“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Uit elkaar gaan met kind

  • Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie kinderen? Dan moet er veel geregeld worden.
  • Het belangrijkst zijn de omgangsregeling en de alimentatie.
  • Heb je hier vragen over of komen jullie er samen niet uit? Wij helpen je verder!
9,5
Klanten vertellen

1389 beoordelingen

Lees voor

Uit elkaar gaan zorgt voor heel wat ingrijpende veranderingen. Niet alleen voor jullie, maar ook voor jullie kind of kinderen. Er moet veel geregeld worden, maar daarnaast is het ook belangrijk om de aandacht aan je kind te geven die het nodig heeft. Vertel op een goede manier over jullie besluit en zorg dat je de vragen die er zijn zo duidelijk mogelijk kunt beantwoorden.

Hoe vertel je het?

Misschien is dit wel het moeilijkste onderdeel van het uit elkaar gaan: het inlichten van de kinderen. Want hoe kun je dat nou het beste doen en wanneer? Kies hiervoor een goed moment en een plek waar het kind zich veilig voelt. Voer het gesprek samen, als dat kan en spreek van tevoren met elkaar af wie wat zal zeggen. Zo kom je tijdens het gesprek niet voor verrassingen te staan. Het gaat even niet om jullie, maar om jullie kind en zijn/haar reactie. Door het gesprek samen aan te gaan laten jullie meteen zien dat jullie dan wel uit elkaar gaan, maar nog wel samen beslissingen kunnen nemen en samen dingen kunnen doen. Voor kinderen is dat heel belangrijk. Geef in het gesprek duidelijk aan dat het niet de schuld van het kind is. Daarnaast is het belangrijk dat jullie alvast aangeven wat de gevolgen op korte termijn zullen zijn. Waar gaan de kinderen wonen? Blijven ze op dezelfde school? Hoe vaak zien ze de andere ouder? Het zou fijn zijn als je op deze vragen al een concreet antwoord kunt geven. Eindig het gesprek door te vragen wat de kinderen ervan vinden. Zo kunnen zij hun mening en emoties kwijt. Luister naar ze en blijf vooral rustig. Laat weten dat je er voor ze bent.

Angela en Paul hebben samen twee kinderen van 13 en 11 jaar oud. Zij woonden al samen voor hun oudste kind werd geboren. Helaas gaat het al een poosje niet goed en hebben Angela en Paul samen besloten dat het beter is om uit elkaar te gaan. Een moeilijke beslissing, die er ook bij de kinderen behoorlijk inhakt.

In eerste instantie wilden Angela en Paul proberen om samen alle afspraken op papier te zetten. Maar al snel bleek dat dit toch makkelijker gezegd was dan gedaan. Ze hadden flink wat tegenstrijdige belangen en het overleg eindigde al snel in ruzie. Zonde, want zij vonden het juist zo belangrijk om hun verstandhouding goed te houden.

Gelukkig besloten zij de handdoek niet in de ring te gooien, maar een mediator in te schakelen. Deze hielp hen uiteindelijk om toch samen goede afspraken te maken, waar zij allebei ook achter kunnen staan!

Omgangsregeling

Naast de aandacht die je nodig hebt voor de kinderen zullen er ook belangrijke zaken geregeld moeten worden. Ten eerste is er de omgangsregeling. Wie gaat er voor de kinderen zorgen en hoe vaak zien zij de andere ouder? Hoe verdelen jullie de vakanties? Denk goed na voor je hier afspraken over maakt. Heb je namelijk eenmaal een co-ouderschap, dan kun je hier niet zomaar meer vanaf. Het zou natuurlijk het mooiste zijn als het jullie lukt om hier samen afspraken over te maken. Om dit voor elkaar te krijgen kun je ook eventueel de hulp van een mediator inschakelen. Komen jullie er samen niet uit, dan kun je een advocaat inschakelen die je hierbij kan helpen.

Kinderalimentatie

Is de omgangsregeling duidelijk, dan is de kinderalimentatie het volgende punt dat geregeld moet worden. Heb jij het grootste deel van de zorg voor de kinderen, dan zal de ex een stukje kinderalimentatie moeten gaan betalen. Hoeveel, hangt onder anderen af van de omgangsregeling en jullie inkomens, maar ook van bijvoorbeeld het kindgebonden budget.

Ouderschapsplan

Alle afspraken die jullie maken over de kinderen kun je het beste opnemen in een ouderschapsplan. Hebben jullie samen het gezag of zijn jullie getrouwd geweest, dan is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Is dit niet zo, dan is het niet verplicht, maar wel verstandig. Door alle afspraken duidelijk op papier te zetten weten jullie als ouders allebei waar jullie aan toe zijn, maar dat geldt ook voor de kinderen. Lukt het jullie samen niet om afspraken te maken, dan kan een advocaat of mediator hierbij helpen. Kunnen jullie nog wel goed met elkaar overleggen, dan kun je een officieel ouderschapsplan maken via onze online ouderschapsplan-module. Dit scheelt je behoorlijk in de portemonnee. Kiezen jullie voor co-ouderschap dan bieden we ook een co-ouderschapsplan op maat aan.

Zeggenschap niet-verzorgende ouder

Heb je als biologische vader je kinderen erkend en heb je daarnaast het ouderlijk gezag aangevraagd? Je behoudt dan je zeggenschap, ook al ben je de niet-verzorgende ouder. Hierdoor blijven belangrijke beslissingen over bijvoorbeeld opvoeding en schoolkeuze een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarnaast moet je samen met je ex formele zaken voor je kinderen afhandelen. Denk daarbij aan het aanvragen van een paspoort of inschrijven bij de gemeente. Heb jij nog geen gezag, dan is het wellicht wel slim om dit alsnog te gaan regelen. Alleen dan kun je invloed uitoefenen op belangrijke dingen in het leven van je kind!

Vragen?

Natuurlijk loop je in dit hele proces tegen vragen aan. Blijf hier vooral niet mee rondlopen, maar stel ze aan onze juridische medewerkers. Zij luisteren naar je verhaal en geven je gratis advies op basis van jouw situatie. Is er verdere hulp nodig van een mediator of advocaat, dan kunnen zij ook voor je kijken wie jou hier nou eigenlijk het beste bij zou kunnen helpen. Bellen mag altijd op 088-6002804 (gebruikelijke belkosten), maar je kan ook je gegevens achterlaten op het contactformulier. Je wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld.

Meer informatie