“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1433 beoordelingen

Herken je dit ook? Jullie hebben samen een omgangsregeling getroffen. Het weekend komt eraan en de kinderen zijn bij je ex. Tijd voor jezelf! Bankhangen, sporten of een drankje drinken met je vriend of vriendin. Maar daar komt dat ene berichtje weer van de ex: “Kunnen de kinderen toch op zaterdagmiddag/avond even bij jou? Ik moet iets anders doen.” Je schiet in de paniek, want hey, jij had ook zo jouw plannen. Maar met liefde vang je de kinderen maar wéér op. Ze zijn natuurlijk altijd welkom bij jou, maar tegelijkertijd stoort het je dat jij het weer voor de ex oplost.

Jij zegt toch geen nee!

Je kunt de ex geen ongelijk geven. Want elke keer als er iets gevraagd wordt, geef jij je weer over en ben jij weer degene die het oplost. Zoals een maand terug. Je zou lekker naar de bioscoop gaan, maar hebt die afspraak afgezegd omdat de kinderen plots weer bij jou waren. Natuurlijk wil je er voor de kinderen zijn, maar tegelijkertijd ben je ook boos op jezelf dat je weer toegezegd hebt en je eigen plannen opzij zet. Geen wonder dat de ex het opnieuw probeert. Jij zegt toch geen nee!

Eerlijke taakverdeling

Tijdens de relatie deed je nog veel samen en zorgden jullie samen voor de kinderen. Toen jullie uit elkaar gingen hoopte je op een nog eerlijkere takenverdeling. Maar in de praktijk werd als snel duidelijk dat jij weer degene bent die alles oplost. Je probeert je ex er zo goed mogelijk aan te herinneren zich aan de afspraken te houden, maar tevergeefs… weer te laat, of weer verkeerd of weer helemaal niet…

Zo zeg je nee tegen je ex!

Het is niet zo gek dat dit gaat frustreren en dat je er een keer klaar mee bent om telkens je plannen om te moeten gooien. Daarnaast heeft jouw ex ondertussen door dat je toch altijd ja zegt en zal misschien steeds vaker een beroep op je doen. Het is belangrijk om hierin een grens te gaan stellen.

Wil jij nou ook gewoon eerlijk zijn tegen je ex? Wil je ook gewoon eens ‘nee’ kunnen zeggen zodat jij je agenda niet helemaal hoeft aan te passen? Zo zeg je ‘nee’ tegen je ex:

– Antwoord niet meteen met ‘ja’, maar vervang dat door ‘ik kom erop terug.’ Zo geef je je zelf de tijd en ruimte om bewust te kiezen of je het gaat doen of niet. En de ex ook meer tijd om bij zichzelf na te gaan of dit wel de juiste oplossing is.

– Heb je bedacht dat je ‘nee’ gaat zeggen? Bereid je dan voor op wat je gaat zeggen. Er ontstaat veel minder discussie als jij duidelijk bent. Je hoeft je niet te verantwoorden waarom je niet kunt. “Ik kan helaas niet,” is voldoende om te laten weten dat het voor jou niet lukt en zal er een andere oplossing gezocht moeten worden.

– Sta achter je beslissing. Voel je niet schuldig en heb geen spijt. Wees trots op jezelf. Je bent voor jezelf en jouw tijd opgekomen en dat is je goed recht!

Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt. Daarnaast zorg je er hiermee ook voor dat de ex zijn verantwoordelijk moet nemen en ervoor moet gaan zorgen dat hij ook andere mensen heeft waar hij een beroep op kan doen als er hulp nodig is. Je doorbreekt een rolpatroon en dat is heel waardevol!