Alimentatie en de belasting

Als je alimentatie betaalt of ontvangt, heeft dat gevolgen voor de belasting. Hieronder lees je wat die gevolgen zijn.

Ik betaal alimentatie

Partneralimentatie die je betaalt aan je ex, mag je van de inkomstenbelasting aftrekken. Kinderalimentatie is niet aftrekbaar. De ouder die kinderalimentatie betaalt, komt vanaf januari 2015 niet meer in aanmerking voor fiscale aftrek. Voor 2015 ging dit alleen op wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldeed en je kind niet in eigen levensonderhoud kon voorzien.

Ik ontvang alimentatie

De partneralimentatie die je ontvangt, moet je bij je inkomen in box 1 optellen. De kosten die je maakt om de alimentatie ook echt te krijgen, zoals advocaatkosten, mag je aftrekken.

De regels voor kinderalimentatie zijn anders. Kinderalimentatie hoef je namelijk niet op te geven aan de Belastingdienst. En de kosten die je maakt om de alimentatie te ontvangen, zijn niet aftrekbaar.

Als je partneralimentatie ontvangt, moet je misschien een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (bijdrage Zvw) betalen. Van de Belastingdienst ontvang je hierover automatisch bericht. Ontving je de partneralimentatie ook al vóór 2006? In dat geval hoef je de bijdrage Zvw niet te betalen.
LET OP:

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll