Als jullie besluiten uit elkaar gaan, is het belangrijk dat jullie de kinderen op een goede manier ondersteunen. Het is voor een kind heel lastig om alle emoties te verwerken. Goede steun van de ouders is dan onmisbaar. Om jullie op weg te helpen geven wij je een paar handige tips.

Houd tradities in stand

Iedere woensdagmiddag pannenkoeken bakken, een verhaaltje voor het slapengaan of in het weekend een groot ontbijt aan de keukentafel. Het lijken kleine dingen, maar voor kinderen zijn dit soort gewoontes en tradities erg belangrijk. Probeer dit dan ook te blijven doen. Ook als je ondertussen een nieuwe partner hebt.

Maak geen ruzie bij de kinderen

Normaal gesproken is het helemaal niet zo erg om een discussie te voeren waar de kinderen bij zijn. Zijn jullie echter uit elkaar, dan kan zo’n discussie of ruzie de kinderen een heel naar gevoel geven. Ze voelen zich al snel schuldig, machteloos en krijgen het gevoel dat ze partij moeten kiezen. Probeer ruzie in het bijzijn van de kinderen dan ook te vermijden.

Breng regelmaat in het contact

Ben jij de vertrekkende ouder? Hou dan contact met je kinderen. Zorg vooral voor regelmaat in het contact, dat geeft rust en houvast. Zoek je kinderen geregeld op, app voor het slapengaan en stuur ook eens een brief of kaartje.

Geef je kinderen een eigen plek

Nu jullie in twee verschillende huizen wonen, is het belangrijk dat de kinderen in elk huis een eigen plek hebben. Zorg er bovendien voor dat ze op beide adressen hun eigen spullen hebben. Dat voorkomt gesleep van het ene naar het andere huis.

Hou contact met familieleden

Als je uit elkaar bent is het belangrijk dat de kinderen ook geregeld contact houden met andere familieleden zoals opa’s, oma’s, ooms en tantes.

Let op:
Ieder kind is anders en ieder kind heeft ook andere behoeften. Probeer aan te voelen wat voor jouw kind belangrijk is en praat ook met elkaar over de scheiding.

Zorg voor duidelijke regels

Niets is voor een kind zo verwarrend als twee ouders die allebei iets anders zeggen. Zorg dat je één lijn trekt. Maak duidelijke regels die zowel bij jou als je ex gelden.

Verwen je kinderen niet te veel

Je weet dat je kind het moeilijk heeft en daardoor heb je misschien al snel de neiging om je kinderen wat meer te verwennen. Pas hiermee op. Kinderen kunnen hier flink misbruik van maken en krijgen het idee dat ze je kunnen omkopen.  Je kinderen voelen feilloos aan dat jij graag je schuldgevoel afkoopt met bijvoorbeeld nieuw speelgoed.

Ga niet te ver uit elkaar wonen

Twee ouderlijke huizen brengen veel planning met zich mee. Het is handig als oudere kinderen jullie zelfstandig kunnen bezoeken. Blijf daarom dicht bij elkaar wonen, in ieder geval in dezelfde plaats.