Heb je een juridisch conflict en heb je juridische hulp nodig van een advocaat of een mediator, dan zal dit de nodige kosten met zich meebrengen. Voor mensen met lage inkomens zijn die kosten haast niet te betalen. Daarom heeft de overheid een oplossing. Heb je een laag inkomen en heb je juridische hulp nodig, dan kom je in aanmerking voor een toevoeging. Een soort subsidie van de overheid.

Dit is zeker handig bij een echtscheiding, dan is een advocaat verplicht. Wanneer je enkel samenwoont en uit elkaar gaat is een advocaat niet verplicht. Echter is het belangrijk om zaken goed te regelen om problemen te voorkomen. Om die reden adviseren wij om de hulp van een advocaat in te schakelen.

Pro deo

De meeste mensen zegt de naam toevoeging niets. Wat je misschien bekender voorkomt zijn de namen gefinancierde rechtsbijstand, gesubsidieerde rechtsbijstand of pro deo hulp. Dit is hetzelfde als een toevoeging. Wij werken samen met een groot netwerk van advocaten binnen Nederland, die ook op toevoegingsbasis werken. Heb je hulp nodig en kom je in aanmerking voor een toevoeging? Dan kun je dus altijd bij ons terecht.

De overheid betaalt

Kom jij in aanmerking voor een toevoeging, dan betekent dat dat de overheid jouw advocaat- of mediatorkosten betaalt. Zelf betaal je alleen een eigen bijdrage en deze is minimaal. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van je exacte inkomen, vermogen en van de vraag of je een mediator of advocaat hebt ingeschakeld. Voor de kosten van de eigen bijdrage zou je nog een beroep kunnen doen op de bijzondere bijstand. Deze kun je aanvragen bij jouw woongemeente. Zo kun je de kosten zo laag mogelijk houden, maar toch goed geholpen worden.

Let op:
Schakel jij een advocaat in vanwege de verdeling van de gezamenlijk koopwoning? Hou er dan rekening mee dat je de toevoeging wellicht achteraf moet terugbetalen. Dit kan voorkomen wanneer de uitkoop/verkoopsom groter is dan de maximale vermogensgrens voor de toevoeging. Als dit bij jou het geval is, vraag dan altijd bij de advocaat wat de kosten worden. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Kom jij in aanmerking?

Wil je weten of jij in aanmerking kan komen voor een toevoeging? Wij checken dit graag voor je. Bel gratis met onze juridische medewerkers op 088-6002804 (gebruikelijke belkosten) of vul het contactformulier in. Ook kunnen wij je altijd in contact brengen met een goede pro-deo advocaat of mediator bij jou in de buurt. Zo weet je zeker dat je goed geholpen wordt.