Samenlevingscontract en verblijvingsbeding

Je kunt samenwonen met of zonder samenlevingscontract. Een samenlevingscontract is een overzicht van de rechten en plichten die samenwoners ten aanzien van elkaar hebben. Die rechten en plichten gelden zolang jullie samenwonen.

Het is verstandig een notaris te vragen het document op te maken. Want een notarieel samenlevingscontract wordt soms als voorwaarde gesteld om in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen, zoals partnerpensioen. Vind je het lastig om een notaris te zoeken? Wij kunnen je altijd in contact brengen met een goede notaris bij jou in de buurt.

Afspraken in een samenlevingscontract

In een samenlevingscontract kun je van alles regelen, zoals hoe jullie de kosten van de huishouding verdelen en hoe jullie de bezittingen verdelen na het einde van je relatie.Je kunt er ook voor kiezen een verblijvingsbeding op te nemen in het samenlevingscontract. In een verblijvingsbeding is bepaald, dat gemeenschappelijke bezittingen na het overlijden van een partner automatisch het bezit van de andere partner worden.

Bezittingen verdelen

Hebben jij en je ex-partner een samenlevingscontract? De kans is groot dat je daarin hebt afgesproken hoe jullie de bezittingen verdelen als je uit elkaar gaat. Na jullie breuk kun je je ex wettelijk gezien alleen aanspreken op zaken, die zijn vastgelegd in jullie samenlevingscontract. Dat betekent dat wanneer je geen samenlevingscontract hebt, jullie elkaar wettelijk gezien niets verplicht zijn, zowel op het gebied van bezittingen als op het gebied van financiën. Er is echter één uitzondering: de niet-verzorgende ouder is verplicht kinderalimentatie te betalen aan de ouder die de kinderen verzorgt.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll