FAQ wanneer je uit elkaar gaat
Veel mensen die te maken krijgen met uit elkaar gaan, weten ons te vinden. Wij verzamelden de meest gestelde vragen die bij ons binnenkomen. Mocht je nog vragen hebben of wil je jouw situatie aan ons voorleggen? Bel dan op werkdagen tussen 9.00-17.15 met 088-6002804 ( gebruikelijke belkosten ) of vul ons contactformulier in. Onze juridische medewerkers geven je gratis advies en helpen je op weg!
Staat de woning op naam van jouw ex, dan betekent dat dat jij officieel geen mede-eigenaar bent. De woning is dus officieel van de ex en hij/zij kan jou vragen te vertrekken. Je hebt in dat geval dus nergens recht op.
Staat de woning op naam van jouw ex, maar heb je wel altijd meebetaald? Helaas heb je ook dan geen recht om in de woning te blijven of op een vergoeding. De woning is en blijft van de ex en hij/zij is jou niets verschuldigd.
Ben jij de eigenaar van de woning, dan kun je de ex eruit zetten wanneer jij dat wil. Jouw ex heeft geen enkel woonrecht in jouw woning.
Als jullie een gezamenlijke woning hebben dan moeten jullie samen bekijken of één van jullie in de woning kan blijven wonen. De hypotheekverstrekker zal bekijken of één van jullie de hypotheek op naam kan krijgen. Kunnen jullie de woning financieel gezien allebei overnemen, dan is het aan jullie om te bepalen wie van de twee de woning overneemt. Willen en kunnen jullie allebei in de woning blijven, dan kun je de rechter vragen om hier een knoop in door te hakken.
Kunnen jullie de hypotheek allebei niet op naam krijgen, dan is het de meest logische keuze om de woning te verkopen. De winst of restschuld wordt vervolgens verdeeld.
Werkt de ex niet mee aan de verkoop van de woning, dan kun je de rechter om vervangende toestemming vragen om de woning toch te koop te zetten. Komt er vervolgens een bod waar jij mee akkoord wil gaan, maar jouw ex niet? Ook dan kun je de rechter weer om vervangende toestemming vragen. De rechter tekent dan eigenlijk in plaats van jouw ex.
Staan jullie in de huurovereenkomst allebei vermeld als huurder of medehuurder, dan hebben jullie allebei evenveel recht om in de woning te blijven wonen. Het is aan jullie samen om hier een keuze in te maken. Lukt dit niet, dan kun je de rechter vragen om te besluiten wie er in de woning mag blijven wonen.
Als één van beiden in de huurovereenkomst vermeld staat dan heeft de ander geen woonrechten. De ander zal dan de woning moeten verlaten.
Ga je uit elkaar en hebben jullie kinderen, dan is het belangrijk om alle afspraken over de kinderen op te nemen in een ouderschapsplan. In het ouderschapsplan kunnen jullie afspraken maken over de omgang, de alimentatie en afspraken over bijvoorbeeld verhuizen, medische zorg en andere belangrijke toekomstige beslissingen. Door dit allemaal duidelijk op papier te zetten voorkom je vervelende discussies in de toekomst. Vinden jullie het lastig om afspraken te maken, dan kan een mediator hier eventueel bij helpen.
Kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen, dan kun je samen een ouderschapsplan opstellen. Onze online ouderschapsplanmodule kan hier goed bij helpen!
Hebben jullie alleen samengewoond dan is er geen wettelijk recht op partneralimentatie. Na samenwonen kan je alleen aanspraak maken op partneralimentatie als jullie dit van te voren hebben afgesproken in het samenlevingscontract. Zijn er kinderen, dan is er wellicht wel sprake van kinderalimentatie.
Kan jouw ex de hypotheek op naam krijgen, dan kan jij hem of haar niet verplichten de woning te verkopen. Lukt het de ex echter niet om de woning op naam te krijgen, dan is er geen andere optie en kun je de rechter om vervangende toestemming vragen om de verkoop van de woning in gang te zetten.
In de meeste samenlevingscontracten staat dat deze overeenkomst automatisch eindigt als je niet meer samenwoont. Het is wel verstandig om op papier te zetten dat de samenlevingsovereenkomst wordt opgezegd.
Check voor de zekerheid wat er over beëindigen in de overeenkomst staat, er kunnen namelijk andere afspraken instaan.
Zijn er kinderen, dan is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de omgangsregeling en de kinderalimentatie. Ben jij de ouder die het meest voor het kind zorgt, dan zal de andere ouder inderdaad een stukje kinderalimentatie moeten gaan betalen. Kiezen jullie voor co-ouderschap, dan betaalt de ouder met het hoogste inkomen kinderalimentatie aan de andere ouder.
Bij het bepalen van de hoogte van de kinderalimentatie wordt met veel factoren rekening gehouden. Zo is de omgangsregeling erg belangrijk. Hoe meer omgang, hoe lager de kinderalimentatie. Wil je een indicatie krijgen van de hoogte van de kinderalimentatie? Maak dan gebruik van onze berekenmodule.
