Heb je net gehoord dat je ouders uit elkaar gaan, dan ben je daar waarschijnlijk best wel van geschrokken. Het is belangrijk om te weten dat jij daar niets aan kunt doen. Als kind ben jij niet verantwoordelijk voor het uit elkaar gaan van je ouders. Het is ook niet jouw taak om hun scheidingsproblemen op te lossen.

Last van scheiding

Uiteindelijk ben jij wel degene die er last van heeft. Of valt het mee? Probeer een beetje aan jezelf te denken. Jij hoeft je ouders niet te troosten en jij hoeft ook niet te regelen wanneer je bij wie bent. Jij hoeft niet voor je broertje te zorgen of je groot te houden, omdat je moeder al zo verdrietig is. Jij mag gewoon jezelf zijn. Spelen, plezier maken, naar school gaan en met je vriendjes spelen.

Tips voor kinderen

Toch vinden ouders het soms best moeilijk om je niet te betrekken bij hun problemen. Gelukkig kun jij ze hierbij helpen. Wij geven je een paar tips, die jij weer aan je ouders kunt geven.

  1. Zeg tegen je ouders dat je niet wilt dat ze negatief praten over de andere ouder. Je houdt van allebei je ouders en raakt hiervan in de war.
  2. Vraag je ouders om duidelijke afspraken te maken, zodat je weet waar je aan toe bent.
  3. Vertel je ouders hoe je je voelt en waar jij behoefte aan hebt. En vind je dit lastig, dan kun je ze ook vragen of ze jou in contact kunnen brengen met iemand bij wie jij je verhaal kwijt kunt.
  4. Zeg tegen je ouders dat jij niet verantwoordelijk bent voor hun scheiding en dat zij alles zullen moeten regelen. Niet jij!
  5. Geef aan dat je het belangrijk vindt dat je het bij allebei je ouders leuk mag hebben en dat je hier ook over mag vertellen.

Villapinedo

Het zal niet makkelijk zijn om dit met jouw ouders te bespreken. Maar het is wel belangrijk! Zij moeten weten hoe jij je voelt. Alleen dan kunnen ze jou ook helpen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Maar wist je dat je ook bij anderen terecht kan. Er zijn heel veel kinderen die in dezelfde situatie zitten als jij. Misschien vind je het wel heel fijn om hier met hen over te praten. Kijk eens op www.villapinedo.nl. Dit is een site die speciaal is gemaakt voor kinderen wiens ouders uit elkaar gaan. Hier kun je veel informatie vinden en kun je ook in contact komen met leeftijdsgenootjes die jouw verhaal herkennen.