Ben je getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap en gaan jullie uit elkaar, dan is er een wederzijdse onderhoudsplicht en is de kans groot dat de één partneralimentatie moet gaan betalen aan de ander. Hoe zit dat als je samenwoont?
Geen partneralimentatie bij samenwonen
Woonden jullie alleen samen, dan is deze onderhoudsplicht er niet. Ga je uit elkaar dan is het dus eigenlijk ieder voor zich en kun je geen aanspraak maken op partneralimentatie. Ook niet als jij in overleg jouw baan hebt opgegeven en jarenlang thuis voor de kinderen hebt gezorgd. De ex is jou dan niets verplicht.
Gaan jullie op een goede manier uit elkaar en willen jullie elkaar graag ondersteunen, dan mag je natuurlijk onderling wel afspraken maken over de partneralimentatie. Het is dan wel verstandig om dit officieel vast te laten leggen om problemen met de Belastingdienst te voorkomen.
Of toch?
Hebben jullie echter een samenlevingscontract afgesloten, dan kan het zijn dat hierin afspraken zijn opgenomen over de partneralimentatie. In dat geval kun je hier wel aanspraak op maken, maar wel op basis van de voorwaarden die opgenomen zijn in het samenlevingscontract. Als het goed is staat hierin het een en ander opgenomen over de hoogte en de duur van de partneralimentatie. Hebben jullie een samenlevingscontract, dan is het dus altijd verstandig om dit even goed door te nemen.
Samenwonen en kinderalimentatie
Of jullie getrouwd zijn, een geregistreerd partnerschap hadden of alleen samenwoonden is voor de kinderalimentatie niet van belang. Als biologische ouder ben je verplicht om een financiële bijdrage te leveren aan de opvoeding van jouw kind. Ook als het bijvoorbeeld om een one-night stand ging. Gaan jullie uit elkaar en zijn er kinderen, dan zullen er dus goede afspraken gemaakt moeten worden over de omgangsregeling en de kinderalimentatie. De regels en normen hiervoor zijn bij samenwoners hetzelfde als bij getrouwde stellen.
Het staat jullie vrij om samen de nodige afspraken te maken over de alimentatie. Het kan helpen om hierbij een officiële berekening te laten maken. Zo voorkom je een hoop discussie over de hoogte van het bedrag. Is er geen goed overleg mogelijk, dan kan een advocaat je helpen om de alimentatie goed te regelen.