Taxatie van de inboedel

Als je uit elkaar gaat moeten er veel concrete zaken geregeld worden. Alle bezittingen die jullie samen hebben (gemeenschappelijke bezittingen) moeten worden verdeeld. Dit wordt de boedelverdeling genoemd. Een taxatie van de inboedel kan jullie helpen dit proces soepeler te laten verlopen.

Wat is taxeren?

Een taxatie is het inschatten van de financiële waarde van een object. Al jullie bezittingen (die niet in het samenlevingscontract zijn benoemd) worden stuk voor stuk bekeken en er wordt vervolgens een geldprijs aan gekoppeld.

Samenlevingscontract en inboedel

Als jullie in het verleden een samenlevingscontract hebben opgesteld, staan hier waarschijnlijk al de nodige afspraken in over de verdeling van de inboedel. Toch zijn er altijd bezittingen die hier buiten vallen. Bijvoorbeeld dingen die jullie samen hebben gekocht of gekregen. Het verdelen van de bezittingen kan emotioneel zijn omdat je gehecht kan zijn geraakt aan sommige dingen. In de praktijk verloopt de verdeling van de bezittingen vaak moeizaam en brengt het discussies met zich mee. Want van wie is nou eigenlijk de stereotoren en wie heeft er recht op de kledingkast? Door een onafhankelijke en erkende taxateur in te schakelen kunnen vervelende situaties voorkomen worden.

Hulp nodig bij het verdelen van de gemeenschappelijke bezittingen? Onze taxateurs helpen jullie graag verder. Vul je gegevens in en er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen!
TIP:

Waarom de inboedel taxeren?

Een taxatie is de meest eerlijke methode om de inboedel gelijkwaardig te verdelen. De kans op discussie wordt verkleind en je voorkomt dat één iemand alle dure bezittingen krijgt. Een onafhankelijk taxateur beoordeelt alle roerende zaken op hun waarde (Roerende zaken zijn objecten die zich kunnen verplaatsen of verplaatst kunnen worden). Hierna kunnen jullie alles onderling verdelen en bekijken of de waarde van de bezittingen die jullie meekrijgen ongeveer gelijkwaardig is. Is dit niet het geval, dan kan dit op een simpele manier opgelost worden door de één een geldbedrag te laten betalen aan de ander. Hierdoor kan alles weer rechtgetrokken worden, zodat er een eerlijke verdeling plaatsvindt waar geen discussie over mogelijk is.

Hoe verloopt een taxatie inboedel?

Om de gemeenschappelijke bezittingen te verdelen en te voorzien van een financiële waarde is een lijst nodig. Loop samen met je (ex)-partner door het huis en noteer alles wat getaxeerd moet worden. Vrijwel alles heeft een bepaalde waarde en kan getaxeerd worden. Je kunt hierbij denken aan; servies, meubels, voertuigen (bijv. fietsen, auto’s en motoren) en verzamelingen. De taxateur komt vervolgens bij jullie thuis en taxeert alle door jullie aangegeven bezittingen op de lijst. Alle bezittingen worden voorzien van een marktconforme waarde en de taxateur geeft advies met betrekking tot de verdeling hiervan. De daadwerkelijke verdeling gebeurt vervolgens door jullie zelf. Onze taxateurs hebben jarenlange ervaring en komen graag langs om jullie bezittingen te taxeren. Vul vrijblijvend het contactformulier in voor meer informatie.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll