Hoogte kinderalimentatie

Jij en je ex-partner zijn vrij afspraken te maken over de hoogte van de kinderalimentatie, waarbij je gebruik kunt maken van onze rekenhulp. De afspraken zet je in het ouderschapsplan. Kom je er samen niet uit? Dan kun je wellicht de hulp van een mediator inschakelen. Deze zal samen met jullie de nodige afspraken op papier zetten.

Rechter bepaalt

Komen jullie er niet uit, ondanks de hulp van een mediator? Dan bepaalt de rechter de hoogte van de alimentatie in vier stappen:

  1. vaststellen van de kosten van het kind
  2. vaststellen van het gezinsinkomen (het inkomen van jullie samen)
  3. vaststellen van de benodigde alimentatie
  4. vaststellen van de draagkracht van de alimentatieplichtige

Let op: In 2015 is er vanuit de overheid het nodige veranderd op het gebied van de kinderalimentatie. Deze veranderingen zijn over het algemeen in het voordeel van de alimentatiebetaler. Het kan slim zijn om op basis van deze veranderingen de alimentatie opnieuw te laten berekenen.

Tremanormen

In veel gevallen kun voor het berekenen van de draagkracht gebruik maken van een draagkrachttabel. Hierdoor kun je redelijk gemakkelijk zelf berekenen hoeveel alimentatie je dient te ontvangen/betalen. Onze berekeningsmodule houdt rekening met de draagkracht van beide ouders, de eventueel te ontvangen zorgkorting en het kindgebonden budget. Je persoonlijke omstandigheden kunnen leiden tot andere resultaten.

Maatwerk blijft daarom belangrijk. Laat je altijd goed adviseren wat in jouw situatie het verstandigste is.

Als de onderhoudsplichtige stelt en aantoont dat de berekende bijdrage onaanvaardbaar is, past de rechter de aanvaardbaarheidstoets toe. De rechter bepaalt dan of de alimentatieplichtige ouder de bijdrage kan betalen. De rechter houdt hierbij rekening met de Tremanormen. In die normen zijn tabellen opgesteld. Hier leest de rechter aan af hoeveel kinderalimentatie de verzorgende ouder voor het kind nodig heeft. Rechters ontwikkelden de Tremanormen omdat de wet niets zegt over de hoogte van de alimentatie.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll