Soms is het best lastig om te bepalen wie je nou het beste kunt inschakelen in jouw situatie. Kies je voor de hulp van een mediator of is een advocaat beter op zijn plek. Het maken van de juiste keuze zorgt ervoor dat alles sneller geregeld is en soepeler verloopt. Daarnaast kan het kiezen van de juiste hulp je ook een hoop geld schelen.

Verschil tussen advocaat en mediator

Wie je het beste kunt inschakelen hangt vooral af van jullie situatie. Kunnen jullie helemaal niet meer met elkaar overleggen of wil de ex helemaal nergens aan meewerken? Dan is de keuze snel gemaakt. Mediation is dan geen optie, want hier moeten jullie samen naartoe. De enige keuze die dan overblijft is het inschakelen van een eigen advocaat. Een advocaat zal jouw belangen behartigen en zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je hier zo goed mogelijk uit komt.

Is er nog wel goed overleg mogelijk, dan zijn er twee opties die je kunt overwegen. Ten eerste kun je samen naar een mediator. Een mediator gaat samen met jullie om tafel en begeleidt jullie gesprekken. Alle afspraken worden in goed overleg gemaakt, waarbij jullie allebei soms wat water bij de wijn zullen moeten doen. Uiteindelijk zal de mediator al jullie afspraken op papier zetten. Mediation is een prettige manier om uit elkaar te gaan en zorgt er meestal voor dat de verstandhouding vrij goed blijft.

Moet er op financieel gebied veel geregeld worden of heeft één van jullie een eigen bedrijf, dan is het vaak verstandiger om samen naar een advocaat te gaan in plaats van naar een mediator. Advocaten zijn vaak op financieel en fiscaal gebied wat beter onderlegd en kunnen hier beter mee uit de voeten dan een mediator. Een advocaat zal minder af laten hangen van het overleg en zal eerder naar de juridische aspecten kijken. Er zijn overigens ook veel advocaten die mediation doen. Dat is altijd een goede keuze.

Let op:
Vind je het lastig om een goede keuze te maken en wil je weten wat in jullie situatie verstandig zou zijn? Neem dan gerust even contact op met onze juridische medewerkers. Zij luisteren naar jouw verhaal en geven je gratis advies!

Jan en Michelle hebben besloten om uit elkaar te gaan. Samen hebben zij drie kinderen. Zij willen proberen in goed overleg uit elkaar te gaan en besluiten een mediator in te schakelen. Het eerste gesprek met de mediator verloopt redelijk. In het tweede gesprek gaat het mis.

Jan wil co-ouderschap, maar Michelle ziet dit helemaal niet zitten. De mediator doet wat hij kan, maar geen van de twee is bereid om de ander wat tegemoet te komen. Jan blijft vasthouden aan het co-ouderschap, terwijl Michelle het meer dan genoeg vindt als hij eens in de twee weken een weekend de kinderen heeft. Deze twee meningen staan zo ver van elkaar dat het niet lukt om tot een oplossing te komen.

Er volgt nog een gesprek, maar al snel blijkt dat dit niet heel veel zin meer heeft. Het is Jan die uiteindelijk de stekker uit het mediation-traject trekt en een eigen advocaat in de arm neemt. Uiteindelijk heeft het inschakelen van de mediator alleen maar geld gekost, terwijl het niets heeft opgeleverd. Zonde!

En de kosten?

Zowel bij het inschakelen van een mediator als bij het inschakelen van een advocaat zijn de kosten afhankelijk van de tijd die nodig is om alles te regelen. Lukt dat snel, dan zal de rekening meevallen. Duurt het lang om tot afspraken te komen, dan kunnen de kosten oplopen. Hier heb je zelf dus wel de nodige invloed op door bijvoorbeeld zelf thuis al de nodige afspraken te maken. Hoe minder er geregeld moet worden, hoe lager de kosten. Heeft één van jullie een wat lager inkomen, dan is de kans groot dat je van de overheid een tegemoetkoming in de kosten krijgt. Dit heet een toevoeging. In dat geval betaalt de overheid de kosten van de advocaat of mediator en betaal je zelf alleen een eigen bijdrage. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Neem dan even contact op met onze juridische medewerkers. Zij kunnen dit voor je bekijken.

Welke advocaat of mediator?

Het is belangrijk om een advocaat of mediator te kiezen die bij jullie situatie past. Zijn er kinderen? Dan heb je iemand nodig die veel weet over omgangsregelingen en die zelf een kinderalimentatieberekening kan maken. Is er een eigen bedrijf, dan is het handig om iemand in te schakelen die op financieel en fiscaal vlak goed onderlegd is. Daarbij moet je ook nog eens in je achterhoofd houden dat iedereen zich mediator mag noemen en er heel veel mensen tussen zitten die geen idee hebben waar ze mee bezig zijn.

Al met al is het soms zoeken naar een speld in een hooiberg. Dat is wel het laatste waar je op zit te wachten als je uit elkaar gaat. Daarom maken wij het je een stukje makkelijker. Wij maakten alvast een selectie van goede advocaten en mediators in heel Nederland. Vertel ons jouw situatie en wij bekijken wie jou het beste zou kunnen helpen. Zo kom je altijd in contact met de juiste specialist.

Hoe kunnen wij je helpen?

Je kunt ons bellen op 088-6002804 (gebruikelijke belkosten). Wil je liever dat wij jou even bellen, dan kun je je gegevens achterlaten op het contactformulier. Eén van onze juridische medewerkers neemt dan contact met je op. Zij spreken jouw situatie met je door, geven je advies en brengen je (als dat nodig is) in contact met een goede advocaat of mediator bij jou in de buurt. Deze service is helemaal gratis en vrijblijvend!