Koopwoning

Als jullie een koopwoning hebben, is het belangrijk dat jullie goede afspraken maken. Een woning is immers veel geld waard en een goede afwikkeling kost tijd. Is de woning van jullie samen, dan is de eerste stap een bezoek aan de hypotheekverstrekker. Deze is uiteindelijk degene die gaat bepalen of één van jullie de woning op naam kan krijgen of niet. Aan de hand hiervan kunnen jullie verdere afspraken maken. Komen jij en je ex er niet uit? Voorkom veel ellende en roep de hulp in van een deskundige.

Eén eigenaar

Staat de koopwoning op naam van je ex? Je bent dan geen mede-eigenaar en dat betekent dat jij moet verhuizen. Je ex-partner mag in de woning blijven.

Twee eigenaren

Als jullie beiden eigenaar zijn, heb je de keuze uit meerdere opties:

  1. Uitkopen: Als jij de hypotheek op naam zou kunnen krijgen, dan kun je de  ex uitkopen. Hierbij trek je de nog openstaande hypotheekschuld af van de marktwaarde van het huis. Als het huis een overwaarde heeft, moet je de helft daarvan aan je ex betalen. Vraag dan je bank of je de hypotheek kunt verhogen. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat de woning onder water staat. In dat geval deelt de ex mee in de schuld die over blijft. Bereken de uitkoopsom.
  2. Verkopen: Kunnen jullie allebei de woning niet op naam krijgen, dan is er geen andere optie dan verkopen. Jullie hebben dan allebei recht op de helft van de (over)waarde. Eventuele hypotheekschulden verdeel je ook.
  3. Een van jullie blijft in de koopwoning: Kunnen jullie geen van beiden de hypotheek op naam krijgen en is verkopen niet slim (vanwege de huizenmarkt), dan kan een van jullie tweeen in de woning blijven wonen. De ander blijft met zijn naam op de hypotheek staan en blijft ook medeverantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek. Een optie die zeker niet de voorkeur heeft. Het kan nogal wat problemen met zich meebrengen. Degene die in de woning woont zit daar lekker en is misschien niet zo heel erg gemotiveerd om mee te werken aan de verkoop van de woning. De ander kan ondertussen geen nieuwe woning kopen, omdat deze hypotheek nog op naam staat.
  4. Birdnesting: De kinderen blijven in de woning wonen en de ouders wisselen elkaar bijvoorbeeld om de week af. Een oplossing die vooral prettig is voor de kinderen. Zij blijven op hun veilige thuishonk en hoeven niet iedere keer heen en weer. Voor de ouders niet ideaal. Je deelt een huis en hebt daardoor een beperkte privacy. Ook het iedere keer verkassen gaat je uiteindelijk opbreken. Een goede tijdelijke oplossing.
  5. Niets veranderen: Jullie kunnen er ook voor kiezen om niets te doen. Op zich kun je het uit elkaar gaan goed regelen en de woning buiten beschouwing laten. Dit kan op een later tijdstip ook geregeld worden. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij een slechte huizenmarkt of als een van de exen de woning nu niet op naam kan krijgen, maar waarschijnlijk over een jaar wel.

Verkoop afdwingen

Hebben jullie samen een koopwoning en is de ex hier blijven wonen, terwijl hij de woning niet op naam kan krijgen? Dan zal uiteindelijk de woning verkocht moeten worden. Het wil nog al eens voorkomen dat degene die in het huis woont niet al te goed mee wil werken aan de verkoop van de woning. In zo’n geval is het goed om te weten dat je vervangende toestemming van de rechter kunt krijgen om de woning te verkopen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over dit onderwerp.

Bijleenregeling

Koop je een nieuw huis? Op grond van de bijleenregeling moet je de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van de oude woning, investeren in je nieuwe huis. Als je dat niet doet, mag je geen rente aftrekken over het leningbedrag ter grootte van die overwaarde.

Akte van verdeling

Gaan jullie scheiden en blijft een van de twee in de woning wonen, dan zal er een akte van verdeling moeten worden opgesteld. Met een akte van verdeling wordt ervoor gezorgd dat degene die in de woning blijft ook verantwoordelijk wordt voor het betalen van de hypotheek. Na het opstellen van de akte van verdeling kan degene die de woning verlaten heeft niet meer aansprakelijk worden gesteld voor betaling van de hypotheek. Dit kun je regelen via de notaris. Wil je in contact komen met een notaris die hierbij kan helpen? Laat het ons weten!

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll