AOW Pensioen

De beëindiging van jullie relatie heeft misschien gevolgen voor je pensioen. Pensioen bestaat uit een overheidsdeel en een werkgeversdeel.

AOW

Van de overheid ontvang je een ouderdomspensioen. Je krijgt dat, net als iedere Nederlander, vanaf je 65e jaar. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt het pensioen uit. Dat doet de SVB op grond van de Algemene Ouderdomswet (AOW). Hoeveel je krijgt, hangt af van je woonsituatie en van de leeftijd van jou en je huisgenoten. Er is een AOW-pensioen voor:

  • alleenstaanden zonder kinderen
  • alleenstaanden met kinderen
  • samenwoners

Kregen jullie AOW tijdens jullie samenwonen? Het pensioen bedroeg voor één samenwonende 50 procent van het netto minimumloon. Samen kregen jullie dus 100 procent. Nu je alleen woont, heb je recht op 70 procent van het netto minimumloon. Informeer bij de SVB welk bedrag je precies ontvangt.

Partnerpensioen

Naast het pensioen van de overheid, krijg je pensioen dat je bij jouw werkgever of bij de werkgever van je ex hebt opgebouwd. Als je ex-partner overlijdt, heb je misschien recht op partnerpensioen. Of je dat recht hebt hangt af van het pensioenfonds. Want niet elk pensioenfonds heeft een regeling die voorziet in een partnerpensioen voor de ongehuwd samenwonende partner. Het is dus belangrijk dat je bij de pensioenuitvoerder van je ex informeert naar de voorwaarden.

Ouderdomspensioen

Een ouderdomspensioen behoort ook tot het werkgeversdeel. Het gaat in vanaf de pensioendatum en loopt door totdat je overlijdt. Je hebt geen wettelijk recht op een deel van het ouderdomspensioen van je ex-partner nu jullie uit elkaar zijn. Maar het staat jullie als voormalig samenwoners vrij afspraken te maken over de verdeling van het pensioen van je ex. Let op: leg deze afspraken tijdig ter goedkeuring voor aan de pensioenuitvoerder.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll