“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Helft van de stellen maakt vooraf geen afspraken over de huishoudfinanciën

16 sep, 2011 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Voor veel stellen is de vakantieperiode het moment geweest om samenwoon- of zelfs trouwplannen te maken. Natuurlijk betekent dit ook dat er op het gebied van geldzaken veel geregeld moet worden. Toch maakt de helft van de stellen die gaan samenwonen vooraf geen afspraken over de gezamenlijke huishoudportemonnee. 

Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, uitgevoerd in samenwerking met TNS NIPO. Daarom is er vanaf vandaag de Checklist Samenwonen-Trouwen beschikbaar. Deze checklist helpt stellen om alles, wat er op financieel gebied geregeld moet worden, op een rij te zetten.

Gezamenlijke rekening populair

Acht op de tien stellen beschikt over een gezamenlijke betaalrekening, maar opvallend is dat in ruim 40% van de relaties in ieder geval één van beide partners geen privébetaalrekening (meer) heeft. Een ruime meerderheid (80%) van de stellen probeert op een gelijkwaardige manier bij te dragen aan de gezamenlijke rekening, ofwel in euro’s, en gelijk percentage van het inkomen,ofwel dat er hetzelfde bedrag overblijft voor persoonlijke uitgaven.

Meningsverschillen

Geldzaken leveren weinig meningsverschillen op. Slechts een derde van de mensen heeft wel eens onenigheid met zijn/haar partner over de financiële uitgaven en slechts 13% over wie wat betaalt. Bovendien hebben acht van de tien ondervraagden het gevoel op financieel gebied een gelijkwaardige relatie te hebben. Twee derde van de respondenten geeft aan zelf beter met geld om te kunnen gaan dan zijn/haar partner.

Checklist Wijzer in geldzaken Samenwonen-Trouwen

Hoewel er weinig onenigheid tussen partners blijkt te bestaan over geldzaken, moet er op dit gebied natuurlijk veel geregeld worden als je gaat samenwonen of trouwen. Denk bijvoorbeeld aan goede afspraken over de gezamenlijke uitgaven, het kopen of huren van een huis, welke samenlevingsvorm of verbintenis je kiest en (partner)pensioen. Door vooraf alles goed af te spreken en vast te leggen kunnen (financiële) problemen worden voorkomen, bijvoorbeeld in het geval van overlijden of uit elkaar gaan. De Wijzer in geldzaken Checklist Samenwonen-Trouwen geeft stellen betrouwbare tips en tools en zet de belangrijkste zaken die geregeld moeten worden op een rij.
Bron: Wijzeringeldzaken.nl
 

Tip:
Besluiten jullie om uit elkaar te gaan? Met of zonder samenlevingscontract, regel dit op de juiste manier!