De kinder- en partneralimentatie moeten ieder jaar worden verhoogd. Dit om veranderingen in het loon- en prijspeil te compenseren. Deze jaarlijkse verhoging heet de wettelijke indexering. In november maakt de Minister van Justitie bekend met welk percentage het alimentatiebedrag vanaf 1 januari moet worden verhoogd. Deze verhoging is een verplichting, ook als jouw loon als alimentatiebetaler hetzelfde blijft.

Let op:
De alimentatie wordt in 2024 met 6,2% verhoogd.

Hou de alimentatie indexering in de gaten

Helaas krijg je geen bericht van de overheid over de alimentatie indexering. Je zult dit dus zelf in de gaten moeten houden. Zorg ervoor dat je in januari het juiste bedrag overmaakt. Doe je dit niet, dan kan de ex gaan vorderen. Dit vorderen kan tot vijf jaar terug. Hou je je niet aan de regels, dan kunnen de bedragen flink oplopen.

Ontvang je alimentatie? Dan is het misschien slim om je ex ieder jaar even een reminder te sturen. Laat de ex weten dat het weer tijd is voor de jaarlijkse indexering en geef aan om welk percentage het gaat of hoe hoog het bedrag vanaf januari moet worden.

Geen indexering

Weigert je ex de indexering te betalen? Dan kun je gaan vorderen. Dit kan tot vijf jaar terug. Wil jij weten wat je kunt doen om je geld toch te krijgen? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij geven je gratis advies over jouw situatie.

Berekenen indexering

Wil jij weten hoe hoog de alimentatie vanaf 1 januari moet zijn, dan kun je dit berekenen via onze berekenmodule. Deze module kun je gebruiken voor zowel de kinder- als de partneralimentatie. Bij het invullen heb je twee opties:

  • Vul het geïndexeerde bedrag van het afgelopen jaar in;
  • Vul het oorspronkelijke bedrag in en geef aan in welk jaar dit is vastgesteld.

Vanaf 1 januari 2024 wordt de alimentatie met 6,2 procent verhoogd. Gebruik de berekening om uit te rekenen wat het nieuwe alimentatiebedrag per 1 januari 2024 moet worden.

Het toepassen van de indexering is verplicht. Indien jouw ex weigert kunnen wij jou helpen dit bedrag terug te vorderen!

Help mij