Kiezen jullie voor een co-ouderschap? Ook dan moeten er de nodige afspraken worden gemaakt. Al deze afspraken kun je opnemen in een co-ouderschapsplan. Het co-ouderschapsplan lijkt veel op een gewoon ouderschapsplan en zal vooral qua inhoud verschillen. Voor het opstellen van een co-ouderschapsplan kun je dan ook gewoon de checklist voor het ouderschapsplan gebruiken. Jullie zullen over dezelfde zaken afspraken moeten maken. Maar er zijn wel wat punten waar je even extra op moet letten.

Gezag

Worden de kinderen tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap geboren, dan hebben jullie allebei automatisch het gezag. Woonden jullie alleen samen toen de kinderen werden geboren en heeft de vader geen gezag aangevraagd, dan heeft alleen de moeder het gezag. Dit betekent eigenlijk dat zij in haar eentje belangrijke beslissingen mag nemen en dat er geen toestemming van de andere ouder nodig is. Bij co-ouderschap hebben jullie allebei evenveel zorg voor de kinderen. Het is dan ook het meest praktisch als jullie allebei het gezag over de kinderen hebben. Is er nog geen gezamenlijk gezag, dan kunnen jullie dit aanvragen.

Omgangsregeling

Bij een co-ouderschap proberen jullie de zorg voor de kinderen zo eerlijk mogelijk te verdelen. Dit kan op meerdere manieren. Meestal wordt er gekozen voor een “week op, week af” regeling. De kinderen zijn dan de ene week bij moeder en de andere week bij vader. Natuurlijk kun je het co-ouderschap ook op andere manier invullen. Het is maar net wat de kinderen het prettigst vinden en wat mogelijk is binnen jullie agenda’s. Hou het aantal wisselmomenten in ieder geval beperkt. Deze wisselmomenten kunnen voor kinderen veel onrust met zich meebrengen. Kijk vooral waar jullie kinderen zich goed bij voelen en probeer de regeling daarop aan te passen.

Birdnesting

Dan rijst de vraag waar de kinderen gaan wonen. De laatste tijd zien we dat birdnesting steeds populairder wordt. Het ouderlijk huis wordt aangehouden en de kinderen blijven hier wonen. Het zijn nu de ouders die van plek wisselen in plaats van de kinderen. Het grote voordeel van birdnesting is dat de kinderen in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven. Zij hebben geen last van de onrust die de wisselmomenten met zich meebrengen. Toch heeft het ook nadelen. Naast het ouderlijk huis hebben jullie allebei nog een eigen woonruimte nodig. Dit brengt vaak nogal wat kosten met zich mee. Daarnaast zorgt birdnesting er misschien ook voor dat je nog steeds niet echt een nieuw eigen leven kunt opbouwen.

Alimentatie

Veel mensen denken dat er bij een co-ouderschap geen sprake is van kinderalimentatie. Dit is echter alleen het geval als jullie inkomens ook helemaal gelijk zijn. Is dit niet zo en heeft de één een lager inkomen dan de ander, dan zal degene met het hoogste inkomen toch nog een bijdrage moeten betalen aan degene met het laagste inkomen. Deze alimentatie is bedoeld om de situaties in beide gezinnen enigszins gelijk te trekken, zodat de kinderen niet met hele grote verschillen te maken krijgen. Het staat jullie vrij om samen een afspraak te maken over de hoogte van de kinderalimentatie, maar vaak is het slimmer om dit te laten berekenen. Zo weten jullie zeker dat er een eerlijk bedrag wordt afgesproken.

Kindrekening

Bij co-ouderschap kunnen jullie ook kiezen voor een kindrekening in plaats van kinderalimentatie. Jullie storten allebei geld op de kindrekening en hier worden de kosten van de kinderen van worden betaald. Het prettige is dat jullie allebei kunnen zien waar het geld aan wordt uitgegeven, maar dit is ook meteen de valkuil. Er kan ook flinke discussie ontstaan over uitgaven die worden gedaan. Van te voren spreken jullie af wie welk bedrag stort op de rekening en ook hierbij zal degene met het hoogte inkomen het meeste inleggen. Een mediator kan jullie helpen om goede afspraken te maken over de kindrekening.

Hulp nodig?

Komen jullie er samen niet helemaal uit of hebben jullie vragen? Neem gerust even contact op met onze juridische medewerkers. Zij helpen je hier graag bij en geven je een persoonlijk advies.