Verzekeringen na scheiding

Misschien heb je het je nooit zo gerealiseerd, maar ook verzekeringen kunnen een bepaalde waarde hebben, namelijk een geldwaarde en afkoopwaarde. Hier moet je rekening mee houden wanneer jullie uit elkaar gaan. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je goed verzekerd blijft.

Hoe brengen we onze verzekeringen op orde?

Het is belangrijk dat je deze drie stappen volgt:

Stap 1: maak een overzicht
Maak een lijstje van jullie verzekeringen. Splits dat op in verzekeringen met een geldwaarde (zoals de levensverzekering en kapitaalverzekering) en overige verzekeringen (zoals de inboedelverzekering en opstalverzekering). De verzekeringen die geld waard zijn, hebben een afkoopwaarde. Dat is het bedrag dat je ontvangt als je de verzekering stopzet. De overige verzekeringen zijn niet direct geld waard, maar vaak moet je ze wel wijzigen.

Stap 2: breng gegevens in kaart
Zoek uit hoe de verzekeringen geregeld zijn en bij welke maatschappij. Al die informatie vind je op het polisblad. Bel met je verzekeringsmaatschappij als je het polisblad kwijt bent. Zet verder op een rijtje wat de afkoopwaarde is van de verzekeringen met een geldwaarde.

Stap 3: verdeel de verzekeringen
Verdeel de afkoopwaarde van de verzekeringen met een geldwaarde. Dat is een onderdeel van de verdeling van jullie eigendommen.Vervolgens beslissen jij en je ex wie welke verzekering overneemt. Degene van wie de naam op de polis komt te staan, draagt voortaan de rechten en plichten die aan de verzekering gebonden zijn.

Hoe zit het met de no-claim van de auto?

Hoe meer jaren jullie zonder schade hebben gereden, des te meer korting een autoverzekeraar geeft op de verzekeringspremie. Dat noem je de no-claimkorting. De korting neemt toe naarmate jullie meer schadevrije jaren hebben.

Eigenlijk heeft de no-claimkorting ook een geldwaarde. Als jij bij het verdelen van de bezittingen de auto krijgt, krijg je ook de bijbehorende verzekering. Je ex-partner kan zijn of haar schadevrije jaren dan op jou overdragen. Jullie kunnen de verzekeraar ook verzoeken de schadevrije jaren over jullie beiden te verdelen. Hiermee voorkom je dat je ex met nul schadevrije jaren moet beginnen wanneer hij of zij weer een auto koopt.

Waar moeten we verder rekening mee houden?

Let op de opzegtermijn als jullie een verzekering willen opzeggen. Dankzij nieuwe wetgeving hanteren veel verzekeraars een opzegtermijn van een maand. Dit geldt echter niet voor de levensverzekering.

Verder moet je ervoor zorgen, dat je de verzekeringen op tijd in orde maakt zodat de verzekeringsdekking intact blijft. Dat voorkomt veel ellende. Want stel: je ex houdt de inboedelverzekering en die verzekering staat nog op het adres waar jullie samenwoonden. Als je ex-partner spullen van jullie naar zijn nieuwe adres brengt en daar ontstaat schade, dan lijd jij die schade voor de helft mee!

Vergeet ook niet verzekeringen die je niet meer hebt, op tijd opnieuw af te sluiten.

Direct hulp nodig?
 

088-6002804

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Poll