Misschien heb je het je nooit zo gerealiseerd, maar ook verzekeringen kunnen een bepaalde waarde hebben, namelijk een geldwaarde en afkoopwaarde. Gaan jullie uit elkaar, dan is het verstandig hier even goed naar te kijken. Daarnaast zul je nieuwe verzekeringen moeten afsluiten of kunnen bepaalde verzekeringen worden opgezegd. Een goede reden om alle verzekeringen eens even opnieuw te bekijken.

Hoe brengen we onze verzekeringen op orde?

Het is belangrijk dat je deze drie stappen volgt:

Stap 1: maak een overzicht
Maak een lijstje van jullie verzekeringen. Splits dat op in verzekeringen met een geldwaarde (zoals de levensverzekering en kapitaalverzekering) en overige verzekeringen (zoals de inboedelverzekering en opstalverzekering). De verzekeringen die geld waard zijn, hebben een afkoopwaarde. Dat is het bedrag dat je ontvangt als je de verzekering stopzet. De overige verzekeringen zijn niet direct geld waard, maar vaak moet je ze wel wijzigen.

Stap 2: breng gegevens in kaart
Zoek uit hoe de verzekeringen geregeld zijn en bij welke maatschappij. Al die informatie vind je op het polisblad. Bel met je verzekeringsmaatschappij als je het polisblad kwijt bent. Zet verder op een rijtje wat de afkoopwaarde is van de verzekeringen met een geldwaarde.

Stap 3: verdeel de verzekeringen
Verdeel de afkoopwaarde van de verzekeringen met een geldwaarde. Dat is een onderdeel van de verdeling van jullie eigendommen.Vervolgens beslissen jij en je ex wie welke verzekering overneemt. Degene van wie de naam op de polis komt te staan, draagt voortaan de rechten en plichten die aan de verzekering gebonden zijn.

Stap 4: zeg op, wijzig of sluit af                                                                                                                                                                  Jullie nieuwe situatie zorgt ervoor dat verzekeringen misschien niet meer nodig zijn, moeten worden gewijzigd of juist moeten worden afgesloten. Misschien hadden jullie samen een koophuis en hierbij ook een opstalverzekering, maar heb jij nu een eigen huis gekocht. In dat geval zul jij nu zelf een opstalverzekering moeten afsluiten voor je nieuwe huis.

Hoe zit het met de no-claim van de auto?

Hoe meer jaren jullie zonder schade hebben gereden, des te meer korting een autoverzekeraar geeft op de verzekeringspremie. Dat noem je de no-claimkorting. De korting neemt toe naarmate jullie meer schadevrije jaren hebben.

Eigenlijk heeft de no-claimkorting ook een geldwaarde. Als jij bij het verdelen van de bezittingen de auto krijgt, krijg je ook de bijbehorende verzekering. Je ex-partner kan zijn of haar schadevrije jaren dan op jou overdragen. Jullie kunnen de verzekeraar ook vragen de schadevrije jaren over jullie beiden te verdelen. Hiermee voorkom je dat je ex met nul schadevrije jaren moet beginnen wanneer hij of zij weer een auto koopt.

Waar moeten we verder rekening mee houden?

Let op de opzegtermijn als jullie een verzekering willen opzeggen. Dankzij nieuwe wetgeving hanteren veel verzekeraars een opzegtermijn van een maand. Dit geldt echter niet voor de levensverzekering.

Verder moet je ervoor zorgen, dat je de verzekeringen op tijd in orde maakt zodat de verzekeringsdekking intact blijft. Dat voorkomt veel ellende. Want stel: je ex houdt de inboedelverzekering en die verzekering staat nog op het adres waar jullie samenwoonden. Als je ex-partner spullen van jullie naar zijn nieuwe adres brengt en daar ontstaat schade, dan lijd jij die schade voor de helft mee!

Vergeet ook niet verzekeringen die je niet meer hebt, op tijd opnieuw af te sluiten.