“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Afspraken bij een omgangsregeling

  • Maak duidelijke afspraken over de omgangsregeling.
  • Vragen of juridische hulp nodig? Wij helpen je direct!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Als jij en je partner een punt achter jullie relatie zetten, hebben jullie allebei het recht om de kinderen te blijven zien. Je kinderen hebben het recht op contact met beide ouders. Eigenlijk ben je dus zelfs verplicht met je kinderen om te gaan. Het is dan ook belangrijk dat jullie duidelijke afspraken maken over de omgangsregeling. Dit betekent dat jullie afspreken wanneer de kinderen bij jou zijn en wanneer bij de andere ouder. De afspraken die jullie hierover maken kun je opnemen in het ouderschapsplan. Overigens kun je ook kiezen voor co-ouderschap als omgangsregeling.

Tip:
Vinden jullie het lastig om samen een ouderschapsplan te maken, dan kan een mediator of advocaat hierbij helpen. Wij brengen je in contact met een ervaren advocaat of mediator. Bel ons hiervoor op 088-6002804 (gebruikelijke belkosten). Lukt het jullie wel om samen tot afspraken te komen, dan kun je gebruik maken van ons gratis ouderschapsplan.

Wat is een omgangsregeling?

Een omgangsregeling is een verzameling afspraken over wanneer en hoe vaak de kinderen bij de niet-verzorgende ouder zijn. De ouder bij wie de kinderen het meeste zijn, is de verzorgende ouder. Er bestaat geen kant en klare omgangsregeling. Iedere situatie is anders. De regeling is passend als jullie je er allebei in kunnen vinden en als jullie kinderen tevreden zijn.

Hoe maken we een keuze?

Als jullie je afvragen of het verstandig is te kiezen voor co-ouderschap, doe je er goed aan onze keuzehulp te bekijken. In de keuzehulp vind je antwoorden op praktische vragen en de voor- en nadelen van co-ouderschap. Daarnaast hangt jullie keuze natuurlijk ook samen met praktische zaken, zoals werk, school, waar jullie gaan wonen en meer van dat soort zaken. Bij het maken van een keuze is het vooral belangrijk om te kijken naar het belang van de kinderen. Ben jij als moeder bijvoorbeeld altijd thuis voor de kinderen, dan zou het natuurlijk heel raar zijn als de vader nu ineens de meeste zorg op zich neemt. Hoe minder er voor de kinderen verandert, hoe beter. Daarentegen zijn er ook kinderen die het juist heel belangrijk vinden om beide ouders evenveel te zien. Het is dus belangrijk om in te schatten waar jullie kinderen zich het prettigst bij voelen. Betrek ze hier ook gerust bij. Het is voor hen prettig als zij het idee krijgen gehoord te worden.

Welke afspraken staan in de omgangsregeling?

Jullie bepalen zelf welke afspraken je maakt in een omgangsregeling. Het is echter handig om over de volgende vragen na te denken:

  • Op welke dagen zijn de kinderen bij wie?
  • Op welke dagen gaan jullie kinderen weer terug naar de andere ouder? En op welke tijden?
  • Blijven jullie bij elkaar in de buurt wonen?
  • Hoe doen jullie dat met school, sport en clubjes?

Vroeger kozen veel ouders ervoor, dat de kinderen één weekend per veertien dagen bij de niet-verzorgende ouder waren. Tegenwoordig spelen vaders een grotere rol in het leven van de kinderen en is er steeds vaker sprake van co-ouderschap. De schoolvakanties en feestdagen worden over het algemeen evenredig verdeeld.

Let op:
Kinderen vanaf 12 jaar mogen zelf bij de rechter aangeven wat zij graag zouden willen qua omgangsregeling. Meestal wordt hier door rechter ook goed naar geluisterd. Wel houdt een rechter er rekening mee, dat een kind van 12 zelf nog niet goed kan inschatten wat wel en niet goed voor hem/haar is.

Wat moeten we doen als we het oneens zijn?

Komen jullie er samen niet uit of houdt een van de twee zich niet aan de afgesproken omgangsregeling? Wacht dan niet te lang met het inschakelen van hulp. Neem gerust even contact op met onze juridische medewerkers. Samen met jou bekijken ze de situatie en vertellen je wat de mogelijkheden zijn. Zo kunnen zij je bijvoorbeeld in contact brengen met een bemiddelaar die omgangsbemiddeling of omgangsbegeleiding kan bieden. Wil de ex nergens aan meewerken, dan is het beter een advocaat in te schakelen. Ook daar helpen wij je graag bij.

Meer informatie