Alimentatie en de bijstand

Krijg je partneralimentatie en/of kinderalimentatie van je ex? Houd er rekening mee dat de gemeente je kort op je bijstandsuitkering. Dat geldt niet als je alimentatie ontvangt voor je meerderjarige kinderen.

Alimentatie vastleggen

De gemeente wil graag dat jij voldoende alimentatie van je ex krijgt. Je hebt dan immers minder of geen bijstand nodig. De gemeente kan je dan ook vragen om de alimentatie via de officiële weg te regelen (via een advocaat en de rechter). Andere gemeentes komen zelf met een berekening. Als betaler is het verstandig hier niet meteen mee akkoord te gaan. Meestal is er in de berekening geen rekening gehouden met je draagkracht en is het gestelde bedrag te hoog. Je kan in dat geval het beste een tegenberekening laten maken door een eigen advocaat.

LBIO

Hebben jullie wel duidelijke afspraken over de alimentatie, maar wordt deze afspraak door de ex niet nagekomen, schakel dan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) in. Deze kunnen het achterstallige bedrag voor je vorderen. Is de achterstand te groot? Dan kan het Nationaal Lokat Alimentatie Inning wellicht iets voor je betekenen.

Afkoopsom

Ontvang je de alimentatie in de vorm van een afkoopsom? Dat kan gevolgen hebben voor je bijstandsuitkering. Krijg je de afkoopsom op het moment dat je ook al bijstand ontvangt? De gemeente ziet de afkoopsom dan als inkomen en trekt daarom de geschatte belasting van het bedrag af. Hierna verdeelt de gemeente de afkoopsom over het aantal maanden, dat je alimentatie zou hebben ontvangen als je ex de alimentatie niet had afgekocht. Vervolgens wordt je bijstandsuitkering met dat bedrag verlaagd. Is het bedrag hoger dan de bijstand van een maand? De gemeente zet je uitkering dan stop.

Krijg je de afkoopsom voordat je een bijstandsuitkering ontvangt? De gemeente ziet de afkoopsom dan als vermogen. Misschien heb je hierdoor te veel vermogen om in aanmerking te komen voor bijstand. Want om recht te hebben op bijstand mag je vermogen niet boven een bepaalde grens uitkomen.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll