij kunnen je altijd in contact brengen met een goede notaris bij jou in de buurt.

Afspraken in een samenlevingscontract

In een samenlevingscontract kun je van alles regelen, zoals hoe jullie de kosten van de huishouding verdelen en hoe jullie de bezittingen verdelen na het einde van je relatie. Je kunt er ook voor kiezen een verblijvingsbeding op te nemen in het samenlevingscontract. In een verblijvingsbeding is bepaald, dat gemeenschappelijke bezittingen na het overlijden van een partner automatisch het bezit van de andere partner worden. Jullie bepalen zelf welke afspraken jullie wel of niet maken.

Bezittingen verdelen

Hebben jij en je ex-partner een samenlevingscontract? De kans is groot dat je daarin hebt afgesproken hoe jullie de bezittingen verdelen als je uit elkaar gaat. Na jullie breuk kun je je ex wettelijk gezien alleen aanspreken op zaken, die zijn vastgelegd in jullie samenlevingscontract. Dat betekent dat wanneer je geen samenlevingscontract hebt, jullie elkaar wettelijk gezien niets verplicht zijn, zowel op het gebied van bezittingen als op het gebied van financiën, behalve als het gaat om gezamenlijke bezittingen. Er is echter één uitzondering: de niet-verzorgende ouder is verplicht kinderalimentatie te betalen aan de ouder die de kinderen verzorgt.

Discussie

Ontstaat er een discussie over het samenlevingscontract of is er geen samenlevingscontract en komen jullie er samen niet uit? Dan helpen wij je graag. Onze juridische medewerkers kunnen al je vragen beantwoorden en brengen je eventueel in contact met een mediator of advocaat die je hierbij kan helpen, als dat nodig is.