Koophuis

Als jullie een koophuis hebben en uit elkaar gaan, kan het een ingewikkeld verhaal worden. Komen jij en je ex er niet uit? Voorkom veel ellende en schakel de hulp in van een professional. Hij helpt jullie een oplossing te vinden.

Eén eigenaar

Wil je in jullie koophuis blijven wonen, maar staat het huis bij het Kadaster op naam van je ex? Je bent dan geen mede-eigenaar en hebt geen enkele woonzekerheid. Dat betekent dat je op straat komt te staan, want je ex-partner heeft het recht om in het huis te blijven.

Twee eigenaren

Zijn jullie beiden eigenaar van de koopwoning en hebben jullie een samenlevingscontract? Lees dit contract goed door. Misschien staat er in afgesproken wat jullie met het huis moeten doen als jullie uit elkaar gaan.

Als jullie beiden eigenaar zijn ben je in je keuze grotendeels afhankelijk van de hypotheekverstrekker. Deze is namelijk degene die besluit of een van jullie de woning zelfstandig op naam kan krijgen of niet. Zo ja, dan is uitkopen een optie. Zo nee, dan is de enige mogelijkheid verkopen of jullie moeten het maken van een besluit over de woning uitstellen tot een later tijdstip.

De één koopt de ander uit
Je kunt je ex uitkopen, uiteraard met zijn of haar toestemming. Hierbij ga je uit van de marktwaarde van het huis. Breng daarop de nog openstaande hypotheekschuld in mindering. Als het huis een flinke overwaarde heeft, moet je de helft daarvan aan je partner betalen. Misschien heb je nog ergens een spaarpotje. Of misschien biedt de bank je de mogelijkheid om je hypotheek te verhogen. De rente over die verhoging is fiscaal aftrekbaar.

Je kunt de uitkoopsom ook (deels) betalen door je ex goederen uit de inboedel toe te wijzen. Realiseer je wel dat je ex-partner geen enkele verplichting meer heeft bij de bank- of verzekeringsmaatschappij zodra je hem of haar hebt uitgekocht. Dat betekent dat je de hypotheekkosten in het vervolg helemaal zelf moet opbrengen.

Bereken de uitkoopsom.
TIP:

Akte van verdeling

Blijft een van jullie in de woning wonen, dan moet er een akte van verdeling komen. In de akte van verdeling wordt geregeld dat degene die in het huis blijft wonen ook verantwoordelijk is voor de betaling van de hypotheek. De partner die het huis verlaat kan hier dan niet meer voor aansprakelijk worden gesteld. Het opstellen van de akte van verdeling wordt gedaan door een notaris.

Jullie verkopen het huis
Is uitkopen geen optie? Verkoop het huis dan. Jij en je ex hebben allebei recht op de helft van de (over)waarde. Eventuele hypotheekschulden verdeel je ook.

Bijleenregeling
Besluit je te vertrekken en koop je een nieuw huis? Je krijgt dan te maken met de bijleenregeling. Dat betekent dat je de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van de oude woning moet gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Doe je dat niet? Dan mag je geen rente aftrekken over het leningbedrag ter grootte van die overwaarde.

Mijn ex-partner ligt dwars

Stel: jullie zetten je huis te koop. Het huis en de hypotheek staan op beider naam. Je ex blijft in het huis wonen, totdat hij of zij iets anders heeft. Je ex betaalt netjes de hypotheek en andere woonlasten. Zodra er echter kopers verschijnen, zorgt hij of zij ervoor dat het rommelig is in huis en dat de tuin er onverzorgd bij ligt. Met als resultaat dat er geen schot komt in de verkoop van het huis.

De situatie frustreert jou tot en met. Je kunt praten als Brugman, maar je ex doet niets. Aarzel in zo’n geval niet en schakel hulp in. Wij helpen je verder met vakkundig advies en leggen vrijblijvend het eerste contact met een deskundige.

Ook als jij wel wil verkopen, maar de ex niet is het mogelijk om hulp in te schakelen. Je kan namelijk vervangende toestemming van de rechter krijgen voor de verkoop van het huis.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll