Uit elkaar gaan en je kind

Nu jullie uit elkaar gaan, gieren de emoties door het lijf van je kind. Het is belangrijk dat je een kind op de juiste manier over de breuk vertelt. Hieronder vind je enkele tips.

Luister naar je kind

Je kind heeft ongetwijfeld vragen over de toekomst. Luister daarom aandachtig en geduldig naar je kind. Laat hem of haar uitspreken en kom niet te veel met oplossingen.

Wacht op het juiste moment

Vertel je kind op het juiste moment dat jullie uit elkaar gaan. Breng de boodschap als een voldongen feit en bij voorkeur samen. Vertel het wanneer je weet wat de gevolgen voor je kinderen zijn, maar wacht niet te lang.

Geef je kind geen valse hoop

Laat je emoties zien, dan durft je kind dat ook. Vertel duidelijk wat er aan de hand is. Het moet voor je kind helder zijn, dat jullie niet meer bij elkaar zullen komen.

Voorkom schuldgevoelens

Waarschijnlijk voelt je kind zich schuldig. Veel kinderen geven zichzelf de schuld van de breuk tussen hun ouders. Benadruk dat het een beslissing van jou en je partner is en dat je kind dit niet heeft veroorzaakt.

Ga niet wijzen

Laat je in gesprekken met je kind niet negatief uit over je partner. Communiceer niet met je partner via je kind. Maak duidelijk aan kinderen dat ze van allebei hun ouders mogen houden.

Blijf eerlijk

Kinderen voelen veel aan. Ze merken het meteen als je iets probeert te verbergen en ervaren dat als onprettig. Vertel dus niet dat “papa op een lange zakenreis is”, of iets dergelijks. Geef je kind heldere en eerlijke antwoorden op vragen.

Stel je kind gerust

Vertel de kinderen dat ze niet bang hoeven te zijn. Vaak is een kind na een breuk namelijk bang dat er te weinig geld is voor eten, kleding of het huis. Neem die angstgevoelens weg door te laten merken, dat jij het allemaal goed overziet.

Maak je kind bewust

Praat met je kind over vriendjes van wie de ouders ook uit elkaar zijn. Wat verder helpt, is samen een boek lezen over het onderwerp. Zo bespreek je de zaken stap voor stap en dat structureert de gedachten van je kind.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll