Kinderalimentatie

Als ouders hebben jullie samen de plicht jullie kinderen financieel te onderhouden. Dat geldt ook wanneer de kinderen na de scheiding bij één van jullie beiden wonen. De niet-verzorgende ouder is dan verplicht kinderalimentatie te betalen. Dat noem je de alimentatieplicht. Als de vader betaalt, is het van belang dat hij de kinderen heeft erkend. Het doet er niet toe of hij ouderlijk gezag heeft. Met de alimentatie betaalt de ouder mee aan de kosten van het levensonderhoud en de opvoeding van de kinderen.

Regel je alimentatiezaken goed, want de alimentatieplicht kan jaren duren!Voorkom veel ellende en neem contact op met een van onze deskundigen.

Wanneer eindigt de alimentatieplicht?

De alimentatieplicht eindigt wanneer je kind zijn 21e verjaardag viert. Daarnaast eindigt de plicht wanneer het kind vanaf 18 jaar zelfstandig is. Kortom: wanneer het zelf in zijn onderhoud voorziet. In overleg met je kind besluit je dan de alimentatie te verlagen of te stoppen. Is je kind geestelijk en/of lichamelijk gehandicapt? Mogelijk blijven jullie dan ook na zijn 21e jaar onderhoudsplichtig.

Hoe voorkom ik dat mijn ex niet betaalt?

Het is belangrijk dat een rechter de alimentatie bekrachtigt. Betaalt je ex niet? Dan kun je wellicht gaan vorderen. Dit kan via Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Dit bureau int de alimentatie vaak kosteloos voor je, ook als je ex in het buitenland woont. Zij kunnen tot 6 maanden terug vorderen. Is de achterstand langer dan 6 maanden of is de alimentatie niet bekrachtigd, dan kun je wellicht terecht bij het Nationaal Loket Alimentatie Inning (NLAI). Zij kunnen tot 5 jaar terug vorderen, maar brengen wel wat kosten in rekening.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll