Als je uit elkaar gaat moet er veel geregeld worden. Alle bezittingen die jullie samen hebben (gemeenschappelijke bezittingen) moeten worden verdeeld. Dit wordt de boedelverdeling genoemd. Een taxatie van de inboedel kan jullie helpen dit proces soepeler te laten verlopen.

Wat is taxeren?

Een taxatie is het inschatten van de financiële waarde van een object. Bij een taxatie worden al jullie bezittingen (die niet in het samenlevingscontract zijn benoemd) stuk voor stuk bekeken. Hier wordt vervolgens een geldprijs aan gekoppeld.

Samenlevingscontract en inboedel

Als jullie in het verleden een samenlevingscontract hebben opgesteld, staan hier waarschijnlijk al de nodige afspraken in over de verdeling van de inboedel. Toch zijn er altijd bezittingen die hier buiten vallen. Bijvoorbeeld dingen die jullie samen hebben gekocht of gekregen. Het verdelen van de bezittingen kan emotioneel zijn omdat je gehecht kan zijn geraakt aan sommige dingen. In de praktijk verloopt de verdeling van de bezittingen vaak moeizaam en brengt het discussies met zich mee. Want van wie is nou eigenlijk de televisie en wie heeft er recht op de kledingkast? Door een onafhankelijke en erkende taxateur in te schakelen kunnen vervelende situaties voorkomen worden.

Tip:
Hulp nodig bij het verdelen van de gemeenschappelijke bezittingen? Onze taxateurs helpen jullie graag verder. Vul je gegevens in en er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen!

Waarom de inboedel taxeren?

Een taxatie is de meest eerlijke methode om de inboedel gelijkwaardig te verdelen. Het zorgt ervoor dat de kans op discussie een stuk kleiner wordt en je voorkomt dat één iemand alle dure bezittingen krijgt. Een onafhankelijk taxateur beoordeelt al jullie spullen op waarde. Hierna kunnen jullie alles onderling verdelen en bekijken of de waarde van de bezittingen die jullie meekrijgen ongeveer gelijkwaardig is. Is dit niet het geval, dan kan dit op een simpele manier opgelost worden door de één een geldbedrag te laten betalen aan de ander. Hierdoor kan alles weer rechtgetrokken worden, zodat er een eerlijke verdeling plaatsvindt waar geen discussie over mogelijk is.

Hoe verloopt een taxatie inboedel?

Om de gemeenschappelijke bezittingen te verdelen en te voorzien van een financiële waarde is een lijst nodig. Loop samen met je (ex)-partner door het huis en noteer alles wat getaxeerd moet worden. Vrijwel alles heeft een bepaalde waarde en kan getaxeerd worden. Je kunt hierbij denken aan; servies, meubels, voertuigen (bijv. fietsen, auto’s en motoren) en verzamelingen. De taxateur komt vervolgens bij jullie thuis en taxeert alle door jullie aangegeven bezittingen op de lijst. Alle bezittingen worden voorzien van een marktconforme waarde en de taxateur geeft advies met betrekking tot de verdeling hiervan. De daadwerkelijke verdeling gebeurt vervolgens door jullie zelf. Onze taxateurs hebben jarenlange ervaring en komen graag langs om jullie bezittingen te taxeren. Vul vrijblijvend het contactformulier in voor meer informatie.