Hebben jullie een huurhuis en gaan jullie uit elkaar, dan is het belangrijk om te weten wat jouw rechten en plichten precies zijn. Want wie mag er nou eigenlijk in de woning blijven? Er zijn veel standaard regels, maar neem sowieso ook altijd even contact op met je verhuurder. Want wat er bij het vertrek van een bewoner precies mag en kan, verschilt per verhuurder. Ondanks dat er in de wet veel over dit onderwerp is geregeld, kunnen huurcontracten bepalingen bevatten, die afwijken van de wet en de inhoud van deze pagina. Beschouw de informatie op deze pagina dan ook als richtlijn.

Komen jij en je ex er niet uit? Voorkom problemen en schakel de hulp van onze juridisch adviseurs in. Zij geven je gratis advies en helpen je op weg!

Eén huurder van het huurhuis

Als het huurcontract alleen op naam van jouw ex staat en jij niet officieel medehuurder bent, dan ben jij degene die moet vertrekken. De ex heeft in dat geval het recht om in het huis te blijven wonen. Als inwonend bewoner heb je niet dezelfde rechten en plichten als je ex. Zelfs niet als je toestemming voor inwoning hebt van de verhuurder en bij de gemeente staat ingeschreven op dit adres. Je bent immers officieel geen medehuurder.

Medehuurder

Ben jij inderdaad medehuurder en gaan jullie uit elkaar, dan betekent dit dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven wonen. Het is aan jullie samen om te bepalen wie van de twee blijft en wie er vertrekt. Komen jullie hier samen niet uit, omdat jullie allebei in de woning willen blijven wonen? Dan kun je naar de rechter stappen om de woning toegewezen te krijgen. De rechter zal dan besluiten wie van de twee in de woning mag blijven. Hierbij wordt de hele situatie bekeken. Kunnen jullie het allebei betalen? Wie kan er het makkelijkst ergens anders terecht? Wie heeft zijn/haar werk vlakbij de woning? Al dit soort dingen spelen een rol om te bepalen welke keuze het meest logisch is. Om naar de rechter te kunnen heb te een advocaat nodig. Neem hiervoor gerust even contact met ons op.

Medehuurderschap regelen

Het is altijd verstandig om medehuurderschap te regelen als je samenwoont in een huurhuis. Hiermee voorkom je problemen, wanneer jij en je partner uit elkaar gaan. Om medehuurderschap te regelen, vraag je de verhuurder jou als medehuurder te accepteren. Je krijgt die status als jullie al langere tijd samenwonen en gezamenlijk het huishouden voeren.

Zorg dat ook de handtekening van je partner op de aanvraag staat en stuur die naar de verhuurder. Krijg je binnen drie maanden geen reactie of wijst de verhuurder je verzoek af? Stap dan naar de kantonrechter. Hij wijst je verzoek toe als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Jullie wonen ten minste twee jaar samen en voeren samen de huishouding.
  • Jullie blijven naar alle waarschijnlijkheid samen de huishouding voeren.
  • Je kunt de huur alleen betalen.

Als het medehuurderschap geregeld is, ben je samen met je partner verantwoordelijk voor het op tijd betalen van de huur, het onderhoud en kleine reparaties. Bovendien heb je recht op huurbescherming. Dat betekent, dat je niet zomaar je woning mag worden uitgezet.

En verder

Houd rekening met de volgende belangrijke zaken:

  • Hebben jullie een samenlevingscontract? Dat betekent niet dat je op grond van de wet automatisch medehuurder bent. Overigens is het belangrijk het contract goed door te lezen. Misschien staan er afspraken in over wie er in de woning blijft als jullie relatie voorbij is.
  • Mag je niet in de huurwoning blijven? Realiseer je, dat je geen voorrang krijgt als je een nieuw huurhuis zoekt. Jullie relatiebreuk is namelijk geen reden om urgentie aan te vragen.
  • Moet je in je eentje de huur gaan betalen? Misschien zijn je inkomsten zodanig gedaald, dat je in aanmerking komt voor huurtoeslag (voorheen huursubsidie).

Als jij en je ex ruzie krijgen over de woning, doe je er goed aan professionele hulp in te schakelen. Onze medewerkers helpen je voorkomen dat de situatie uit de hand loopt en zorgen ervoor dat jullie tot een oplossing komen.