Uit elkaar gaan en de kinderen

Hebben jullie kinderen?

Het is voor hen heel ingrijpend dat jullie uit elkaar gaan. Het is dan ook heel belangrijk om goede afspraken te maken over de zorg voor de kinderen, zodat hier zo min mogelijk discussie over ontstaat. Hoe rustiger het uit elkaar gaan verloopt, hoe prettiger het is voor de kinderen. Bij het maken van afspraken over de kinderen speelt de vraag of jij en je ex samen het ouderlijk gezag hebben een grote rol. Minstens zo belangrijk is het maken van afspraken over de betaling van de kosten van de kinderen (de kinderalimentatie).

Hoe kun je je kinderen het beste over jullie relatiebreuk vertellen? Lees onze waardevolle tips. We geven je ook handige aanwijzingen voor de ondersteuning van je kinderen.

Ouderschapsplan voor de kinderen

Als jij en je ex-partner gezamenlijk ouderlijk gezag hebben, zijn jullie verplicht een ouderschapsplan te maken. Je bepaalt samen welke afspraken hierin komen te staan. De bedoeling van het ouderschapsplan is dat jullie goed nadenken over de gevolgen van jullie relatiebreuk voor de kinderen.

lees meer

Kinderalimentatie

De niet-verzorgende ouder is verplicht om alimentatie te betalen. Hiervan betaalt de verzorgende ouder het levensonderhoud en de opvoeding van jullie kinderen. Weigert je ex te betalen? In sommige gevallen is het dan mogelijk om het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen in te schakelen.

lees meer

Omgangsregeling voor de kinderen

In het ouderschapsplan leg je de afspraken vast over een omgangsregeling. In die regeling bepalen jij en je ex-partner wanneer en hoe vaak jullie kinderen bij de niet-verzorgende ouder verblijven.

lees meer

Rechten en plichten co-ouderschap

Als jullie voor co-ouderschap als omgangsregeling kiezen, wonen de kinderen om en om bij jou en je ex. Veel co-ouders hebben ongeveer hetzelfde aandeel in de opvoeding en verzorging. De afspraken die jullie maken leg je vast in het ouderschapsplan.

lees meer

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll