“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Bankrekening

 • Heb jij een eigen bankrekening, dan blijft dit geld gewoon van jou.
 • Bij een gezamenlijke bankrekening zullen jullie het geld, maar ook de schulden moeten verdelen.
 • Kijk altijd in het samenlevingscontract welke afspraken er zijn.
9,2
Klanten vertellen

176 beoordelingen

Als jullie je relatie verbreken moet er veel geregeld worden. Een belangrijk punt is het saldo op jullie bankrekening.

Eigen bankrekening

Heb jij een eigen bankrekening op jouw naam, dan blijft het geld dat hierop staat gewoon van jou als jullie uit elkaar gaan.  Maar let op: controleer welke afspraken er in jullie eventuele samenlevingscontract staan. Hebben jullie bijvoorbeeld afgesproken, dat jullie verdiende inkomsten eerlijk verdelen? Jullie moeten je dan aan deze afspraak houden!

En/of rekening

Misschien hebben jullie, net als veel andere samenwonende stellen, een en/of rekening bij de bank. Jullie storten dan elke maand geld op deze rekening en betalen hiervan de vaste lasten, zoals de huur, boodschappen en de energierekening. Met de en/of rekening kun je drie dingen doen als jullie je relatie verbreken:

 1. Eén van jullie blijft de rekening houden
  Hierbij moet er wel bekeken worden of (een deel van) het saldo nog verdeeld moet worden. De andere partner zal zijn bankpas moeten inleveren.
 2. Jullie zeggen samen de rekening op
  Zeggen jullie de rekening op, dan moet het saldo worden verdeeld. Is er een negatief saldo, dan blijven jullie allebei verantwoordelijk voor de afbetaling hiervan.
 3. Jullie zetten samen de rekening tijdelijk voort
  Dat kan handig zijn als jullie bepaalde gezamenlijke lasten nog moeten betalen.

Geld verdelen

Hebben jullie een samenlevingscontract? Bekijk goed welke afspraken hierin staan! Misschien hebben jullie afgesproken, dat jullie na het beëindigen van de relatie het saldo op de en/of rekening door tweeën delen als jullie de rekening opheffen.Een andere optie is dat jullie het saldo verdelen op basis van ieders gestorte totaalbedrag. Zoek dan uit wie in het verleden wat heeft gestort. Daarna verdeel je het saldo, waarbij je rekening houdt met de totaalbedragen die jij en je ex hebben gestort.

Vergeet niet periodieke overboekingen stop te zetten en automatische incasso’s in te trekken wanneer je de rekening opzegt!