Medehuurder
Ben jij inderdaad medehuurder en gaan jullie uit elkaar, dan betekent dit dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven wonen. Het is aan jullie samen om te bepalen wie van de twee blijft en wie er vertrekt. Komen jullie hier samen niet uit, omdat jullie allebei in de woning willen blijven wonen? Dan kun je naar de rechter stappen om de woning toegewezen te krijgen. De rechter zal dan besluiten wie van de twee in de woning mag blijven. Hierbij wordt de hele situatie bekeken. Kunnen jullie het allebei betalen? Wie kan er het makkelijkst ergens anders terecht? Wie heeft zijn/haar werk vlakbij de woning? Al dit soort dingen spelen een rol om te bepalen welke keuze het meest logisch is. Om naar de rechter te kunnen heb te een advocaat nodig. Neem hiervoor gerust even contact met ons op.
Medehuurderschap regelen
Het is altijd verstandig om medehuurderschap te regelen als je samenwoont in een huurhuis. Hiermee voorkom je problemen, wanneer jij en je partner uit elkaar gaan. Om medehuurderschap te regelen, vraag je de verhuurder jou als medehuurder te accepteren. Je krijgt die status als jullie al langere tijd samenwonen en gezamenlijk het huishouden voeren.
Zorg dat ook de handtekening van je partner op de aanvraag staat en stuur die naar de verhuurder. Krijg je binnen drie maanden geen reactie of wijst de verhuurder je verzoek af? Stap dan naar de kantonrechter. Hij wijst je verzoek toe als je voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Jullie wonen ten minste twee jaar samen en voeren samen de huishouding.
- Jullie blijven naar alle waarschijnlijkheid samen de huishouding voeren.
- Je kunt de huur alleen betalen.
Als het medehuurderschap geregeld is, ben je samen met je partner verantwoordelijk voor het op tijd betalen van de huur, het onderhoud en kleine reparaties. Bovendien heb je recht op huurbescherming. Dat betekent, dat je niet zomaar je woning mag worden uitgezet.
En verder
Houd rekening met de volgende belangrijke zaken:
- Hebben jullie een samenlevingscontract? Dat betekent niet dat je op grond van de wet automatisch medehuurder bent. Overigens is het belangrijk het contract goed door te lezen. Misschien staan er afspraken in over wie er in de woning blijft als jullie relatie voorbij is.
- Mag je niet in de huurwoning blijven? Realiseer je, dat je geen voorrang krijgt als je een nieuw huurhuis zoekt. Jullie relatiebreuk is namelijk geen reden om urgentie aan te vragen.
- Moet je in je eentje de huur gaan betalen? Misschien zijn je inkomsten zodanig gedaald, dat je in aanmerking komt voor huurtoeslag (voorheen huursubsidie).
Als jij en je ex ruzie krijgen over de woning, doe je er goed aan professionele hulp in te schakelen. Onze medewerkers helpen je voorkomen dat de situatie uit de hand loopt en zorgen ervoor dat jullie tot een oplossing komen.