Als je alimentatie betaalt of ontvangt, dan kan dat ook gevolgen hebben voor de belastingen. Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Ik betaal alimentatie

Partneralimentatie die je betaalt aan je ex, mag je van de inkomstenbelasting aftrekken. Kinderalimentatie is niet aftrekbaar. Betaal je kinderalimentatie, dan kom je sinds januari 2015 niet meer in aanmerking voor fiscale aftrek.

Ik ontvang alimentatie

De partneralimentatie die je ontvangt, wordt door de Belastingdienst gezien als inkomen. Hier zul je dus inkomstenbelasting over moeten betalen. Moet je kosten maken om partneralimentatie te krijgen (bijvoorbeeld advocaatkosten), dan mag je deze kosten aftrekken van de belasting.

Voor kinderalimentatie gelden andere regels. Kinderalimentatie wordt niet gezien als inkomen. Je hoeft hier dan ook geen belasting over te betalen. Daar staat tegenover dat je de kosten die je moet maken om kinderalimentatie te ontvangen ook niet kunt aftrekken.

Let op:
Als je partneralimentatie ontvangt, moet je misschien een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (bijdrage Zvw) betalen. Van de Belastingdienst ontvang je hierover automatisch bericht.