Partneralimentatie en kinderalimentatie

Nu jullie een streep onder jullie relatie hebben gezet kom je misschien in aanmerking voor alimentatie.

Als je alimentatie ontvangt kan dit gevolgen hebben voor de belasting en je bijstandsuitkering!
LET OP:

Partneralimentatie

Als jullie alleen hebben samengewoond en geen huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn aangegaan heb je wettelijk gezien geen recht op partneralimentatie. Tenzij jullie in het samenlevingscontract hebben afgesproken, dat bij het einde van de relatie een alimentatieregeling geldt voor de partner die behoeftig is.

Je recht op partneralimentatie vervalt als de omstandigheden van je ex of van jou zo veranderen, dat de regeling niet meer redelijk is. Dat is bijvoorbeeld het geval als jij of je ex-partner werkloos wordt. In zo’n geval wijzig je de alimentatieregeling, uiteraard in overleg. Als de ontvangende partner opnieuw gaat samenwonen komt het recht op partneralimentatie in zijn geheel te vervallen. Komen jullie er niet uit, ondanks de hulp van een bemiddelaar? Stap dan naar de rechter.

Kinderalimentatie

Als de kinderen na jullie breuk bij één van jullie beiden wonen, is de niet-verzorgende ouder verplicht kinderalimentatie te betalen. De kinderalimentatie is bedoeld als bijdrage in de kosten van het levensonderhoud en de opvoeding van de kinderen.

Overlijdensrisicoverzekering

Het is verstandig een overlijdensrisicoverzekering op het leven van je ex af te sluiten. Zorg ervoor dat jij en de kinderen als begunstigden staan vermeld op de polis. Hiermee stel je de partneralimentatie en kinderalimentatie veilig. Want als je ex overlijdt, krijg jij een maandelijkse uitkering of een bedrag ineens.

Gaat de overlijdensrisicoverzekering over tot uitkering? De Belastingdienst bepaalt hoeveel erfbelasting, voorheen successierechten, je moet betalen. Gelukkig kun je ervoor zorgen dat de fiscus geen belasting heft. De truc is dat jij als begunstigde de premie van de verzekering betaalt. De uitkering valt dan niet onder de successierechten, omdat er niets aan het vermogen van je ex is onttrokken. Je hebt immers zelf de premie betaald!

We komen er niet uit

Zijn jij en je ex het niet eens over de alimentatie? Aarzel niet en vraag ons om advies. Wij kunnen je ook vrijblijvend in contact brengen met een deskundige.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll