Het kwijtraken van je baan, opnieuw trouwen, het veranderen van de omgangsregeling. In de loop der jaren kan er veel veranderen. Deze veranderingen hebben invloed op je draagkracht. Hierdoor kan het zo zijn dat de kinderalimentatie hier ook op aangepast kan worden.

Redenen voor wijzigen kinderalimentatie

Welke gebeurtenissen zijn nou eigenlijk een goede reden voor het veranderen van de kinderalimentatie? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

  • Ontslag of werkloosheid.
  • Een noodzakelijke verhuizing die zorgt voor hogere hypotheeklasten.
  • Verhuizing van het kind naar de andere ouder.
  • Het krijgen van een nieuwe baan.
  • Pensionering.
  • Hertrouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.
  • Overlijden.
  • Het wijzigen van de omgangsregeling.
Let op:
Soms kan het ook zijn dat de overheid iets verandert aan bijvoorbeeld de manier waarop de alimentatie wordt berekend, waardoor je ineens een reden tot wijziging hebt. Zo ging in 2015 het kindgebonden budget een belangrijke rol spelen in de berekening van de kinderalimentatie. Deze verandering kan nogal wat effect hebben op het uiteindelijke bedrag en is dus een goede reden om een wijziging van de alimentatie te vragen. Is jouw alimentatiebedrag dus voor 2015 berekend, dan heb je al een goede reden voor een verlaging. Heb je vragen of wil je weten of je in aanmerking komt voor een herziening, neem vrijblijvend contact op. Onze juridische adviseurs zijn bereikbaar op 088-6002804 ( gebruikelijke belkosten ) of laat je gegevens achter op het contactformulier.

Kinderalimentatie wijzigen in goed overleg

Wil je de hoogte van de alimentatie aanpassen? Dan is het goed om eerst eens te bekijken of het lukt om dit in goed overleg te doen. Misschien wil de ex best samen tot een nieuwe afspraak proberen te komen. Jullie kunnen samen een nieuw bedrag bepalen, maar vaak is dit toch wat lastig. Wij adviseren dan ook om samen een officiële herberekening van de alimentatie te laten maken. Op die manier weten jullie allebei zeker dat het bedrag dat jullie afspreken juist is. De betaler weet dat hij niet teveel betaalt en de ontvanger weet dat hij niet te weinig ontvangt. Zo haal je ook direct de angel uit de discussie. Wij kunnen je in contact brengen met een specialist die zo’n berekening kan maken. Dit hoeft niet per se via een advocaat.

Let op:
Als jullie samen tot nieuwe afspraken komen sta er dan wel bij stil, dat het bedrag in de beschikking nog altijd het bedrag is dat juridisch gezien van toepassing is. Wil de ex kwaad, dan kan hij/zij altijd nog het oude bedrag vorderen. Samen tot afspraken komen vereist dus aardig wat vertrouwen. Of je moet het nieuwe bedrag samen laten bekrachtigen.

Kinderalimentatie wijzigen via een advocaat

Is er geen contact meer met de ex of wil de ex nergens aan meewerken? Dan kun je een wijziging van de alimentatie aanvragen via een advocaat. Je moet dan, samen met je advocaat, de rechter vragen het bedrag opnieuw vast te stellen. Een gebeurtenis leidt niet per definitie tot een gewijzigd bedrag. Accepteerde je bijvoorbeeld bewust een baan die minder betaalt, in de hoop een gunstigere alimentatieregeling te krijgen? Vergeet het dan maar. De rechter rekent je dit aan en verlaagt het alimentatiebedrag niet. Wil je ex de hoogte van de kinderalimentatie wijzigen? Schakel juridisch advies in en voorkom dat je wordt benadeeld.

Gratis advies

Wil je weten of jij in aanmerking kunt komen voor een verlaging of verhoging van de kinderalimentatie? Onze juridische medewerkers kunnen dit voor je bekijken. Zij luisteren naar je verhaal en kunnen goed inschatten wat de mogelijkheden zijn. Advies inwinnen via onze medewerkers is helemaal gratis. Daarnaast kunnen zij je ook eventueel in contact brengen met een goede en betaalbare advocaat om je hierbij te helpen. Je kunt ons bereiken op 088-6002804 (gebruikelijke belkosten) of via ons contactformulier.