Uit elkaar gaan met kind

Het is voor je kind of kinderen erg ingrijpend dat jullie uit elkaar gaan. Des te belangrijker is het dat je hen op een goede manier vertelt over jullie relatiebreuk.

Hoe regel je de relatie tussen je kinderen, jou en je ex-partner? Wil je de zorg zo veel mogelijk zelf op je nemen? Of kies je liever voor een gelijkwaardiger verdeling? En natuurlijk wil je weten of er kinderalimentatie betaald moet worden.

Ouderlijk gezag

Na jullie breuk krijgt de moeder automatisch het ouderlijk gezag over de minderjarige kinderen. Om gezamenlijk ouderlijk gezag te krijgen, moeten jij en je ex samen een aanvraag indienen bij de rechtbank. Belangrijk is dat de vader zijn kinderen heeft erkend bij de gemeente.

lees meer

Ouderschapsplan

De wet verplicht jullie een ouderschapsplan te maken voor de minderjarige kinderen. In dat plan staan afspraken over onder andere schoolkeuze, het halen en brengen van de kinderen en huisregels.

lees meer

Kinderalimentatie

Ook de niet-verzorgende ouder moet naar draagkracht bijdragen aan de kosten van verzorging en opvoeding. Die ouder doet dat door het betalen van kinderalimentatie. Jij en je ex zijn vrij afspraken te maken over de hoogte van de alimentatie.

lees meer

Afspraken bij een omgangsregeling

Jullie kinderen hebben het recht om met beide ouders contact te hebben. Daarom moet je met je ex een omgangsregeling treffen. Je kunt de situatie zo inrichten dat de kinderen bij jou blijven wonen.

lees meer

Co-ouderschap over de kinderen

Jullie kunnen ook kiezen voor co-ouderschap als omgangsregeling. Hoewel je niet meer samenwoont, besluit je dan samen je kinderen op twee adressen te verzorgen en op te voeden.

lees meer

Uit elkaar gaan en je kind

Wanneer vertel je een kind dat jullie uit elkaar gaan? En hoe? Breng de boodschap pas als je weet wat de gevolgen zijn van jullie scheiding. En val je kind niet lastig met allerlei informatie over jullie conflict.

lees meer

Tips voor kinderen

Na jullie breuk moet je de kinderen goed blijven begeleiden. Neem daarom onze waardevolle tips ter harte.

lees meer

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll