Verdeling van de inboedel

Als jij en je partner uit elkaar gaan, moeten jullie de spullen verdelen. Dat noem je boedelverdeling. Als jullie in het verleden een samenlevingscontract hebben opgesteld, staan hier waarschijnlijk afspraken in over de verdeling van de inboedel.

Komen jullie er vervolgens toch niet uit bij de verdeling van de inboedel? Schakel de hulp in van onze deskundigen. Zij helpen je graag en voorkomen dat de situatie uit de hand loopt.

Wat als we geen samenlevingscontract hebben?

Als jullie geen samenlevingsovereenkomst hebben opgesteld, hebben jullie eigenlijk geen recht op elkaars spullen. Het is dus lastig de boel te verdelen. Tenzij duidelijk is van wie een bezitting is, bijvoorbeeld doordat er een naam op de koopbon staat. Houd er rekening mee dat jullie wel de gezamenlijke spullen, die jullie tijdens je relatie kochten, eerlijk moeten verdelen.

Hoe pakken we de boedelverdeling aan?

Jullie kunnen de boedelverdeling opsplitsen in vier stappen:

  1. Maak een lijst van de te verdelen inboedel.
  2. Geef per bezitting aan wat de waarde ervan is.
  3. Geef per bezitting aan wie het krijgt.
  4. Tel de waarde van de spullen per persoon op.
Lukt het jullie niet een aanvaardbare verdeling van de inboedel te maken? Laat de goederen taxeren. Als jij meer krijgt dan de helft van de totale waarde, kun je je ex de meerwaarde in geld uitbetalen.
TIP:

Jullie kunnen de spullen ook met gesloten beurs verdelen. Je maakt dan een lijst van alles wat jullie hebben. Vervolgens geven jij en je ex aan wat je graag wilt houden. Blijkt dat je bepaalde bezittingen allebei wilt houden? Bespreek dit dan en maak een herverdeling. Het is raadzaam aan het einde van de rit te bekijken of jullie allebei tevreden zijn over de gemaakte verdeling.

Wat als we er samen niet uitkomen?

Het doet pijn om bezittingen af te staan waaraan je gehecht bent. Misschien wordt het te emotioneel of ingewikkeld waardoor je er samen niet uitkomt. Schakel dan een professional in, die kan uitkomst bieden. De deskundige is onpartijdig en beschikt over een schat aan ervaring in dit soort kwesties. Hij begeleidt jullie bij het maken van afspraken over de verdeling van jullie inboedel. Dankzij de deskundige voorkom je een gang naar de rechter.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll