“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Tip: Schrijf je in voor een huurwoning!

11 apr, 2022 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

De krappe woningmarkt zorgt ervoor dat veel mensen die uit elkaar gaan of willen gaan in de problemen komen. Want waar moet je heen als je jouw relatie beëindigt? Het is alle behalve makkelijk om een andere woning te vinden en nog een jaar op elkaars lip zitten is ook alles behalve ideaal! Toch is er een voor de hand liggende oplossing: schrijf je in voor een huurwoning!

Schrijf je in!

Schrijf jij je vandaag in op een platform voor sociale huurwoningen, dan ben je eenmalig een klein bedrag kwijt. Vanaf dat moment ga je rechten opbouwen. Is de nood ooit aan de man, dan heb je hopelijk ondertussen zoveel rechten opgebouwd dat je snel een woning hebt. De woningen worden namelijk toegewezen op basis van inschrijfduur. Uiteindelijk een mooi vangnet, waarvan je nooit weet of en wanneer je het nodig hebt.

Maar ik heb nu een woning nodig?

Een leuke tip, die vooral interessant is voor mensen die misschien net gaan samenwonen en over bijvoorbeeld twaalf jaar uit elkaar gaan. Pas dan heb je genoeg rechten opgebouwd om een woning toegewezen te krijgen. Maar wat nou als je nu uit elkaar gaat en op zoek bent naar een woning? Ook in dat geval hebben wij een paar tips voor je. Je kan denken aan de volgende opties:

  • Tijdelijk intrekken bij familie of vrienden
  • Huur een huisje op een vakantiepark
  • Denk ook eens aan anti-kraak
  • Misschien is er in jouw woonplaats wel een scheidingshuis speciaal voor mensen die in een scheiding liggen
  • Check kanalen als Facebook en Marktplaats en plaats hier een berichtje dat je op zoek bent. Misschien is er iemand in jouw netwerk die je kan helpen.
  • Birdnesting. Kies je voor birdnesting, dan blijven de kinderen in het ouderlijk huis en de ouders wisselen elkaar af. Op deze manier hebben de kinderen rust, maar de ouders moeten wel zorgen dat zij allebei ergens anders terecht kunnen. Voordeel hiervan is dat je geen woonruimte nodig hebt met slaapkamers voor de kinderen. Dat scheelt.

Wij willen allebei de woning niet verlaten. Wat nu?

Wonen jullie op dit moment samen in een huurwoning en zijn jullie allebei officieel huurder of medehuurder? In dat geval hebben jullie allebei evenveel recht om in de woning te blijven. Jullie zullen dus zelf moeten bepalen wie er blijft en wie er vertrekt. Komen jullie hier niet uit en willen jullie allebei graag in de woning blijven? In dat geval kan je de rechter vragen om jou de woning toe te wijzen. Een advocaat kan je hierbij helpen. Wil jij weten of je kans maakt de woning toegewezen te krijgen? Bel dan gerust even met onze juridische medewerkers. Zij geven jou gratis advies over jouw situatie. Je kan ons bereiken op 088-6002804 (gebruikelijke belkosten).

Hebben jullie samen een koopwoning en staat de hypotheek op beide namen? Ook dan hebben jullie allebei evenveel recht op de woning. Het is dan logisch om eens met de hypotheekverstrekker te gaan kijken of één van jullie de hypotheek op zijn eigen naam kan krijgen en de ander kan uitkopen. Lukt dit niet, dan is het logischer om de woning te verkopen. De overwaarde wordt vervolgens gedeeld.

Ben jij ondertussen de woning uitgegaan en woont de ex hier nog, maar kan hij/zij de woning niet op naam krijgen? Dan kun je tegen een probleem aanlopen. De ex zit hier wel lekker en heeft geen haast om te vertrekken. Het komt in dat soort situaties nogal eens voor dat de ex niet wil meewerken aan de verkoop van de woning. In dat geval kun je voor de verkoop van de woning vervangende toestemming vragen aan de rechter. Ook daar helpen wij je graag bij!