Hebben jullie ondertussen een knoop doorgehakt over de omgangsregeling, dan is het nu tijd om de hoogte van de kinderalimentatie te bepalen. Maar hoe? Het vaststellen van dit bedrag kan op verschillende manieren.

In goed overleg

Het staat jullie vrij om onderling een afspraak te maken over de kinderalimentatie. Hierbij mogen jullie afspreken wat jullie willen. Er is niemand die zal controleren of het bedrag dat jullie afspreken wel klopt. Wil je een indicatie van het juiste bedrag, gebruik dan onze rekenhulp! Toch blijkt het behoorlijk lastig te zijn om tot een goede afspraak te komen. Dat komt doordat jullie tegengestelde belangen hebben. De één zal het bedrag waarschijnlijk te hoog vinden, de ander te laag. Hierdoor kan een gesprek over de kinderalimentatie al snel uitlopen op een pittige discussie. Kijk uit dat het niet uitmondt in ruzie. Dat zou zonde zijn van jullie goede verstandhouding.

Onafhankelijke berekening

Een goede oplossing is het laten maken van een onafhankelijke berekening. Jullie leveren allebei jullie gegevens aan aan de alimentatiespecialist en deze maakt een onafhankelijke berekening van de kinderalimentatie. Zo weet je zeker dat er een eerlijk bedrag wordt afgesproken en is er eigenlijk geen reden meer voor discussie. De berekening kunnen jullie samen ondertekenen en eventueel toevoegen aan het ouderschapsplan. Een mooie tussenoplossing als jullie wel graag samen afspraken willen maken, maar het lastig vinden om tot een bedrag te komen.

Mediation

Willen jullie wel graag samen afspraken maken, maar eindigt ieder overleg uiteindelijk in ruzie? Dan kan mediation een oplossing zijn. Een mediator begeleidt jullie gesprekken, zorgt ervoor dat overal aan wordt gedacht, maakt een alimentatieberekening en zorgt er voor dat al jullie afspraken op de juiste manier worden vastgelegd. Op deze manier kunnen jullie toch samen afspraken maken en hoef je niet bang te zijn dat dit ten kosten gaat van de verstandhouding.

Let op:
Mediator is geen beschermde term. Dat betekent dat iedereen zich mediator mag noemen. Hierdoor zitten er veel “mediators” tussen die eigenlijk geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. Schakel dus niet zomaar iemand in. Dit kan heel wat problemen veroorzaken. Zijn jullie op zoek naar een mediator bij jullie in de buurt die jullie kan helpen? Neem dan even vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers. Zij weten precies wie je het beste kunt inschakelen.

Advocaat

Komen jullie er niet uit of wil jouw ex nergens aan meewerken? Dan kan een advocaat helpen. Schakel je een advocaat in, dan zal deze advocaat jouw belangen behartigen. Dit betekent dat de advocaat zal proberen jou hier zo goed mogelijk uit te laten komen. De advocaat zal de gegevens van de ex opvragen en op basis hiervan een berekening maken van de alimentatie. Dit bedrag wordt voorgesteld aan de ex. Lukt het vervolgens nog niet om een afspraak te maken, dan zal de rechter uiteindelijk de knoop doorhakken. Een rechter laat zich hierbij ook leiden door de zogenaamde Tremanormen, aangezien in de wet niet is bepaald hoe de alimentatie moet worden berekend. Ook bij de keuze van een advocaat is het belangrijk om kritisch te zijn. De tarieven lopen nogal uiteen en hetzelfde geldt voor de kwaliteit. Wij helpen je graag om de juiste advocaat voor jouw zaak te vinden.

Ben je benieuwd wat voor jou de beste keuze zou zijn? Onze juridische medewerkers geven je graag advies. Je kunt ze bereiken op 088-6002804 (gebruikelijke belkosten). Wil je dat wij jou even terugbellen? Laat dan je gegevens achter op ons contactformulier.