Bijstandsuitkering en tegemoetkomingen

Als je te weinig geld hebt om van te leven, kom je mogelijk in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Heb je kinderen? Misschien heb je ook recht op speciale tegemoetkomingen.

Bijstandsuitkering

Nu jullie uit elkaar zijn, moet je zelfstandig de kosten van levensonderhoud opbrengen. Als je niet kunt voorzien in je eigen levensonderhoud, is het verstandig om na te gaan of je in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering. De gemeente beoordeelt of je in aanmerking komt en betaalt je eventuele uitkering uit. Ontvang je alimentatie op grond van afspraken in je samenlevingscontract? De gemeente kan je korten op je bijstandsuitkering! Lees hier meer over op de pagina alimentatie.

Als jullie voor co-ouderschap kiezen, krijg je minder bijstand. Dat komt doordat je de kosten voor de kinderen deelt met je ex. De hoogte van je uitkering ligt tussen de norm van alleenstaanden en die van eenoudergezinnen in.
LET OP:

Kinderbijslag

Heb je kinderen? De overheid betaalt mee aan de kosten voor opvoeding en verzorging. Je komt voor kinderbijslag in aanmerking als je in Nederland woont of werkt en je kinderen onder de 18 jaar zijn. De Sociale Verzekeringsbank betaalt de kinderbijslag uit.

Kiezen jij en je ex-partner voor co-ouderschap? De SVB kijkt naar de afspraken in bijvoorbeeld jullie ouderschapsplan om te bepalen hoeveel kinderbijslag jullie beiden krijgen. Als jullie niets hebben afgesproken, betaalt de SVB aan ieder van jullie de helft van de kinderbijslag.
LET OP:

Tegemoetkoming ouders

Volgt je kind een opleiding in het voortgezet onderwijs of beroepsonderwijs? Je hebt misschien recht op de tegemoetkoming ouders. Die bestaat uit de tegemoetkoming schoolkosten en de tegemoetkoming les- en cursusgeld. De Dienst Uitvoering Onderwijs (afgekort DUO, voorheen was dat de IB-Groep) verstrekt de tegemoetkomingen.

Kiezen jullie voor co-ouderschap? De ouder bij wie het kind op 1 augustus van het nieuwe schooljaar staat ingeschreven, kan de tegemoetkomingen aanvragen.
LET OP:

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll