“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Verdeling bezittingen

  • Gaan jullie uit elkaar, dan moeten al jullie bezittingen worden verdeeld.
  • Denk hierbij ook aan verzekeringen en bijvoorbeeld je testament.
  • Vragen of hulp nodig? Wij geven je gratis advies!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Hoe langer je samen bent, hoe meer bezittingen jullie samen zullen hebben. Gaan jullie uit elkaar, dan moeten al deze bezittingen worden verdeeld. En hier gaat het niet alleen om spullen die jullie samen hebben gekocht, maar ook om leningen die zijn afgesloten, het huis, bankrekeningen en zelfs verzekeringen.

Inboedel

Ten eerste is er de inboedel. Dit zijn alle spullen die jullie in de loop der tijd samen hebben gekocht. Hebben jullie een samenlevingscontract? Lees dat goed door. Misschien staan er afspraken in over de inboedelverdeling. Is er geen samenlevingsovereenkomst? Je hebt dan geen recht op elkaars spullen. Wel moeten jullie de gezamenlijke bezittingen eerlijk verdelen. Dat gaat in vier stappen:

  1. Maak een lijst van de te verdelen spullen.
  2. Geef per bezitting aan wat de waarde ervan is.
  3. Geef per bezitting aan wie het krijgt.
  4. Tel de waarde van de spullen per persoon op.

Een erkende taxateur kan de inboedel voor jullie taxeren. Daarnaast geeft een taxateur advies over hoe jullie de bezittingen het beste kunnen verdelen. Lopen jij en je ex-partner tegen problemen aan? Laat de situatie niet uit de hand lopen en schakel vrijblijvende hulp in.

Zet je bezittingen op een rij

Vaak heb je samen meer bezittingen dan je misschien van te voren denkt. Probeer samen op een rijtje te zetten welke bezittingen er allemaal zijn. Loop alle verzekeringen langs, breng alle bank- en spaarrekeningen in kaart en zet op een rijtje welke schulden er zijn. Vervolgens kun je gaan kijken op welke naam al deze zaken staan. Hebben jullie alleen samengewoond en heeft jouw partner op zijn naam een lening afgesloten, dan is dit zijn lening. Hebben jullie dit samen gedaan, dan zullen jullie duidelijke afspraken moeten maken over de verdeling hiervan. Is er een gezamenlijke spaarrekening, dan moet het saldo hiervan ook worden verdeeld. Is de spaarrekening van jou alleen, dan mag je dit spaargeld zelf houden.

Testament

Hebben jullie een testament? Door jullie relatiebreuk, kom je wellicht terug op de inhoud ervan. Bij de notaris kun je het testament laten veranderen. Je eigen kopie thuis aanpassen of verscheuren heeft geen zin, want het door de notaris geregistreerde exemplaar blijft gewoon geldig. Wil je hiervoor een afspraak maken bij een notaris? Wij brengen je graag in contact met iemand bij jou in de buurt.

Lastig om tot afspraken te komen?

Vinden jullie het lastig om afspraken te maken, dan kun je hier ook hulp bij inschakelen. Kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen, dan kan mediation een goede oplossing zijn. Een mediator gaat samen met jullie om tafel om in goed overleg de nodige afspraken te maken. Wil de ex nergens meer aan meewerken of hebben jullie te tegenstrijdige belangen, dan is het inschakelen van een advocaat een beter idee.

Ben je op zoek naar iemand die jou kan helpen of heb je vragen? Neem gerust even contact met ons op. Wij helpen je graag op weg.

Meer informatie