Als jij en je partner uit elkaar gaan, moeten jullie de spullen verdelen. Dit noem je boedelverdeling. Hebben jullie een samenlevingscontract, dan staan hier waarschijnlijk ook afspraken in over de inboedel. Deze afspraken moeten worden nagekomen. Kijk dus altijd even het samenlevingscontract na.

Wat als we geen samenlevingscontract hebben?

Als jullie geen samenlevingsovereenkomst hebben opgesteld, hebben jullie eigenlijk geen recht op elkaars spullen. Hierdoor wordt het best lastig de boel te verdelen. Kun jij door een afschrift aantonen dat jij bijvoorbeeld de bank hebt gekocht of staat het koopcontract op jouw naam, dan is de bank van jou. Waarschijnlijk zijn er ook spullen die jullie samen hebben gekocht. Deze spullen moeten eerlijk worden verdeeld.

Let op:
Komen jullie er vervolgens toch niet uit bij de verdeling van de inboedel? Schakel de hulp in van onze deskundigen. Zij helpen je graag en voorkomen dat de situatie uit de hand loopt.

Hoe pakken we de boedelverdeling aan?

Jullie kunnen de boedelverdeling opsplitsen in vier stappen:

  1. Maak een lijst van alle spullen die verdeeld moeten worden.
  2. Geef per bezitting aan wat de waarde ervan is.
  3. Geef per bezitting aan wie het krijgt.
  4. Tel de waarde van de spullen per persoon op.
Let op:
Lukt het jullie niet om een eerlijke verdeling van de inboedel te maken? Laat de goederen dan taxeren. Als jij meer krijgt dan de helft van de totale waarde, kun je je ex de meerwaarde in geld uitbetalen.

Compenseren

Door een waarde te koppelen aan alle spullen kun je goed zien of jullie verdeling een beetje eerlijk is. Mocht het nou zo zijn dat jij alle dure spullen meekrijgt en de waarde van de spullen van je ex veel lager is, dan zou je dit met geld kunnen compenseren.

Gesloten beurs

Jullie kunnen de spullen ook met gesloten beurs verdelen. Je maakt dan een lijst van alles wat jullie hebben. Vervolgens geven jij en je ex aan wat je graag wilt houden. Blijkt dat je bepaalde bezittingen allebei wilt houden? Bespreek dit dan en maak een herverdeling. Het is raadzaam aan het einde van de rit te bekijken of jullie allebei tevreden zijn over de gemaakte verdeling.

Wat als we er samen niet uitkomen?

Het doet pijn om bezittingen af te staan waar je aan gehecht bent. Misschien wordt het te emotioneel of ingewikkeld waardoor je er samen niet uitkomt. Schakel dan een professional in, die uitkomst kan bieden. De deskundige is onpartijdig en beschikt over een schat aan ervaring in dit soort kwesties. Hij begeleidt jullie bij het maken van afspraken over de verdeling van jullie inboedel. Dankzij de deskundige voorkom je een gang naar de rechter.