“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kinderalimentatie

  • Kinderalimentatie is voor de kosten van levensonderhoud en de opvoeding van de kinderen.
  • Maak duidelijke afspraken en laat deze bekrachtigen.
  • Heb je hulp nodig om goede afspraken te maken of heb je vragen? Wij helpen je graag op weg!
9,5
Klanten vertellen

1433 beoordelingen

Lees voor

Hebben jullie kinderen, dan zal er best veel geregeld moeten worden. Wat voor omgangsregeling komt er? Hoe verdelen jullie de vakanties? Hoe doen we dat met halen en brengen? Er moeten heel wat afspraken worden gemaakt. De lastigste afspraak om te maken is echter meestal de kinderalimentatie.

Let op:
Het is belangrijk dat jullie de zaken goed regelen. Dit voorkomt in een later stadium vaak een hoop problemen. Ga er samen voor zitten en bespreek alle zaken die moeten worden geregeld. Lukt dit niet? Schakel dan tijdig de hulp in van een mediator of advocaat. Wij helpen je hier graag bij.

Als ouders hebben jullie samen de plicht om jullie kinderen financieel te onderhouden. Ook na de scheiding. Degene die de meeste zorg van de kinderen op zich neemt is de verzorgende ouder. Dit is ook degene die kinderalimentatie zal moeten gaan ontvangen van de andere ouder. De niet-verzorgende ouders is dus verplicht om kinderalimentatie te betalen. Het geld dat wordt betaald, is bedoeld voor de kosten van het levensonderhoud en de opvoeding van de kinderen.

Afspraken maken over de kinderalimentatie

Het staat jullie vrij om samen afspraken te maken over de hoogte van de kinderalimentatie. Maar hoe bepaal je nou de hoogte van het bedrag? Dat is inderdaad best lastig. Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het berekenen van de kinderalimentatie. Ten eerste de omgangsregeling. Hoe meer omgang er is met de niet-verzorgende ouder, hoe minder alimentatie er betaald hoeft te worden. Sterker nog. Hebben jullie een co-ouderschap en zijn jullie inkomens gelijk, dan zal er geen sprake zijn van kinderalimentatie. Dit omdat jullie allebei evenveel kosten hebben wat betreft de verzorging en jullie draagkracht ook gelijk is. Helaas komt deze situatie maar weinig voor, waardoor er bijna altijd wel een bedrag moet worden afgesproken. Naast de omgangsregeling wordt er gekeken naar jullie inkomens, vaste lasten en bijvoorbeeld het kindgebonden budget dat je krijgt. In onze berekenmodule kinderalimentatie kun je een aardig beeld krijgen van het uiteindelijke bedrag.

Discussie

Toch blijkt het vaak erg lastig om tot afspraken te komen. De hoogte van de kinderalimentatie is dan ook vaak een reden voor flinke discussies en zelfs ruzies. De één vindt het bedrag altijd te hoog, de ander te laag. Lukt het jullie niet om samen goede afspraken te maken, dan zijn er een paar oplossingen. Is er nog wel goed overleg, maar hebben jullie hulp nodig om het juiste bedrag te bepalen, dan kan het slim zijn om een officiële onafhankelijke berekening te laten maken. Een alimentatiespecialist berekent precies hoe hoog de alimentatie moet zijn. Zo weten jullie zeker dat er een eerlijke afspraak wordt gemaakt en is er geen reden meer voor discussies.

Kunnen jullie nog redelijk overleggen, maar hebben jullie hier toch wat hulp bij nodig? Dan kan een mediator misschien helpen. Een mediator begeleidt jullie gesprekken en zorgt ervoor dat jullie samen op zoek gaan naar een goede oplossing en dus ook een goed alimentatiebedrag.

Is er helemaal geen goed overleg meer mogelijk en wil de ex nergens aan meewerken, dan kun je het beste een advocaat in de arm nemen. De advocaat zal de gegevens van de ex opvragen en gaat op basis hiervan een berekening maken van de kinderalimentatie. Het uiteindelijke bedrag wordt door de rechter bekrachtigd.

Let op:
Zorg er altijd voor dat jullie afspraak over de kinderalimentatie op papier staat. Nog beter is het om de alimentatieregeling te laten bekrachtigen door de rechter. Dit zorgt ervoor dat je snel en kosteloos kunt gaan vorderen als de ex besluit niet te betalen. Neem gerust contact op met onze medewerkers voor advies!

Wanneer eindigt de alimentatieplicht?

Is er eenmaal een goede afspraak over de kinderalimentatie gemaakt, dan blijft deze afspraak gelden tot het kind 21 jaar oud wordt. Dan stopt de alimentatieplicht. Mocht een kind 18 jaar of ouder zijn en volledig gaan werken, dan kun je ervan uitgaan dat het kind in zijn/haar eigen levensonderhoud kan voorzien. Ook dan is het mogelijk de alimentatie stop te zetten. Stop nooit zomaar met betalen, maar doe dit altijd in overleg met het kind. Heeft jouw kind een lichamelijke of verstandelijke handicap, dan kan het zijn dat de alimentatieplicht nog langer duurt.

Wat als de ex niet betaalt

Helaas houdt niet iedere ex zich netjes aan de afspraken over de alimentatie. Het komt regelmatig voor dat de alimentatie niet wordt betaald. Gelukkig kun je hier vaak wel iets tegen doen. Je kunt namelijk gaan vorderen. Om te makkelijk over te kunnen gaan op het vorderen van de alimentatie is het belangrijk dat de alimentatie-afspraak die jullie hebben gemaakt ook wordt bekrachtigd door een rechter. Pas dan heb je een rechtsgeldig document waar je ook echt iets mee kunt op het moment dat het mis gaat. Dit heet een beschikking. Heb je zo’n beschikking en betaalt de ex niet? Dan kun je kosteloos het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) inschakelen. Zij kunnen tot zes maanden terug vorderen.

Is er een achterstand die verder teruggaat dan zes maanden of heb je geen beschikking? Dan kun je terecht bij het Nationaal Loket Alimentatie Inning (NLAI). Zij kunnen tot vijf jaar terug vorderen, maar brengen wel wat kosten in rekening.

Indexering

Belangrijk om te weten is dat de kinderalimentatie ieder jaar in januari wordt geïndexeerd. Ergens in november maakt de minister van Justitie bekend met hoeveel procent de alimentatie moet worden verhoogd. Wij maken dit op onze site ook bekend. De alimentatiebetaler moet vanaf januari de alimentatie dus verhogen met dit percentage. Je krijgt hier geen bericht van, dus misschien is het slim om je ex hier tegen die tijd even op te wijzen. Wil de ex de indexering niet doorvoeren, dan kun je ook dit gaan vorderen via het LBIO of het NLAI.

Vragen?

Heb je vragen over de alimentatie, blijf hier dan niet mee rondlopen. Stel ze gerust aan onze juridische medewerkers. Zij luisteren naar je verhaal en geven je gratis een persoonlijk advies waar je mee verder kan. Je kunt ons bellen op 088-6002804 (gebruikelijke belkosten). Wil je door ons worden teruggebeld? Laat dan je gegevens achter op het contactformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk even contact met je op.

Meer informatie