“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kinderen in de buurt van hun moeder vervelender

10 mrt, 2020 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Ken je dat… Oma neemt je kind mee naar pianoles en je kind gedraagt zich voorbeeldig. De week daarna is het jouw beurt… Jantje of Truusje luistert niet naar de leraar, zit constant achterstevoren en heeft ook nog eens een grote mond. Je schaamt je rot en raakt ontzettend geïrriteerd. Maar vrees niet. Het ligt niet aan jou. Ondertussen is uit onderzoek gebleken dat kinderen veel vervelender kunnen zijn als hun moeder in de buurt is.

Gezeur en geschreeuw

Bij het onderzoek werden 500 gezinnen met kinderen op de voet gevolgd. Er werd gekeken wanneer de kinderen bepaald gedrag vertoonden. Een aantal punten waarop de kinderen getest werden waren; behoeftigheid, gezeur en gejengel, gegil en geschreeuw en aandacht trekken. De conclusie was duidelijk. De kinderen waren veel vervelender als hun moeder erbij was.

Vervelender

Zodra hun moeder zich in dezelfde ruimte bevond waren kinderen eerder geneigd om te gaan jengelen, gillen, schreeuwen of aandacht te trekken. Het meest vervelend waren de kinderen onder de 10 jaar. Kinderen die wat ouder waren, waren ongeveer de helft minder vervelend. Onderzoeker professor Dr. K.P. Leibowitz vertelt: “De kinderen konden prima in een kamer spelen, tot het moment dat hun moeder ineens de kamer binnenkomt. De kans dat ze beginnen te huilen, drammen of aandacht vragen wordt ineens met 99 procent vergroot.

800 procent

Als hun moeder erbij is vergeten kinderen spontaan hoe ze moeten lopen of praten en gedragen zij zich alsof ze veel jonger en afhankelijker zijn. Sterker nog. Met moeder in de kamer gedragen kinderen zich maar liefst 800 procent slechter. Bij kinderen onder de tien liep dit percentage zelfs op tot 1600 procent!

Verklaring

Toch heeft dit vervelende gedrag eigenlijk een positieve oorzaak. Je kind houdt van jou en voelt zich nergens zo veilig als bij jou. Alle prikkels die ze gedurende de dag opdoen moeten zij verwerken. De emoties die daarbij horen stapelen zich op en komen eruit op het moment dat mama er is. Bij jou kan je kind alles eruit gooien. Dat is dus eigenlijk een compliment.

Al met al is het dus helemaal niet zo gek als de oppas vertelt dat Jantje oh zo lief en voorbeeldig is geweest, maar hij zich bij jou meer als een duiveltje gedraagt. Dat scheelt!