Ouderschapsplan voor de kinderen

Na het einde van jullie relatie zijn jij en je ex-partner verplicht een ouderschapsplan te maken. De verplichting geldt alleen als er sprake is van gezamenlijk ouderlijk gezag of als julle een geregistreerd partnerschap hebben.

Gezamenlijk ouderlijk gezag

Na jullie breuk krijgt de moeder automatisch het ouderlijk gezag over de minderjarige kinderen. Als de vader ook ouderlijk gezag wil hebben, moet hij eerst zijn kinderen erkennen bij de gemeente. Daarna vragen jullie samen het gezamenlijk ouderlijk gezag aan bij de rechtbank.

Bij gezamenlijk ouderlijk gezag beslis je samen met je ex over de kinderen. Je hebt bepaalde rechten en plichten, zoals het opvoeden en verzorgen. Als de vader geen ouderlijk gezag heeft, kan het voor hem lastig zijn om een omgangsregeling met de kinderen af te dwingen. Het ouderlijk gezag eindigt als een kind 18 jaar wordt.

Afspraken in ouderschapsplan

De bedoeling van het ouderschapsplan is dat jullie goed nadenken over de gevolgen van de breuk voor jullie minderjarige kinderen. Je bepaalt samen met je ex welke afspraken je maakt. Wel zijn jullie verplicht in ieder geval afspraken te maken over:

  • de verdeling van zorg- en opvoedingstaken
  • de verdeling van de omgang
  • de uitwisseling van informatie over jullie kind
  • de kinderalimentatie

Andere punten

Ook is het verstandig even stil te staan bij bijvoorbeeld schoolkosten. Wie gaat de school betalen als jullie kind straks gaat studeren. Daarnaast kun je ook afspraken maken over bijvoorbeeld de bedtijden en andere opvoedkundige zaken.

We komen er niet uit

Zijn jij en je ex het oneens over het ouderschapsplanvoor de kinderen? Voorkom een gang naar de rechter en vraag een bemiddelaar om hulp. Die helpt jou en je ex-partner tot een oplossing te komen.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll