Huurhuis

Als jullie uit elkaar gaan, moet je samen bepalen wie in het huurhuis blijft wonen. Neem altijd contact op met je verhuurder. Want wat er bij het vertrek van een bewoner precies mag en kan, verschilt per verhuurder. Ondanks dat er in de wet veel over dit onderwerp is geregeld, kunnen huurcontracten bepalingen bevatten, die afwijken van de wet en de inhoud van deze pagina. Beschouw de informatie op deze pagina dan ook als richtlijn.

Komen jij en je ex er niet uit? Voorkom problemen en schakel de hulp van onze deskundigen in.

Eén huurder van het huurhuis

Als het huurcontract alleen op naam van jouw ex staat, heeft hij of zij het recht in jullie huurhuis te blijven wonen. Jij komt met je koffers op straat te staan. Want als inwonend bewoner heb je niet dezelfde rechten en plichten als je ex. Zelfs niet als je toestemming voor inwoning hebt van de verhuurder en bij de gemeente staat ingeschreven op dit adres. Je bent immers officieel geen medehuurder.

Medehuurder van het huurhuis

Als zowel jouw naam als de naam van je ex op het huurcontract staan, betekent dit dat jullie huurder en medehuurder zijn. Jullie hebben dan dezelfde rechten en plichten. Als jullie relatie over is spreken jullie af dat je allebei de woning verlaat of dat één van jullie in de woning blijft en het huurcontract voortzet.

De verhuurder gaat er meestal mee akkoord, dat één van beiden opzegt. Als hij het vermoeden heeft dat degene die blijft de huur niet alleen kan betalen, wordt het lastiger om op te zeggen.

Komen jij en je ex er ondanks de hulp van een bemiddelaar samen niet uit? Leg de kwestie dan voor aan de rechter. Vaak wijst hij de woning toe aan degene bij wie de kinderen blijven wonen. Het resultaat kan ook zijn dat de medehuurder mag blijven en het contract met de huurder wordt beëindigd.

Eén van jullie vertrekt

Zeg je als vertrekkende (mede)huurder de huur niet op? Dan blijft je aansprakelijk voor de huurbetaling en eventuele schade. Zelfs als je niet meer in het huis woont!Wil je in de woning blijven, maar heb je daarvoor een woonvergunning nodig? Je moet die aanvragen bij de gemeente. Als je geen recht hebt op een woonvergunning, mag je niet in het huis blijven. Vraag de vergunning daarom op tijd aan.

Medehuurderschap regelen

Het is verstandig om medehuurderschap te regelen als je samenwoont in een huurhuis. Hiermee voorkom je problemen, wanneer jij en je partner uit elkaar gaan. Om medehuurderschap te regelen, vraag je de verhuurder jou als medehuurder te accepteren. Je krijgt die status als jullie al langere tijd samenwonen en gezamenlijk het huishouden voeren.

Zorg dat ook de handtekening van je partner op de aanvraag staat en stuur die naar de verhuurder. Krijg je binnen drie maanden geen reactie of wijst de verhuurder je verzoek af? Stap dan naar de kantonrechter. Hij wijst je verzoek toe als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Jullie wonen ten minste twee jaar samen en voeren samen de huishouding.
  • Jullie blijven naar alle waarschijnlijkheid samen de huishouding voeren.
  • Je kunt de huur alleen betalen.

Als de medehuurderschap geregeld is ben je, samen met je partner, verantwoordelijk voor het op tijd betalen van de huur, het onderhoud en kleine reparaties. Bovendien heb je recht op huurbescherming. Dat betekent, dat je niet zomaar je woning mag worden uitgezet.

En verder

Houd rekening met de volgende belangrijke zaken:

  • Hebben jullie een samenlevingscontract? Dat betekent niet dat je op grond van de wet automatisch medehuurder bent. Overigens is het belangrijk het contract goed door te lezen. Misschien staan er afspraken in over wie er in de woning blijft als jullie relatie voorbij is.
  • Mag je niet in de huurwoning blijven? Realiseer je, dat je geen voorrang krijgt als je een nieuw huurhuis zoekt. Jullie relatiebreuk is namelijk geen reden om urgentie aan te vragen.
  • Moet je in je eentje de huur gaan betalen? Misschien zijn je inkomsten zodanig gedaald, dat je in aanmerking komt voor huurtoeslag (voorheen huursubsidie).

Als jij en je ex ruzie krijgen over de woning, doe je er goed aan professionele hulp in te schakelen. Onze deskundigen voorkomen dat de situatie uit de hand loopt en zorgen ervoor dat jullie tot een oplossing komen.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll