Ontvang jij een bijstandsuitkering van de gemeente en krijg je partneralimentatie en/of kinderalimentatie van je ex? Houd er dan rekening mee dat de gemeente je kort op je bijstandsuitkering. Dit geldt niet als je alimentatie ontvangt voor  meerderjarige kinderen.

Alimentatie vastleggen

Hoe minder bijstand je nodig hebt, hoe liever de gemeente het heeft. Doordat de gemeente de alimentatie die je krijgt, inhoudt op jouw uitkering hoeven ze jou minder te betalen. Al met al wil de gemeente dus graag dat jij voldoende alimentatie van je ex krijgt. De gemeente kan je dan ook vragen om de alimentatie via de officiële weg te regelen (via een advocaat en de rechter). Andere gemeentes komen zelf met een berekening of vragen jullie om samen een afspraak te maken. Komt de gemeente met een berekening, dan is het niet verstandig om hier meteen mee akkoord te gaan. Meestal is het bedrag dat zij vragen namelijk te hoog, doordat er geen rekening is gehouden met de draagkracht. Krijg je een bedrag voorgeschoteld van de gemeente neem dan ook altijd een advocaat in de arm om ervoor te zorgen dat je niet teveel gaat betalen. Wij helpen je hier graag bij!

Alimentatie vorderen

Hebben jullie duidelijke afspraken over de alimentatie, maar houdt de ex zich hier niet aan, dan kun je gaan vorderen. Er zijn meerdere instanties die hierbij kunnen helpen. Zo is er het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Deze kunnen het achterstallige bedrag voor je vorderen als er een beschikking is en als de achterstand niet verder terug gaat dan zes maanden. Heb je geen beschikking of heeft de ex al langer dan zes maanden geen alimentatie betaald? Dan kan het Nationaal Loket Alimentatie Inning (NLAI) je misschien helpen. Wij kijken graag samen met jou bij wie je het beste terecht kan.

Let op:
Wist je dat de alimentatie ieder jaar in januari wordt geindexeerd? Dit betekent dat de alimentatie ieder jaar iets hoger wordt. Deze indexering is verplicht. Heeft de ex het bedrag niet verhoogd? Ook dan kun je gaan vorderen! Bel ons gerust voor meer informatie!

Afkoopsom

Ontvang je de alimentatie in de vorm van een afkoopsom? Dan kan dat gevolgen hebben voor je bijstandsuitkering. Krijg je de afkoopsom op het moment dat je ook bijstand ontvangt? De gemeente ziet de afkoopsom dan als inkomen. De gemeente verdeelt de afkoopsom over het aantal maanden, dat je alimentatie zou hebben ontvangen als jou ex de alimentatie niet had afgekocht. Vervolgens wordt je bijstandsuitkering met dat bedrag verlaagd. Is het bedrag hoger dan de bijstand van een maand? Dan kan dit betekenen dat je geen uitkering krijgt.

Krijg je de afkoopsom voordat je een bijstandsuitkering ontvangt? Dan ziet de gemeente de afkoopsom als vermogen. Misschien heb je hierdoor te veel vermogen om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering. Want om recht te hebben op bijstand mag je vermogen niet boven een bepaalde grens uitkomen.

Vragen alimentatie en de bijstand?

Heb je vragen over alimentatie en de bijstand? Onze medewerkers zitten voor je klaar. Neem gerust even telefonisch contact op via 088-6002804 (gebruikelijke belkosten) of laat een berichtje achter op ons contactformulier. Wij bellen je dan terug en geven je gratis advies waar je weer mee verder kunt.