“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Uit elkaar gaan en de kinderen

  • Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie kinderen? Dan moet er veel geregeld worden.
  • Maak goede afspraken over de omgangsregeling.
  • Heb je vragen? Blijf er niet mee lopen. Wij beantwoorden ze graag!
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Lees voor

Hebben jullie kinderen, dan zal er ook voor hen heel wat geregeld moeten worden. Zo moeten jullie gaan nadenken over een omgangsregeling, het verdelen van de vakanties en bijvoorbeeld kinderalimentatie. Het uit elkaar gaan is voor de kinderen heel ingrijpend. Daarom is het belangrijk om goede en duidelijke afspraken te maken over de zorg van de kinderen, zodat hier zo min mogelijk discussie over ontstaan. Hoe rustiger het uit elkaar gaan verloopt, hoe prettiger het is voor de kinderen.

Omgangsregeling

Een van de belangrijkste afspraken die jullie moeten maken is de omgangsregeling. Wie zorgt er wanneer voor de kinderen? Bekijk hierin samen wat de mogelijkheden zijn. Werkt één van jullie 40 uur per week, dan is een co-ouderschap niet logisch en waarschijnlijk ook niet haalbaar. Wat zou voor de kinderen het prettigst en het rustigst zijn? Zijn de kinderen al iets ouder, dan kun je hen hier ook bij betrekken. Wat zouden zij het fijnst vinden? Bij het vaststellen van de omgangsregeling zou het belang van de kinderen voorop moeten staan. Vinden jullie het lastig om samen afspraken te maken over de omgangsregeling, dan zou een mediator hier misschien bij kunnen helpen. Willen jullie allebei totaal iets anders, dan heeft mediation niet zo heel veel zin en is het wellicht beter om een advocaat in de arm te nemen die je hierbij helpt.

Kinderalimentatie

Na het vaststellen van de omgangsregeling kan de kinderalimentatie worden berekend. De omgangsregeling heeft namelijk veel invloed op de hoogte van de kinderalimentatie. Hoe meer omgang de ex heeft, hoe lager de alimentatie. Het staat jullie vrij om samen afspraken te maken over het alimentatiebedrag. Toch kan dit vaak nog behoorlijk lastig zijn. De één vindt het bedrag altijd te hoog, de ander te laag. Hebben jullie een mediator ingeschakeld om te helpen bij het maken van afspraken over de omgangsrekening, dan kan de mediator wellicht een alimentatieberekening maken. Is dit niet het geval, dan kom je misschien met de berekenmodule op onze site een heel eind. Willen jullie allebei 100% zeker weten dat het bedrag goed is, dan kunnen wij ook eventueel een officiële alimentatieberekening voor jullie maken. Zo kunnen er over het bedrag geen discussies meer ontstaan.

Ouderschapsplan

Alle afspraken die jullie maken, komen uiteindelijk in een ouderschapsplan te staan. Dit is eigenlijk het complete pakket aan afspraken over de kinderen. Hebben jullie samen het gezag of zijn jullie getrouwd geweest, dan is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Zo niet, dan is het niet verplicht, maar zeker wel verstandig. Door alle afspraken duidelijk op papier te zetten voorkom je onnodige discussies en weten jullie allebei precies waar jullie aan toe zijn. Je kunt ervoor kiezen dit ouderschapsplan te laten bekrachtigen door de rechter, maar ook dit is niet verplicht. Kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen, dan kunnen jullie zelf een officieel ouderschapsplan maken via onze ouderschapsplan-module.

Emoties

Naast alles wat geregeld moet worden, is het natuurlijk ook belangrijk om aandacht te besteden aan de emoties van de kinderen. Het uit elkaar gaan zal hen niet in de koude kleren gaan zitten. Het is belangrijk om hier op de goede manier mee om te gaan. Dat begint eigenlijk al met de manier waarop je je kind vertelt dat jullie uit elkaar gaan. Wij hebben hiervoor een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Hulp nodig?

Heb je vragen of wil je iemand inschakelen dan helpen wij je hier graag bij. Onze juridische medewerkers geven je gratis advies en helpen je verder op weg. Je kunt ons bellen op 088-6002804 (gebruikelijke belkosten). Wil je liever dat wij jou even terugbellen, dan kun je je gegevens achterlaten op het contactformulier.

Meer informatie