Ongeveer één op de drie vrouwen heeft het wel eens meegemaakt: geweld in haar relatie. Op 25 november was het Internationale dag tegen vrouwengeweld en daarom brengen we dit heftige onderwerp naar voren. Een samenwerking tussen Blijf Groep en Yves Saint Laurent Beauty heeft een programma opgezet: Abuse is Not Love
Huiselijk geweld
Helaas komt huiselijk geweld veel vaker voor dan je denkt. Om je een beeld te kunnen geven, zetten wij even wat cijfers voor je op een rij:
- Een op de vijf vrouwen heeft fysiek geweld meegemaakt binnen haar relatie
- Elf procent van de vrouwen heeft wel eens te maken gehad met seksueel geweld
- Een op de vier vrouwen is ooit gestalkt
- Een op de drie jonge vrouwen tussen de 18 en 29 jaar heeft ooit een vorm van online geweld meegemaakt.
Natuurlijk wordt niet alles gemeld, waardoor je er vanuit kan gaan dat dit nog vaker voorkomt dan het nu lijkt. Zo weten we ook van Blijf Groep dat er iedere zes minuten ergens een melding van huiselijk geweld binnenkomt, bij bijvoorbeeld de politie. Elk jaar komen ongeveer 40 vrouwen om het leven door huiselijk geweld. Daarom vinden wij het belangrijk dat dit onderwerp aandacht krijgt.
Schaamte
Veel vrouwen schamen zich voor huiselijk geweld en houden dit voor zichzelf. Ze willen niet naïef gevonden worden door de omgeving of geven zichzelf de schuld van de situatie waar zij in zitten. Blijf Groep wil met het programma Abuse is not Love vrouwen duidelijk maken dat zij zich niet hoeven te schamen en dat zij het bespreekbaar moeten maken. Geweld in een relatie is niet oké!
De 9 signalen die duiden op een gewelddadige relatie
Er zijn 9 signalen die duiden op een gewelddadige relatie en hierin gaat het niet alleen om fysiek geweld. Je kan ook denken aan financieel, seksueel of emotioneel misbruik. Ook controlerend of dominerend gedrag kan als gewelddadig worden ervaren. Uit onderzoek is gebleken dat je aan een aantal signalen kunt zien of jouw relatie gewelddadig is of niet. Wij zetten ze op een rijtje:
- Negeren: word je genegeerd als jouw partner boos op je is? Dan kan dit duiden op emotioneel misbruik en controlerend gedrag.
- Chanteren: heb jij te maken met chantage? Dreigt jouw partner met bepaalde zaken als jij iets niet doet? Dit is niet oké!
- Vernederen: laat jouw partner je vaak klein voelen en krijg je hierdoor het idee dat je niets waard bent? Ook dit is emotioneel misbruik.
- Manipuleren: je moet dingen doen of zeggen die je eigenlijk niet wil.
- Jaloezie: er is sprake van veel jaloezie. Heb jij een telefoongesprek, dan wil jouw partner precies weten wie dat was. Ook geen gezonde situatie.
- Controle: probeert jouw partner controle te krijgen over alles wat je doet? Trek ook dan aan de bel.
- Inbreuk in je leven: je partner checkt je telefoon en weet altijd waar je bent
- Isoleren: je hebt steeds minder contact met vrienden en familie. Op die manier raak je geïsoleerd en word je steeds afhankelijker van jouw partner.
- Intimideren: je partner maakt jou bang, dreigt en zorgt ervoor dat jij denkt dat je je dingen inbeeld.
Herken jij deze signalen? Of heb je iemand in je omgeving waarbij je een vermoeden hebt? Heb je hulp of advies nodig? Er zijn hulplijnen in Nederland waar je terecht kunt, bijvoorbeeld Veilig Thuis, Blijf Groep, of chat met Veilig Thuis. Natuurlijk kun je ons ook even bellen als je denkt er niet meer uit te komen en vermoedt een advocaat nodig te hebben om de relatiebreuk tot een goed einde te brengen.