Het staat jullie vrij om samen afspraken te maken over de hoogte van de kinderalimentatie. Toch kan dit vaak behoorlijk lastig zijn. Willen jullie samen een eerlijke afspraak maken, dan kan het helpen om een officiële alimentatieberekening te laten maken. Lukt het overleggen niet meer, dan kan een advocaat je helpen om te krijgen waar je recht op hebt.
Juridische hulp nodig? Of andere vragen?
Staat jouw vraag hier niet tussen? Hieronder hebben we per onderwerp een vragenoverzicht gebundeld met links naar de pagina waar je meer informatie vindt.
Mocht je een andere vraag hebben of heb je hulp nodig bij het nemen van de juiste juridische stappen? Wij zitten voor je klaar. Bel ons op 088-6002804 ( gebruikelijke belkosten ) of vul ons contactformulier in en wij bellen jou terug.
Samen bespreken we jouw situatie en we beantwoorden jouw vragen. Wij gaan op zoek naar de beste juridische oplossing voor jou!
Vragen over de kinderen
- Hoe vertel ik de kinderen dat we uit elkaar gaan?
- Waar vind ik tips om de kinderen hier doorheen te helpen?
- Waar vind ik tips om mezelf door deze moeilijke tijd heen te helpen?
- Hoe regelen we gezamenlijk ouderlijk gezag?
- Waar vind ik adressen voor hulp bij omgangsregeling?
Vragen over het ouderschapsplan
- Wat is een ouderschapsplan?
- Welke afspraken moeten er in het ouderschapsplan staan?
- Waar kan ik een ouderschapsplan opstellen?
Vragen over de kinderalimentatie
- Ben ik verplicht om kinderalimentatie te betalen?
- Mag ik zelf de hoogte van de kinderalimentatie bepalen?
- Wanneer eindigt de alimentatieplicht?
- Hoe kan ik de hoogte van de kinderalimentatie wijzigen?
- Wat is de benodigde kinderalimentatie volgens de Tremanormen?
Vragen over de omgangsregeling en co-ouderschap
- Wat is een omgangsregeling?
- Wat is co-ouderschap?
- Wat zijn de voordelen van co-ouderschap?
- Heeft co-ouderschap gevolgen voor mijn bijstand?
- Hoe kijkt de Belastingdienst naar co-ouderschap?
- Hoe wordt kinderbijslag geregeld bij co-ouderschap?
- Hoe zit het met tegemoetkomingen en co-ouderschap?
Vragen over de inboedel
Hoe pakken we de verdeling van onze spullen aan?
Vragen over verzekeringen
- Wat zijn onze verzekeringen waard?
- Wat betekent afkoopwaarde?
- Hoe brengen we onze verzekeringen op orde?
- Ben ik nog wel goed verzekerd na het samenwonen?
Vragen over het koophuis
- Hoe weet ik wie wettelijk gezien de eigenaar is van het huis?
- We willen allebei in ons koophuis blijven. Wat nu?
- We zijn allebei eigenaar van het huis. Hoe pakken we het aan?
- Hoe kan ik de uitkoopsom berekenen?
- Mijn ex-partner ligt dwars en wij komen er echt niet samen uit. Wat nu?
- Wat is de maximale hypotheek die ik kan krijgen nu ik er alleen voor sta?
Vragen over het huurhuis
- We willen allebei in het huis blijven wonen. Wie krijgt het huis?
- Mijn naam staat niet op het contract. Ik woonde in bij mijn partner. Wat nu?
- Eén van ons wil in ons huurhuis blijven. Hoe pakken we dat aan?
- Wij hebben een samenlevingscontract. Ben ik automatisch medehuurder?
- Kan ik huurtoeslag aanvragen?
Vragen over de bankrekening en schulden
- Wat gebeurt er met het saldo op mijn eigen bankrekening?
- Wat doen we met onze en/of bankrekening en het saldo op deze rekening?
- Wat doe ik met de creditcard van de en/of rekening?
- Moet ik de schulden en leningen van mijn ex-partner terugbetalen?
Vragen over inkomsten
- Heb ik recht op partneralimentatie?
- Wat is de benodigde partneralimentatie volgens de Tremanormen?
- Wat voor gevolgen heeft de alimentatie voor mijn bijstandsuitkering?
- Wat voor gevolgen heeft de alimentatie voor de belasting?
- Kom ik in aanmerking voor toeslagen als ik weinig verdien?
- Heb ik recht op partnerpensioen?
- Heb ik recht op een deel van het ouderdomspensioen van mijn ex?
- Welke heffingskortingen verleent de Belastingdienst voor mensen met kinderen?
Overige vragen bij einde samenwonen
- Moeten we het testament aanpassen?
- Wat is een samenlevingscontract?
- Wat is een verblijvingsbeding?
- Waar vind ik uitleg over juridische begrippen en vaktermen?
- Waar vind ik meer informatie over EindeSamenwonen.nl?
- Kan ik ook teruggebeld worden?
- Wat als mijn vraag er niet bij staat?
Ik ben getrouwd en ga scheiden
Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap en is je relatie over? Kijk dan op www.echtscheidingswijzer.nl. Hier vind je alle belangrijke informatie met betrekking tot een echtscheiding. Op deze site concentreren wij ons op stellen die niet getrouwd zijn.