Toeslagen en tegemoetkomingen

Nu jullie niet meer samenwonen, dalen misschien je inkomsten. Zeker als jij de kosten van de verzorging van jullie kinderen op je neemt. Gelukkig zijn er speciale regelingen, toeslagen en tegemoetkomingen waar je mogelijk voor in aanmerking komt.

Alimentatie

Wettelijk gezien heb je geen recht op partneralimentatie, tenzij jullie hier afspraken over hebben gemaakt in jullie samenlevingsovereenkomst. Wonen de kinderen bij jou? Je hebt dan recht op kinderalimentatie van je ex-partner. Van die bijdrage betaal je de kosten van het levensonderhoud en de opvoeding. Jullie bepalen samen de hoogte van de partner- en kinderalimentatie. In sommige situaties kun je samen de hoogte van de alimentatie wijzigen, bijvoorbeeld als je hertrouwt of als het inkomen van je ex verandert door bijvoorbeeld ontslag.

Lukt het niet om afspraken te maken met je ex over alimentatie? Laat een bemiddelaar je helpen, dat voorkomt veel ellende.

Pensioen

AOW is het pensioen dat je van de overheid krijgt als je 65 jaar wordt. Ontvingen jullie dat pensioen toen jullie samenwoonden? Houd er dan rekening mee dat je toen allebei 50 procent van het minimumloon ontving. Samen kregen jullie dus 100 procent. Nu je alleen woont, heb je recht op 70 procent.

Je krijgt ook pensioen dat je bij jouw werkgever of bij de werkgever van je ex hebt opgebouwd. Als je ex overlijdt, hangt het van de regels van het pensioenfonds af of je recht hebt op partnerpensioen.Verder heb je geen wettelijk recht op een deel van het ouderdomspensioen van je ex-partner. Maar natuurlijk mogen jullie afspraken maken over de verdeling van dat pensioen.

Bijstand

Ga na of je in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering. Dat is een uitkering die je gemeente verstrekt. Let op: de gemeente kan je korten op je uitkering wanneer je alimentatie ontvangt!

Tegemoetkomingen

Zijn je kinderen onder de 18 jaar? Je komt dan waarschijnlijk in aanmerking voor kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank. Verder heb je mogelijk recht op de tegemoetkoming ouders als je kind een opleiding volgt in het voortgezet onderwijs of beroepsonderwijs. De Dienst Uitvoering Onderwijs betaalt de tegemoetkoming, die bestaat uit de tegemoetkoming schoolkosten en de tegemoetkoming les- en cursusgeld.

Extra’s van de Belastingdienst

De Belastingdienst keert speciale toeslagen uit voor de kosten van je woning, zorgverzekering en kinderen. Verder verleent de fiscus heffingskortingen. Dat zijn kortingen op de te betalen belasting. Op www.toeslagen.nl kun je een goed beeld krijgen van je nieuwe financiële situatie.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll