Hebben jullie afspraken gemaakt over de kinderalimentatie, dan is de niet-verzorgende ouder verplicht om vanaf dat moment ieder maand de alimentatie over te maken. Meestal gaat dat goed, maar helaas komt het ook regelmatig voor dat de ex weigert te betalen. In dat geval kun je gelukkig meestal gaan vorderen.

Vorderen kinderalimentatie

Het vorderen van de kinderalimentatie als de ex niet betaalt is het makkelijkst als jullie alimentatie-afspraken zijn bekrachtigd door de rechter. Je hebt dan een beschikking waar je meteen actie mee kunt ondernemen. Heb je zo’n beschikking en is de achterstand niet groter dan zes maanden, dan kun je hiervoor terecht bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Zij zullen het geld kosteloos voor je gaan vorderen.

Heb je geen beschikking of is de achterstand groter dan zes maanden, dan kun je wellicht terecht bij het Nationaal Loket Alimentatie Inning (NLAI). Het NLAI is geen overheidsinstelling en kan meer dan het LBIO. Zo kan het NLAI direct gaan vorderen, terwijl er bij het LBIO minimaal een maand achterstand moet zijn. Daarnaast kan het NLAI tot vijf jaar terug vorderen. Het vorderen via het NLAI zal wel wat kosten met zich meebrengen.

Let op:
Wil jij weten of je kunt gaan vorderen en heb je hier hulp bij nodig? Neem vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers voor meer informatie.

Wanneer stopt de kinderalimentatie?

De alimentatie-betaler mag pas stoppen met het betalen van de kinderalimentatie als het kind 21 wordt. Mocht een kind van 18 jaar of ouder stoppen met school en volledig gaan werken, dan kan dit ook een reden zijn om de alimentatie stop te zetten, maar doe dit nooit zomaar. Vanaf 18 jaar mag je wel samen met je kind andere afspraken maken over de alimentatie en kun je de alimentatie rechtstreeks overmaken naar het kind in plaats van naar de ex.

Wat als je de alimentatie niet kunt betalen?

Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren, waardoor je de alimentatie niet meer kan betalen. Je wordt ontslagen of misschien heb je er wel een kindje bijgekregen, waardoor je draagkracht lager wordt. Dit soort situaties zijn een goede reden om de alimentatie aan te passen. Probeer altijd eerst in overleg met de ex een nieuwe afspraak te maken. Misschien kunnen jullie een nieuwe berekening laten maken of kun je opnieuw terecht bij de mediator. Heeft de ex geen begrip voor de situatie, dan kun je een advocaat in de arm nemen om de alimentatie te verlagen.

Heb jij vragen over het betalen van de alimentatie of wil je hulp bij het verlagen of vorderen van de alimentatie? Neem dan gerust even contact op met onze juridische medewerkers. Zij staan je graag te woord en geven je gratis advies!