“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Vaders die niet zijn getrouwd moeten in de toekomst automatisch het gezag over hun kindje krijgen. Dit is de mening van D66 en de VVD. Een ongetrouwde vader die zijn kind officieel erkent heeft, heeft nu niet automatisch gezag over het kindje. Dit moet apart worden aangevraagd. Dit brengt een flinke papierwinkel met zich mee en is bij veel ouders niet eens bekend. De partijen willen dit veranderen en komen met een wetsvoorstel.

Gezag

Moeders en getrouwde vaders hebben op dit moment wel automatisch het gezag. De ongehuwde vader is de enige die dit met een flinke omweg zelf moet regelen. Als de partners uit elkaar gaan en de vader wil het gezag, dan is hier ook de toestemming van de ex bij nodig. Lukt dit niet, dan moet de vader zelfs naar de rechter om het gezag te regelen. Volgens D66 en de VVD zou het een hoop narigheid voorkomen als ongetrouwde vaders ook automatisch gezag over hun kind zouden krijgen.

Erkenning

Op dit moment betekent erkenning van een kind niet dat je ook meteen het gezag hebt. “Veel ouders weten dit niet en komen hierdoor later voor onaangename verrassingen te staan”, zo zegt D66-kamerlid Vera Bergkamp. Er worden steeds meer kinderen buiten het huwelijk geboren. Trouwen is niet meer vanzelfsprekend. Hierdoor komt het gezags-probleem steeds vaker voor “De tijden zijn veranderd, de wetgeving nog niet”, aldus Bergkamp.