Afspraken bij een omgangsregeling

Als jij en je partner een punt achter jullie relatie zetten, hebben jullie beiden het recht om de kinderen te blijven zien. Je kinderen hebben het recht op contact met beide ouders. Eigenlijk ben je dus zelfs verplicht met je kinderen om te gaan.

Afspraken over de omgang met de kinderen leg je samen met je ex vast in de omgangsregeling. Die regeling nemen jullie op in het ouderschapsplan. Overigens kunnen jullie ook kiezen voor co-ouderschap als omgangsregeling.

Wat is een omgangsregeling?

Een omgangsregeling is een verzameling afspraken over wanneer en hoe vaak de kinderen bij de niet-verzorgende ouder zijn. De ouder bij wie de kinderen het meeste zijn, is de verzorgende ouder. Er bestaat geen kant en klare omgangsregeling. De regeling is passend als jullie je er allebei in kunnen vinden en als jullie kinderen tevreden zijn.

Hoe maken we een keuze?

Als jullie je afvragen of het verstandig is te kiezen voor co-ouderschap, doe je er goed aan onze keuzehulp te bekijken. In de keuzehulp vind je antwoorden op praktische vragen en de voor- en nadelen van co-ouderschap. Daarnaast hangt jullie keuze natuurlijk ook samen met praktische zaken, zoals werk, school, waar jullie gaan wonen en meer van dat soort zaken.

Welke afspraken staan in de omgangsregeling?

Jullie bepalen zelf welke afspraken je maakt in een omgangsregeling. Het is echter handig om over de volgende vragen na te denken:

  • Op welke dagen zijn de kinderen bij wie?
  • Op welke dagen gaan jullie kinderen weer terug naar de andere ouder? En op welke tijden?
  • Blijven jullie bij elkaar in de buurt wonen?
  • Hoe doen jullie dat met school, sport en clubjes?

Vroeger kozen veel ouders ervoor, dat de kinderen één weekend per veertien dagen bij de niet-verzorgende ouder waren. Tegenwoordig spelen vaders een grotere rol in het leven van de kinderen en is er steeds vaker sprake van co-ouderschap. De schoolvakanties en feestdagen worden over het algemeen evenredig verdeeld.

Kinderen vanaf 12 jaar mogen vaak zelf de rechter om een omgangsregeling vragen. Hiervoor hebben zij wel toestemming nodig van de ouder of ouders met ouderlijk gezag.
LET OP:

Wat moeten we doen als we het oneens zijn?

Voorkom problemen en roep onze hulp in als het jullie niet lukt om een omgangsregeling op te stellen, te wijzigen of uit te voeren. Wij adviseren je en leggen het eerste contact met een bemiddelaar. Die kan je omgangsbemiddeling of omgangsbegeleiding bieden.
Onder bepaalde voorwaarden kom je in aanmerking voor een bijdrage in de kosten van de hulp. Onze deskundigen helpen je bij het verkrijgen van die bijdrage.

Lukt het ondanks de hulp van de bemiddelaar niet een omgangsregeling te treffen? Vraag de rechter een regeling vast te stellen. Hij doet dit niet in de volgende uitzonderlijke gevallen:

  • Wanneer de omgang zeer nadelig is voor de lichamelijke of geestelijke gezondheid van jullie kinderen.
  • Wanneer jij of je ex-partner ongeschikt of niet in staat bent/is contact te hebben met jullie kinderen.
  • Wanneer de omgang het belang van de kinderen schaadt.
  • Wanneer een kind van 12 jaar of ouder ernstige bezwaren heeft tegen contact met vader of moeder.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll