Kinderalimentatie

Als je relatie over is, hebben je nog steeds samen de plicht om de kinderen financieel te onderhouden. Ook wanneer de kinderen na een relatiebreuk bij één van jullie beiden wonen. De niet-verzorgende ouder is dan alimentatieplichtig, wat betekent dat die ouder kinderalimentatie moet betalen. De bijdrage is bedoeld voor de kosten van het levensonderhoud en de opvoeding van de kinderen.

Lukt het bij het einde van het samenwonen niet om afspraken te maken over de kinderalimentatie? Voorkom problemen en schakel op tijd een juridisch adviseur in.

Tegen een scherp tarief kunnen wij een onafhankelijke kinderalimentatie berekening voor je maken. Neem vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers voor meer informatie.
TIP:

Duur van de kinderalimentatie

De alimentatieplicht eindigt wanneer je kind zijn 21e verjaardag viert. Daarnaast eindigt de plicht wanneer het kind vanaf 18 jaar zelfstandig is en dus zelf in zijn onderhoud voorziet.Vanaf 18 jaar mag je wel samen met je kind andere afspraken maken over de alimentatie en kun je de alimentatie rechtstreeks overmaken naar het kind in plaats van naar de ex.

Hoogte van de kinderalimentatie

Jullie kunnen samen de hoogte van de kinderalimentatie bepalen, hierbij kun je gebruik maken van onze rekenmodule. In een officiele berekening wordt er echter met heel wat meer zaken rekening gehouden. Wil je zeker weten dat jullie een goede afspraak maken, dan is het verstandig om een officiële berekening te laten maken. Dit kan via een advocaat, maar wij hebben ook eventueel een financieel adviseur die zo’n berekening kan maken. De uiteindelijke afspraken zetten jullie in het ouderschapsplan. Vervolgens kun je ervoor kiezen om de alimentatie te laten bekrachtigen of niet. De afspraak die jullie maken is pas echt rechtsgeldig als dit door de rechter is ondertekend. Dit bekrachtigen is niet verplicht. Komen jullie er samen helemaal niet uit, dan bepaalt de rechter de hoogte van de alimentatie in vier stappen:

  1. vaststellen van de kosten van het kind
  2. vaststellen van het gezinsinkomen
  3. vaststellen van de benodigde alimentatie
  4. vaststellen van de draagkracht van de alimentatieplichtige

Het bedrag wijzigen

In sommige situaties kan de hoogte van de alimentatie wijzigen. Bijvoorbeeld wanneer je ex zijn ontslag krijgt, gaat trouwen of als er op een andere manier iets veranderd in de draagkracht. Als je wilt dat de alimentatie wordt aangepast kun je proberen in goed overleg tot nieuwe afspraken te komen, kun je een nieuwe berekening laten maken of moet je de rechter verzoeken het bedrag opnieuw vast te stellen. Dit heet een herberekening. Kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen, dan kunnen wij eventueel deze herberekening voor jullie maken.

Mijn ex betaalt niet

Betaalt je ex de alimentatie niet? Vaak kun je de achterstallige alimentatie vorderen. Is de achterstand korter dan een half jaar en is jullie alimentatieafspraak bekrachtigd door de rechter, dan kan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) helpen. Zij innen de alimentatie vaak kosteloos voor je, ook als je ex in het buitenland woont.

Is de alimentatie niet bekrachtigd of is de achterstand langer dan 6 maanden, dan is er een andere instantie waar je terecht kunt. Namelijk bij het Nationaal Loket Alimentatie Inning (NLAI). Zij kunnen tot 5 jaar terug vorderen, ook als er geen beschikking is.

Regel je alimentatiezaken goed, want de alimentatieplicht kan jaren duren! Neem bij problemen contact op met onze deskundigen, zij helpen je graag.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll