“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Partneralimentatie en kinderalimentatie

  • Gaan jullie uit elkaar? Misschien heb je recht op alimentatie.
  • Maak altijd duidelijke afspraken en zet dit ook op papier!
  • Heb jij hulp nodig bij het regelen van de alimentatie of heb je vragen? Wij helpen je graag!
9,4
Klanten vertellen

1395 beoordelingen

Lees voor

Hebben jullie besloten om uit elkaar te gaan, dan kan het zijn dat je misschien in aanmerking komt voor alimentatie. Hier lees je alles wat je moet weten over de alimentatie. Zo weet je precies waar je recht op hebt en wat er zoal geregeld moet worden.

Let op:
Als je alimentatie ontvangt kan dit gevolgen hebben voor de belasting en je bijstandsuitkering!

Partneralimentatie

Hebben jullie alleen samengewoond en was er geen sprake van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap, dan heb je wettelijk gezien geen recht op partneralimentatie. Na samenwonen kan je alleen aanspraak maken op partneralimentatie als jullie dit hebben afgesproken in het samenlevingscontract. Staat er inderdaad in het samenlevingscontract dat er partneralimentatie betaald zal moeten worden, dan zal de hoogte van de alimentatie moeten worden vastgesteld. Het staat jullie vrij hier samen afspraken over te maken, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Meestal is het slimmer om hier hulp bij in te schakelen. Zo kunnen wij bijvoorbeeld een onafhankelijke alimentatieberekening voor jullie maken, maar kun je er ook voor kiezen om een mediator of advocaat in te schakelen.

Je recht op partneralimentatie vervalt als je in je eigen levensonderhoud kan voorzien of als je besluit te gaan samenwonen. Daarnaast kan de hoogte van het bedrag ook tussentijds worden aangepast als er belangrijke dingen veranderen. Ook hier geldt weer dat dit in goed overleg geregeld mag worden. Lukt dit niet, dan kan een mediator of advocaat hierbij helpen.

Kinderalimentatie

Hebben jullie samen kinderen en gaan jullie uit elkaar, dan zal er ook sprake zijn van kinderalimentatie. Degene die de meeste zorg van de kinderen op zich neemt is de verzorgende ouder. Dit is ook degene die kinderalimentatie zal moeten gaan ontvangen van de andere ouder.

Hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden is van veel factoren afhankelijk. Zo hangt de hoogte van de kinderalimentatie af van jullie inkomens, de omgangsregeling (hoe meer omgang, hoe minder alimentatie), maar ook dingen als kindgebonden budget spelen een rol.

Het staat jullie vrij om samen afspraken te maken over de alimentatie. Maar helaas is dit niet altijd even makkelijk. Het is een onderwerp waar je makkelijk discussie over krijgt. De één vindt het vaak te hoog, de ander te laag. Hierdoor is het misschien slimmer om de kinderalimentatie officieel te laten berekenen. Zo weten jullie zeker dat er een eerlijke afspraak wordt gemaakt en is er ook geen discussie mogelijk over het bedrag. Dat scheelt een hoop. Komen jullie er samen helemaal niet uit, dan kun je de kinderalimentatie ook regelen via een advocaat. Is het nodig, dan brengen wij je graag in contact met de juiste specialist!

Louise en Mark hebben vijf jaar lang samengewoond. Er is geen samenlevingscontract. Wel hebben zij samen drie kinderen. Doordat Louise en Mark nooit getrouwd zijn geweest en ook geen geregistreerd partnerschap hebben gehad, is er geen recht op partneralimentatie. Wel zal er een afspraak gemaakt moeten worden over de kinderalimentatie. Gelukkig kunnen Louise en Mark nog goed met elkaar overleggen. Het afspreken van de omgangsregeling gaat vrij makkelijk.

Toch blijkt het best lastig te zijn om een goed bedrag af te spreken voor de kinderalimentatie. Er ontstaat een flinke discussie, maar gelukkig komt Louise op het idee om de alimentatie officieel te laten berekenen voor de boel kan escaleren.

De alimentatiespecialist van de Nationale Adviesbalie maakt aan de hand van alle gegevens van het stel een officiële berekening van de kinderalimentatie. Zo weten Mark en Louise allebei zeker dat er een eerlijke afspraak wordt gemaakt en is er geen reden meer voor discussie.

Overlijdensrisicoverzekering

Het kan verstandig zijn om een overlijdensrisicoverzekering op het leven van je ex af te sluiten. Zorg ervoor dat jij en de kinderen als begunstigden staan vermeld op de polis. Hiermee stel je de partneralimentatie en kinderalimentatie veilig. Doe je dit niet en komt de ex te overlijden, dan stopt de alimentatie. Heb je wel een verzekering afgesloten, dan krijg je ook na het overlijden een maandelijkse uitkering of een bedrag ineens.

Gaat de overlijdensrisicoverzekering over tot uitkering? De Belastingdienst bepaalt hoeveel erfbelasting je hierover moet betalen. Gelukkig kun je onder deze belasting uitkomen door ervoor te zorgen dat jij als begunstigde de premie van de verzekering betaalt. De uitkering valt dan niet onder de successierechten, omdat er niets aan het vermogen van je ex is onttrokken. Je hebt immers zelf de premie betaald!

We komen er niet uit

Zijn jij en je ex het niet eens over de alimentatie? Aarzel niet en vraag ons om advies. Wij kunnen je ook vrijblijvend in contact brengen met een deskundige.

Meer informatie